På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Flygplatskontrollant

Flygplatskontrollant

Flygplatskontrollanter, som också kan ha arbetstitlar säkerhetskontrollant eller Airport Officer arbetar för att flygsäkerheten ska upprätthållas. De kontrollerar passagerare och bagage på flygplatsen.

En flygplatskontrollant arbetar vid säkerhetskontrollen och ska förhindra flygplatssabotage, luftfartssabotage och kapning. Man kontrollerar att innehållet i bagage som passagerarna har med sig inte är farligt för flygsäkerheten. Till exempel ska flygplatskontrollanten se till att inga vapen eller sprängämnen förs ombord.

Alla passagerare och allt handbagage på utrikesflygningar samt allt flygbagage som ska med i flygplanen inom EU ska kontrolleras. Även inrikesresenärerna ska omfattas av säkerhetskontrollen. Till sin hjälp i arbetet har flygplatskontrollanten röntgenmaskiner, metalldetektorer och handmetalldetektorer.

Flygplatskontrollanter har ett nära samarbete med polisen. Om någon misstänks för brott tillkallas alltid polis. I arbetet ingår skyddsvisitation. Det innebär att kontrollanten ser till att gripna personer inte har på sig några föremål som de kan skada sig själva eller andra personer med.

Utbildning

Flygplatskontrollanter utbildas på arbetsplatsen. Utbildningen styrs ifrån Luftfartsavdelningen på Transportstyrelsen och längden på utbildningen varierar något mellan de godkända leverantörerna av utbildning.

Man måste vara minst 20 år gammal, ha fullgott färgseende och även kunna jobba natt.

Väktarutbildning, vana från serviceyrke samt erfarenhet av att arbeta i grupp är meriterande.

Framtidsutsikter

Behovet av flygplatskontrollanter kommer troligen att öka under de närmaste åren eftersom kraven på den internationella flygsäkerheten har ökat. Säkerhetskontrollen vid inrikesflygningar har förstärkts liksom kontrollen av incheckat bagage.

Personliga egenskaper

Arbetet är ansvarsfullt och kräver att man är serviceinriktad.

Arbetsplats

Som flygplatskontrollant är man anställd hos ett bevakningsföretag, civilanställd vid polismyndigheten på orten eller inom Luftfartsverket, beroende på vilken flygplats man tjänstgör.

Visste du att...?

... världens snabbast växande flygplats är Dubais Internationella flygplats, som har fler än 60.000 anställda.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 Lediga jobb

Gränskontrollanter till Landvetter Flygplats

Arbetsgivare / Ort: Polismyndigheten
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-09-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Är du redo för en större uppgift? Vill du vara med och förhindra att personer med brottsliga avsikter kommer in i landet och genom det bidra till att förebygga brott i hela Sverige och EU? Vi söker nu dig som vill arbeta som gränskontrollant hos oss på Gränspolissektionen med placering på Landvetter Flygplats.

Gränspolissektionen

Gränspolissektionen i region Väst har idag drygt 200 medarbetare. Verksamheten bedrivs på Skår, Göteborg Landvetter Airport och i Halmstad. Gränspolissektionens uppdrag är yttre gränskontroll, inre utlänningskontroll, verkställighetsarbete och brottsutredningar. Gränspolissektionen är en expanderande sektion som erbjuder ett intressant och utvecklande arbete. Genom att hindra personer med brottsliga avsikter att komma in i landet förebygger Gränspolisen brott i hela Sverige och EU.

Polismyndigheten söker nu dig som vill arbeta som gränskontrollant på Landvetter Flygplats med start i våren 2022.

Arbetsuppgifter

Som gränskontrollant är din huvudsakliga arbetsuppgift att kontrollera pass och övriga handlingar för resande till och från Sverige vid den yttre gränskontrollen för att upptäcka och förhindra gränsöverskridande brottslighet. Gränskontroll sker på de flygplatser i regionen där gränskontroll ska genomföras samt i Göteborgs Hamn.

Arbetet sker uniformerat och du kommer att komma i kontakt med gränsöverskridande brottslighet, exempelvis människosmuggling. Du arbetar underrättelsebaserat och i arbetsuppgifterna ingår bland annat profilering av resenärer och en fördjupad kontroll av dokument. Arbetet sker i olika dataregister, bland annat Schengen Information System (SIS). Sjömansviseringar och bereda ärenden rörande nödfallsviseringar kan också ingå i arbetsuppgiften.

