På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Livvakt
Spela filmen

Livvakt

Livvakten är "sin skyddspersons" följeslagare. Arbetet som livvakt kräver hög social kompetens. Arbetet är flexibelt. Hur livvaktens arbetsdag ser ut beror mycket på hur skyddspersonens program ser ut. Under dagar med inbokade program händer det saker hela tiden, vilket gör att livvakten måste vara flexibel och beredd på att nya situationer uppstår. Allt kan inte planeras på förhand och det är en utmaning när skyddspersonerna gör spontana saker. Flexibilitet är därför en väldigt viktig egenskap för en livvakt.
Dagar som inte har ett färdigt "program" kan innehålla en hel del väntan. Resor i jobbet är vanligt förekommande.

En livvakt arbetar i första hand med att förebygga och förhindra att skyddspersonen utsätts för våld eller kränkande handlingar. Sker det ändå ett angrepp ska situationen kunna hanteras. Uppdraget ställer höga krav på livvaktens mentala, fysiska och sociala förmåga.

Det täta samarbetet med kollegor och skyddspersoner ställer mycket höga krav på din sociala kompetens. När det gäller personliga egenskaper är det viktigt att du kan värdera och bedöma situationer på ett omdömesgillt sätt.

I samband med rekryteringen testas dessutom begåvning, personlighet, fysik, syn, bilkörning och vapenhantering.

Säkerhetspolisens livvakter
För att kunna bli rekryterad som Säkerhetspolisens livvakt måste du har jobbat som polis i minst ett och ett halvt år efter genomförd examen och aspirantperiod. Anställningen är tidsbegränsad; de personer som arbetar som säkerhetspolisens livvakter är under det uppdraget tjänstlediga från Polismyndigheten. Om Säkerhetspolisens livvaktsrektytering var god läs på www.sakerhetspolisen.se

Visste du att...?
Ca 16 000 personer lever i Sverige idag under hot om våld och har de så kallade "skyddade personuppgifter"; ca 1 600 av dem har en starkare form av skydd som innebär bl a att det ej finns någon bostadsadress registrerad för de personerna (uppgift från februari 2018). En stor del av de personer som i Sverige lever under hot är kvinnor som har utsatts för våld eller hot om våld från sina f d manliga partners: makar eller pojkvänner.

Lilla ordboken
MO - en vanlig förkortning för det latinska uttrycket "Modus operandi", som kan till svenska översättas ungefär som "tillvägagångssätt" och är en kriminologisk term som beskriver hur ett brott har utförts, sättet som gärningsmannen har gått tillväga på. Källa: https://sv.wikipedia.org.

Länktips
http://strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen)
un.org - International Mine Awareness Day, 4 april
www.msb.se - MBS, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.