På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Parkeringsvakt
Spela filmen

Parkeringsvakt

Yrket kan ha olika benämningar, t.ex trafikövervakare (och i foIkmun kaIIas prakeringsvakt ibIand även för "Iapp-Iisa").

En parkeringsvakt ser till att parkerings- och stoppförbudsbestämmelser följs; att bilar inte parkeras på övergångställen, i lastzoner, på innergårdar i bostadsområden eller på handikapparkering. Parkeringsvakten ser också till att inte obehöriga parkerar på förhyrda parkeringsplatser samt att parkeringsavgifter betalas. Arbetet kan också bestå av att ta betalt i ett parkeringsgarage.

Som parkeringsvakt behöver man vara stabil och kontrollerad i stressituationer, bra på att kommunicera och kunna handskas med människor på ett bra sätt. Det här är ett jobb som kräver allmän god fysik då större delen av arbete utförs till fots och där man får vara mycket utomhus.

För att trivas med och Iyckas i yrkesroIIen som parkeringsvakt, behöver man vara bra på att samarbeta med andra människor, lyssna, kommunicera och lösa konflikter på ett konstruktivt sätt.

Se gärna information om andra yrken: ButiksontroIIant, FIygpIatskontroIIant, GränskontroIIant, BiIjettkontroIIant i koIIektivtrafik, Tågvärd, Tågmästare och Trafikinformatör.

Utbildning

Parkeringsvakter utbildas internt, d v s först blir man anställd och sedan får utbildning på arbetstid med lön.

För att få anställning som parkeringsvakt bör vara minst 20 år gammal, ostraffad och körkort för personbil (B-behörighet) krävs.

För att arbeta som parkeringsvakt på ett bevakningsföretag krävs gymnasiekompetens och goda kunskaper i svenska och engelska.

Utbildningen av parkeringsvakter anställda inom kommuner är föreskriven av Rikspolisstyrelsen och för att bli anställd krävs att man avlägger ett godkänt prov efter utbildningen.

Svepark
Svenska Parkeringsföreningen är en ideell sammanslutning av kommuner, kommunalt och privatägda parkeringsföretag, vars syfte är att tillvarata branschens gemensamma intressen och verka för att parkeringsverksamheten utvecklas utifrån gemensamma riktlinjer. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.