Gränspolisen samverkar dagligen med andra myndigheter och externa aktörer, vilket innebär att du som gränskontrollant även kan komma att delta i inre utlänningskontroller.

Arbetet bedrivs i tvåskift på alla tider av dygnet, under årets alla dagar.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har:

• Avslutad och godkänd gymnasieutbildning eller motsvarande som arbetsgivaren anser relevant

• Minst två års erfarenhet av arbete inom service den senaste femårsperioden där du haft mycket externa kontakter, företrädesvis i form av personliga möten

• Fullgott färgseende. Intyg från ögonläkare eller legitimerad optiker ska kunna uppvisas senare i processen och får inte vara äldre än sex månader

• Körkortsbehörighet för personbil

• God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på såväl svenska som engelska

• Kunskap i engelska motsvarande B1 - se vad det motsvarar på sidan tre i detta dokument:

http://europass.cedefop.europa.eu/sv/documents/european-skills-passport/language-passport/examples/pdf_sv_SE.pdf

Du som sökande som går vidare i rekryteringsprocessen, kommer att genomgå ett engelska- och svenskatest som i sin inriktning är relaterat till Gränspolissektionens verksamhet.

Meriterande

· Kunskap och erfarenhet av nu gällande utlänningslagstiftning och därtill gällande förordningar

· Erfarenhet av arbete inom Polismyndigheten

· Erfarenhet av att i närtid arbetat på flygplats med relevanta arbetsuppgifter

· Eftergymnasial utbildning inom område arbetsgivaren bedömer som relevant

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har en serviceinriktad personlighet med mycket god samarbets- och kontaktförmåga. Du är öppen för människors olikheter och vill medverka till ett öppet och tolerant klimat där Polisens värdegrund är en självklarhet.

Arbetet påverkas av olika händelser i omvärlden och som gränskontrollant kommer du i kontakt med människor från flera olika länder. Du bör därför vara samhällsintresserad samt ha empati och förståelse för andra kulturer. Arbetsuppgifterna ställer krav på att du har ett professionellt förhållningssätt och god förmåga att tillämpa de lagar och förordningar som styr verksamheten.

Arbetsbelastningen kan variera vilket ställer stora krav på stresstålighet och flexibilitet. Du ska ha en utvecklad prioriteringsförmåga, initiativförmåga och klara av att arbeta systematiskt och metodiskt även under hög arbetsbelastning.

När vi anställer kommer vi att lägga stor vikt vid personliga egenskaper.

Kontakt

Har du frågor om uppdraget är du välkommen att kontakta rekryterande chef Ken Axelsson, [email protected]

Undrar du något om rekryteringsprocessen vänligen kontakta ansvarig HR-konsult: Daisy Nordin, 0730738662, [email protected]

Arbetstagarorganisationer: SEKO Polisen, ST inom Polisen, Polisförbundet region Väst och SACO-S nås via polisens växel 114 14

Övrig information

· Tillträde: Din anställning inleds med en introduktionsutbildning med krav på godkänd examination för att vara aktuell för tillsvidareanställning som gränskontrollant. Start på utbildningen är planerad att starta våren 2022.

· Tjänsteställe: Landvetter flygplats

· Arbetstid: Tvåskift. Arbetet bedrivs dygnet runt årets alla dagar.

Har du skyddad identitet eller vill komplettera din ansökan så vänder du dig till ansvarig HR-konsult.

En anställning hos Polismyndigheten kan komma att inledas med en provanställning om sex månader.

Polismyndigheten är Sveriges största myndighet. Vi erbjuder dig en arbetsplats som stimulerar till mångfald, kreativitet och personlig utveckling.

Hos oss får du möjlighet att bidra till Polisens uppdrag att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Vi bedriver vår verksamhet enligt vår värdegrund: engagemang, effektivitet och tillgänglighet. Som medarbetare inom polisen agerar du för likabehandling. Det är en förutsättning för rättssäkerhet, rättstrygghet och för polisens legitimitet i samhället. Som företrädare för polisen respekterar du allas lika värde och skapar förtroende för polisen.

Läs gärna mer om polisen och vår verksamhet på www.polisen.se

Varmt välkommen med din ansökan!

