Flygplatskontrollant

Flygplatskontrollant

Flygplatskontrollanter, som också kan ha arbetstitlar säkerhetskontrollant eller Airport Officer arbetar för att flygsäkerheten ska upprätthållas. De kontrollerar passagerare och bagage på flygplatsen.

En flygplatskontrollant arbetar vid säkerhetskontrollen och ska förhindra flygplatssabotage, luftfartssabotage och kapning. Man kontrollerar att innehållet i bagage som passagerarna har med sig inte är farligt för flygsäkerheten. Till exempel ska flygplatskontrollanten se till att inga vapen eller sprängämnen förs ombord.

Alla passagerare och allt handbagage på utrikesflygningar samt allt flygbagage som ska med i flygplanen inom EU ska kontrolleras. Även inrikesresenärerna ska omfattas av säkerhetskontrollen. Till sin hjälp i arbetet har flygplatskontrollanten röntgenmaskiner, metalldetektorer och handmetalldetektorer.

Flygplatskontrollanter har ett nära samarbete med polisen. Om någon misstänks för brott tillkallas alltid polis. I arbetet ingår skyddsvisitation. Det innebär att kontrollanten ser till att gripna personer inte har på sig några föremål som de kan skada sig själva eller andra personer med.

Utbildning

Flygplatskontrollanter utbildas på arbetsplatsen. Utbildningen styrs ifrån Luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen och längden på utbildningen varierar något mellan de godkända leverantörerna av utbildning.

Man måste vara minst 20 år gammal, ha fullgott färgseende och även kunna jobba natt.

Väktarutbildning, vana från serviceyrke samt erfarenhet av att arbeta i grupp är meriterande.

Framtidsutsikter

Behovet av flygplatskontrollanter kommer troligen att öka under de närmaste åren eftersom kraven på den internationella flygsäkerheten har ökat. Säkerhetskontrollen vid inrikesflygningar har förstärkts liksom kontrollen av incheckat bagage.

Personliga egenskaper

Arbetet är ansvarsfullt och kräver att man är serviceinriktad.

Arbetsplats

Som flygplatskontrollant är man anställd hos ett bevakningsföretag, civilanställd vid polismyndigheten på orten eller inom Luftfartsverket, beroende på vilken flygplats man tjänstgör.

Visste du att...?

... världens snabbast växande flygplats är Dubais Internationella flygplats, som har fler än 60.000 anställda.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.