På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Värdetransportör

Värdetransportör

Vill du ha ett rörligt arbete med många sociala kontakter? I så fall kan yrket Värdetransportör vara rätt yrke för dig.

Värdetransportörernas arbete kan klassas som ett "farligt jobb" pä grund av rånrisk.

Som värdeväktare/värdetransportör utför man värdetransporter, dvs transporterar kontanter (sedlar och/eller mynt), värdeboxar, värdepapper och andra värdeföremål mellan olika platser, vanligtvis mellan bankomater, butiker, restauranger, banker och uttagsautomater. Arbetet sker huvudsakligen på dagtid.

Jobbet innebär, i stort sett, att du: hämtar och lämnar pengar hos kunder, tömmer serviceboxar och laddar uttagsautomater.

Men det innebär även att vara en bra representant för det företaget som man arbetar för i dina möten med kunder och kollegor. Vidare gäller det att arbeta med hög etik och moral.

Utbildning

"Gymnasiekompetens" brukar ställas som minimikravet och att man har körkort, klass B (för personbil).

Rekryteringskrav för värdetransportörer brukar bestå av en kombination av vissa kompetenser och egenskaper:

Förutom fullgjord gymnasieutbildning, brukar även tidigare arbetslivserfarenhet krävas, till exempel minst ett års erfarenhet av bevakning eller att du bedöms som mogen och lämplig för uppgiften efter att ha genomgått ett anpassat personlighetstest.
 Meriterande, anser de flesta arbetsgivare inom branschen, att du som söker jobbet som värdetransportör, har god erfarenhet av datoranvändning, tillräckliga kunskaper om "svenska förhållanden" (samhällskunskap och social kompetens), har grundläggande tekniska kunskaper och goda kunskaper, skriftligt och muntligt, i svenska språket; är frisk och i god fysisk form, ostraffad (ej kriminell), drogfri, har ordnad ekonomi och välvårdat utseende.

Personliga egenskaper
Praktiskt lagd (händig), ärlig, ordningsam, flexibel, engagerad och serviceinriktad.

Yrkesporträtt
Möt Robert, som arbetar som värdetransportör.

Värdeväktaren bör vara en lugn, trygg, noggrann och stresstålig person. Man måste också vara i god fysisk form. Körkort krävs. 

Var god se även information om yrken Securityinspektör, Tulltjänsteman, Hundförare/väktare, Väktare, Väktare och soldat, Parkeringsvakt, Ordningsvakt och Polis samt om Farliga yrken.

Länktips
http://strombacksfolkhogskola.se - polisforberedande folkhögskoleutbildning i Umeå (efter den kan man även arbeta inom kriminalvården eller i säkerhetsbranschen).

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.