Arbetsgivare
Polismyndigheten
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Avarn söker gruppledare för tidsbegränsat uppdrag i Sälen

Arbetsgivare / Ort: Avarn Security AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Flygplatskontrollant

Om jobbet
Är du en engagerad ledare som har en positiv inställning och brinner för service? Tycker du att det låter som en spännande möjlighet att kombinera arbete och skidåkning i de svenska fjällen? Härligt! Ta då chansen att söka tjänsten som gruppledare på Scandinavian Mountains Airport i Sälen, nära Stötens skidområde där det finns fantastiska möjligheter till skidåkning. Avarn Security har fått ett tidsbegränsat uppdrag att bemanna säkerhetskontrollen på Scandinavian Mountains Airport i Sälen from början av december till slutet av april 2022. Ditt uppdrag är att tillsammans med dina kollegor samt gruppledare bemanna säkerhetskontrollen på flygplatsen under de tider flygtrafik förekommer i huvudsak torsdagar, lördagar och söndagar. Tjänsten är en heltidstjänst med helgarbete. Du kommer dock schemaläggas med viss betald ledighet så det finns gott om tid för bland annat skidåkning under vardagar alternativt om man önskar åka hem någon gång under perioden. Boende tillhandahålls av Avarn och du kommer att bo tillsammans med dina kollegor. Uppdraget inleds med en genomgång av flygplatsen och introduktion där du får all information du behöver för att kunna utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt. Arbetsuppgifter: Du arbetar i huvudsak tillsammans med ditt team i säkerhetskontrollen där du leder det dagliga arbetet på ett sätt som främjar god arbetsmiljö för alla som arbetar i eller kommer i kontakt med ditt team. Du kommer vara vår huvudkontaktperson på plats gentemot vår kund och flygplatsens övriga personal. Vi har gemensamma mål att uppnå avseende säkerhet, service och trivsel. Du är en nyckelperson när vi tillsammans strävar efter att nå dessa mål. Som gruppledare ansvarar du för arbetet som utförs i kontrollen.  I dina arbetsuppgifter ingår även: •          Uppföljning och rapportering av löpande drift •          Implementering och uppföljning av arbetsbeskrivningar och ändringar •          Avvikelsehantering •          Att genomföra mätningar och observationer •          Att hålla möten/genomgångar med operativ personal •          Olika typer av administrativt arbete   Kvalifikationer: Vi söker dig som har fokus på synlig ledning, medarbetare, uppföljning och förbättring av tjänsteleveransen och som med hjälp av dina medarbetare kan leverera en hög säkerhets- och servicekvalitet och goda resultat. Du har lätt att anpassa dig till ändrade omständigheter och är beredd att hoppa in där det behövs. Du som söker bör ha: •          Minst 2 års relevant erfarenhet av arbetsledning •          Förmåga att motivera och leda medarbetare genom att uppmuntra, delegera och ge ansvar •          God datavana samt vana att arbeta i olika program •          God framställningsförmåga i svenska och engelska – i såväl tal som skrift Som person är du engagerad, har en positiv inställning och gör alltid ditt bästa. Du brinner för service och har alltid kunden i fokus. För att du ska lyckas och trivas i rollen känner du igen dig i nedan påståenden: • Flexibel - du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter. • Samarbetsförmåga -  du arbetar bra med andra människor. Du lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. • Kan se utanför boxen och är beredd att hugga i där det behövs. • Gillar att vistas i de svenska fjällen! Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Välkommen med din ansökan så snart som möjligt - dock senast 2021-10-20 Rekrytering sker löpande, så tjänst kan komma att tillsättas innan ansökningsperioden är slut. Du söker tjänsten via intranätet/lediga tjänster alt. - om du inte redan är anställd - via vår hemsida    
Arbetsgivare
Avarn Security AB
Hemsida: https://www.avarnsecurity.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Flygplatskontrollanter för tidsbestämt uppdrag på Sälens flygplats

Arbetsgivare / Ort: Avarn Security AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Flygplatskontrollant

