På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Trygghetsvärd

Trygghetsvärd

Trygghetsvärdar är inte ordningsvakter eller väktare i grunden. Arbetet som trygghetsvärd är befriad från de traditionella väktartjänster och bevakningsmoment, vilket ger många fördelar när det kommer till att arbeta proaktivt och uppsökande. Arbetet går ut på att genom relationsbyggande nätverk förekomma problemen innan de uppstår och därigenom öka den upplevda tryggheten.

Trygghetsvärdar arbetar oftast i olika offentliga miljöer såsom på och kring skolor och förskolor, inom bostadsområden, i och utanför butiker, gallerior eller inom kollektivtrafik.

Det kan handla om att upptäcka tidiga tecken på viss social oro eller att bedriva arbete i olika projekt som t.ex har som mål att motverka radikalisering inom vissa befolkningsgrupper. Trygghetsvärdar med stark lokal förankring har stora fördelar pga de känner till det geografiska och/eller kulturella område där de arbetar. 

Arbetet som trygghetsvärd utgår som regel ifrån en på förhand upprättad trygghetsplan där mål och aktiviteter för arbetet finns inskrivna/presenterade. 

Trygghetsväktare, för att få anställning, behöver nästan alltid genomgå en så kallad "säkerhetsprövning" (där de även måste inkomma med urdrag från polisens Belastningsregistret) och sedan även delta i interna utbildningar, som ofta genomförs i flera steg. 

Liknande yrken
Bovärd/husvärd
Tågvärd/tågvärdinna
Skolvärd/skolvärdinna
Kontorsvärd/värdinna.

Länktips: sl.se/sv/info/kundservice/trygghetscentralen/trygghetscentralen/

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.