På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fjärrbilsförare

Fjärrbilsförare

Fjärrbilsförare fraktar gods på långa avstånd, ofta nattetid. Godset i fjärrbilen lämnas och hämtas oftast vid godsterminaler och lagercentraler. Fjärrbilsförare kan också vara fjärrbilslots som kör, lossar och lastar fjärrbilen på destinationsorten dagtid. Även leverans av gods till mottagaren ingår då i arbetet.

Jobbet som fjärrbilslots förutsätter att man har körkort för tung lastbil med släp, CE-behörighet. Billotsen måste också ha så kallat ADR-intyg för transport av farligt gods, truckkort och utbildning i lastsäkring. Man kan behöva lasta av och på sitt eget fordon med truck eller hjullastare. Billotsen har oftast fasta arbetstider och kör last inom samma geografiska område. En fjärrbilsförare har ofta börjat som distributionsförare. Arbetet handlar mer om bilkörning. Dels fraktas godset i en fjärrbil över längre sträckor, dels är godset ofta varierat, allt från pallar till en harv eller en tung rulle med stål, och ställer stora krav på lastsäkring. En fjärrbilsförare behöver ha kunskaper i att hantera farligt gods och måste kunna köra med släp. Att kunna hantera en truck är ett måste. Tungt gods medför en tyngre godshantering. God kondition och uthållighet är bra att ha.

Körning längre sträckor lämpar sig för den som trivs med att vara själv.

Utbildning

Utbildning till yrkesförare ges inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. Motsvarande utbildningar kan också finnas inom Komvux.
Den som är intresserad av en viss specialkompetens kan ta kontakt med ett företag som ägnar sig åt den aktuella typen av transporter och på så sätt få mer information.

Övrigt

För att få köra tung lastbil krävs körkort med C-behörighet och för att köra med släp krävs CE-behörighet. Sedan 2009 krävs dessutom yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste det förnyas.
Mer information om körkort och yrkeskompetensbevis finns på Transportstyrelsens hemsida. Du som är intresserad av det här yrket kanske vill kika på flera yrken inom område Transport.

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Visste du att...?
Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.