Om jobbet
Är du en utbildad flygplatskontrollant som gillar att vistas i de svenska fjällen? Är du en lagspelare som brinner för service? Kan du se utanför boxen och är beredd att hugga i där det behövs? Härligt! Ta då chansen att söka tjänsten som flygplatskontrollant på Scandinavian Mountains Airport i Sälen, nära Stötens skidområde där det finns fantastiska möjligheter till skidåkning. Avarn Security har fått ett tidsbegränsat uppdrag att bemanna säkerhetskontrollen på Scandinavian Mountains Airport i Sälen from början av december till och med slutet av april 2022. Ditt uppdrag är att tillsammans med dina kollegor samt gruppledare bemanna säkerhetskontrollen på flygplatsen under de tider flygtrafik förekommer i huvudsak torsdagar, lördagar och söndagar. Tjänsten är på 70% och innebär helgarbete. Du kommer dock schemaläggas med viss betald ledighet så det finns gott om tid för bland annat skidåkning under vardagar alternativt om man önskar åka hem någon gång under perioden. Avarn står för boende och du kommer att bo tillsammans med dina kollegor i fjällstugor nära flygplatsen. Om du i dag är anställd på arbetstidsmått på Arlanda så beviljas du tjänstledighet under perioden som uppdraget i Sälen pågår.  Uppdraget inleds med en genomgång av flygplatsen och introduktion där du får all information du behöver för att kunna utföra dina arbetsuppgifter på bästa sätt. Arbetsuppgifter  Som flygplatskontrollant är dina arbetsuppgifter att utföra säkerhetskontroll av passagerare, kabinpersonal, lastrumsbagage samt övriga moment som ingår och tillkommer i vårt uppdrag. Du kommer att arbetsledas av gruppledare och bemanna positioner så som pålägg, röntgen, avlägg eller golv. Kvalifikationer  Vi söker dig som:   - är utbildad flygplatskontrollant, meriterande om du är röntgencertifierad. - har minst 2 års arbetslivserfarenhet - kommunicerar obehindrat på svenska och engelska i såväl tal som skrift - har datorvana Som person är du engagerad, har en positiv inställning och gör alltid ditt bästa. Du brinner för service och har alltid kunden i fokus. För att du ska lyckas och trivas i rollen känner du igen dig i nedan påståenden: • Flexibel - du har lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter. • Samarbetsförmåga -  du arbetar bra med andra människor. Du lyssnar, kommunicerar och löser konflikter på ett konstruktivt sätt. • Kan se utanför boxen och inte är rädd att hugga i där det behövs • Gillar att vistas i de svenska fjällen! Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. Välkommen med din ansökan så snart som möjligt - dock senast 2021-10-20 Du söker tjänsten via intranätet/lediga tjänster alt. - om du inte redan är anställd - via vår hemsida Tjänsterna kan komma att tillsättas under rekryteringsprocessen så vänta inte med att skicka in din ansökan.     
Arbetsgivare
Avarn Security AB
Hemsida: https://www.avarnsecurity.se
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Flygplatskontrollanter

