På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trygghetsoperatör

Trygghetsoperatör

Trygghetsoperatör är på sätt och vis kundtjänstmedarbetare. Hen arbetar på Trygghetscentralen (som är en del av kommunens Trafikförvaltning).

Trygghetscentralen bemannas dygnet runt året om, därför måste trygghetsoperatörer arbeta 3-skift (på ett rullande schema).
Som trygghetsoperatör samarbetar man med trafikentreprenörer, polis och andra parter/aktörer/intressenter. Vid inkommande larm är det trygghetsoperatören som tar emot information om vad som har inträffat och som därefter ansvarar för att leda och fördela trygghetsresurser till platsen.

I en larmsituation har trygghetsoperatören väktare, ordningsvakter, trygghetsvärdar samt ungdomsvärdar till sin hjälp som bör snabbt finnas på den utsatta platsen.

De tekniska systemen som trygghetsoperatörer måste behärska är radiokommunikation, kameraövervakning, larmhanteringssystem och händelseregister där alla incidenter redovisas. Även att ta emot samtal från allmänheten via trygghetstelefon ingår i jobbet.

Trygghetsoperatörens arbetsinsatser bidrar förhoppningsvis till fler nöjda resenärer och till utvecklingen av ett hållbart samhälle.

Värderingar som ligger till grund för trygghetsoperatörers arbete är SAFE, som står för samverkan, ansvar, förtroende och engagemang. 

I arbetsuppgifterna ingår även dokumentation av ärendehantering, vilket kräver att man kan formulera sig sakligt i både tal och skrift samt att man har god datorvana.

Personliga egenskaper - det viktigaste: stresstålig, har god simultan kapacitet och kan fatta snabba beslut, ”när det gäller”.

Vidare krävs det också att vara: serviceinriktad, självständig, ansvarstagande; kan bedöma och fatta beslut om lämplig åtgärd i pressade situationer; mogen och stresstålig, eftersom arbetet präglas av oförutsägbarhet och då det kan röra sig om allvarliga situationer där människor befinner sig i en utsatt eller krisartad situation och behöver mycket stöd.

Att tänka på
Då tjänsten som trygghetsoperatör är en säkerhetstjänst genomförs det hälso- och drogtester. Man måste också lämna in ett utdrag ur polisens belastningsregistret.

Utbildning

Anställningen inleds vanligtvis med en utbildningsperiod på några veckor. Kräven som ställs för att få anställning är "gymnasiekompetens" och viss tidigare arbetslivserfarenhet, helst från ledningscentral inom larm, säkerhet alternativt bevakning, kollektivtrafiksrelaterad verksamhet, ex. bussförare, flygbussvärd eller biljettkontrollant i kollekrivtrafiken eller något serviceyrke t.ex inom kundtjänst.

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.