Arbetsgivare / Ort: Securitas Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 oktober (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vi i Securitaskoncernen finns i 57 länder runtom i världen och har 370000 medarbetare. Securitas Sverige AB är en kunskapsledare inom säkerhet i Sverige. Det betyder att vi har djup insikt om våra olika kunder och deras marknader, så att vi förstår deras specifika behov. Överallt – från små butiker till flygplatser – gör våra 10 000 medarbetare skillnad. Region Aviation med 1 200 medarbetare verkar på flygplatser där vi tillhandahålla kompletta säkerhetslösningar för flygplatser, myndigheter, flygbolag och andra verkande aktörer på flygplatsen. Det är ofta tillträdesskydd och passerkontroll, säkerhetskontroller av passagerare, bagage och gods, identitetskontroll och profilering av passagerare samt genomsökning och skydd av flygplan. Om Securitas  Securitas är en pålitlig arbetsgivare i en föränderlig värld som finns i 47 länder runtom i världen. I Sverige har vi en ledande position inom säkerhet och en djup förståelse för våra kunders behov. Här levererar våra 10 000 medarbetare trygghet – varje dag, dygnet runt. Att vara en av oss på Securitas innebär ett stort ansvar – ditt arbete är viktigt för att skapa trygghet i samhället. Alla våra medarbetare gör konkret skillnad för människor, varje dag. För att kunna göra ett bra jobb satsar vi mycket på att vara en stabil arbetsgivare, som se till att du trivs och känner dig uppskattad. Hos oss finns även möjligheterna, du får alltid den utbildning du behöver för dina arbetsuppgifter och duktiga medarbetare har goda chanser att växa inom företaget. Din roll Som flygplatskontrollant arbetar du med service/säkerhetsarbete inom flygplatsområdet och har ständig kontakt med människor som är på resande fot i en internationell miljö. I denna dynamiska, internationella och flerspråkiga miljö är du som flygplatskontrollant en del av en dedikerad grupp som tillhandahåller sina tjänster till flygplatser, flygbolag och många andra flygplatsrelaterande företag. Ditt jobb är att kontrollera och dubbelkontrollera alla tänkbara hot. Du undersöker och kontrollerar passage­rare, flygplatspersonal, handbagage, byggnader och uppställningsplatser grundligt. Du kan också komma att kontrollera flygpost, fraktgods och serveringsutrustning. Hjälp med funktionshindrade. Vem är du? Vi tror att du är en serviceinriktad, lugn och organiserad person som kan hantera  periodvis högt arbetstempo. Du är självständig, men jobbar också bra i team. Att ta ansvar kommer naturligt för dig – du är helt enkelt en ärlig, hjälpsam och uppmärksam person som får människor omkring dig att känna sig trygga. Vilka krav ställer tjänsten? Du behöver ha gymnasieutbildning med godkänt resultat i svenska och engelska. Körkort klass B. Måste genomgå säkerhetsprövning då tjänsterna är säkerhetsklassade. För anställning inom Securitas Sverige AB krävs det att du blir godkänd av Länsstyrelsen för anställning i auktoriserat bevakningsföretag (företaget gör den ansökan). Godkänd av Transportstyrelsen för arbete på flygplats, (företaget gör den ansökan). Du är vid god hälsa, psykiskt stabil, har fullgod syn, hörsel och färgseende. Du talar flytande svenska och engelska. Ytterligare språk är meriterande. Vi erbjuder dig Att få göra konkret skillnad för människor och samhället Ett varierande arbete med utvecklingsmöjligheter Engagerade och stöttande ledare och kollegor Chansen att arbeta i ett samhällsviktigt företag med människor i fokus Tjänsten innebär timanställning med tidiga mornar och och arbete kvällstid Övrigt Tror du att du har det vi söker? Mer information om Securitas hittar du på vår hemsida www.securitas.se . Vid utvärdering av sökande till tjänsten som flygplatskontrollant kommer urvalstester att användas. Lön utgår enligt kollektivavtal mellan arbetsgivarorganisationen Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet. Urval sker löpande. Välkommen med din ansökan.      
Arbetsgivare
Securitas Sverige AB
Hemsida: http://www.securitas.se
Ansökan
Ansök senast 22 oktober (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

CSG utbildar flygplatskontrollanter till Karlstad Airport

Arbetsgivare / Ort: Commuter Security Group AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 22 oktober (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
CSG är ett auktoriserat bevakningsföretag som etablerades 2003. Med bred kompetens och stor erfarenhet bland våra ca 480 medarbetare, erbjuder vi tjänster där vi verkar för en trygg och säker miljö - både inom den offentliga och privata sektorn. Vi finns idag verksamma i Stockholm, Mälardalen, Värmland och Dalarna. Vill du arbeta som flygplatskontrollant på Karlstad Airport? I arbetet som flygplatskontrollant genomför du kontroller på passagerare, personal, bagage samt fraktgods för att förhindra att obehöriga personer eller otillåtna föremål och ämnen förs ombord på flygplan eller in på behörighetsområdet.  Nu söker vi personer som vill arbeta deltid som flygplatskontrollant. Arbetspassen är fördelade till både tidiga morgnar och kvällar och då verksamheten pågår alla dagar om året måste du kunna arbeta helger och röda dagar etc. Arbetspassen är i regel korta vilket gör att detta är ett arbete man med fördel kan kombinera ihop med annat deltidsarbete. De grundläggande kraven vi har på dig som söker är att du: • Fyllt 20 år • Behärskar det svenska & engelska i både i tal och skrift • Är ostraffad och drogfri (drogtester kan ske inför och under anställningen) • Fullgott färgseende (krävs för arbetet med röntgenmaskiner) • B-körkort + tillgång till bil för att kunna ta dig till flygplatsen alla tider på dygnet • Har möjlighet att medverka på utbildning som krävs för att bli flygplatskontrollant (1 vecka teoretisk utbildning) Innan en anställning kan bli aktuell måste du först genomgå en säkerhetsprövning där registerkontroll genomförs samt bli godkänd hos Länsstyrelsen för arbete i ett auktoriserat bevakningsföretag. Vid eventuella frågor vänligen kontakta: Arbetsledare Victoria Fransson [email protected] Välkommen med din ansökan! 
Arbetsgivare
Commuter Security Group AB
Hemsida: http://www.commutersecurity.se/jobba-hos-oss
Ansökan
Ansök senast 22 oktober (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.