På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Fjärrbilsförare
Spela filmen

Fjärrbilsförare

Fjärrbilsförare fraktar gods på långa avstånd, ofta nattetid. Godset i fjärrbilen lämnas och hämtas oftast vid godsterminaler och lagercentraler. Även leverans av gods till mottagaren ingår då i arbetet.

Fjärrbilsförare kan också vara fjärrbilslots som kör, lossar och lastar fjärrbilen på destinationsorten dagtid.

Billotsen måste också ha så kallat ADR-intyg för transport av farligt gods, truckkort och utbildning i lastsäkring. Man kan behöva lasta av och på sitt eget fordon med truck eller hjullastare. Billotsen har oftast fasta arbetstider och kör last inom samma geografiska område.

En fjärrbilsförare har ofta börjat som distributionsförare. Arbetet handlar mer om bilkörning. Dels fraktas godset i en fjärrbil över längre sträckor, dels är godset ofta varierat, allt från pallar till en harv eller en tung rulle med stål, och ställer stora krav på lastsäkring.

En fjärrbilsförare behöver ha kunskaper i att hantera farligt gods och måste kunna köra med släp. Att kunna hantera en truck är ett måste. Tungt gods medför en tyngre godshantering.

Utbildning

Jobbet som fjärrbilslots förutsätter att man har körkort för tung lastbil med släp, CE-behörighet.

Utbildning till yrkesförare ges inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. Motsvarande utbildningar kan också finnas inom komvux.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Värt att notera
Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Personliga egenskaper

God kondition och uthållighet är bra att ha.

Körning längre sträckor lämpar sig för den som trivs med att vara själv.

Övrigt

Om Transportstyrelsens tillämpning av reglerna om kör- och vilotider.

Visste du att...?

... i Sverige är Midsommarhelgen den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor, detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

108 Lediga jobb

CE-chaufför -Sommarvikariat Umeå och Övik

Arbetsgivare / Ort: Schenker AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Schenker Åkeri är ett helägt dotterbolag till DB Schenker. Vår verksamhet består av hämtnings-, distributions- och fjärrtrafik inom DB Schenkers inrikes nätverk för gods och paket samt temperaturkontrollerade varor för Coldsped. Mer information hittar du på vår hemsida www.akeri.dbschenker.se Vi tror att det är den enskilda individens glädje och engagemang som gör skillnad. Bli en av oss! Vi söker just nu engagerade CE-chaufförer till sommarvikariat i Umeå och Övik. Arbetsuppgifter * Lastning & lossning * Truckkörning * Fjärrkörning - CE-Lastbil med släp * Hantering av handdator * Ge god service till våra kunder I din roll kommer du att ansvara för Åkeriets fordon och gods vilket kräver respekt, noggrannhet och stort ansvarstagande, vi har stor tillit till våra medarbetare. Har du vad som krävs? * CE-behörighet * Yrkeskompetensbevis (YKB) * ADR-intyg * Digitalt förarkort * Behärskar språket * Personliga egenskaper: Samarbetsvillig, serviceinriktad och självgående …Har du även Truckkort ser vi det som meriterande. Information och ansökan Tjänsterna avser sommarvikariat 2021 med möjlighet till förlängd timanställning, visstid med start enligt överenskommelse. Din ansökan skickar du in via vårt rekryteringssystem Avature, sista ansökningsdag är 11/5. Har du frågor till tjänsterna kan du kontakta Transportledare Jörgen Ellingsson, telefon: 0920-235787, epost: [email protected] Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Schenker AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

CE chaufför - Sommarvikariat Luleå

Arbetsgivare / Ort: Schenker AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Schenker Åkeri är ett helägt dotterbolag till DB Schenker. Vår verksamhet består av hämtnings-, distributions- och fjärrtrafik inom DB Schenkers inrikes nätverk för gods och paket samt temperaturkontrollerade varor för Coldsped. Mer information hittar du på vår hemsida www.akeri.dbschenker.se Vi tror att det är den enskilda individens glädje och engagemang som gör skillnad. Bli en av oss! Vi har både dag, natt och övernattningskörningar. Arbetsuppgifterna är lotsning och körningar Luleå-Umeå-Luleå. All körning är med släp. * Lastning & lossning med truck * Körning av lastbil med släp * Distribution av partigods * Hantering av handdator * Ge god service till våra kunder I din roll kommer du att ansvara för Åkeriets fordon och gods vilket kräver respekt, noggrannhet och stort ansvarstagande, vi har stor tillit till våra medarbetare. Har du vad som krävs? * CE-behörighet * Yrkeskompetensbevis (YKB) * ADR-intyg * Digitalt förarkort * Behärskar språket * Personliga egenskaper: Samarbetsvillig, serviceinriktad och självgående …Har du även Truckkort ser vi det som meriterande. Information och ansökan Tjänsterna avser sommarvikariat 2021, visstid med start enligt överenskommelse. Din ansökan skickar du in via vårt rekryteringssystem Avature, sista ansökningsdag är 10/5. Har du frågor till tjänsterna kan du kontakta Transportledare Jörgen Ellingsson, telefon: 0920-235787, epost: [email protected] Välkommen med din ansökan!
Arbetsgivare
Schenker AB
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Behovsanställda bussförare till Vy Travel AB, Linköping

Arbetsgivare / Ort: Vy Buss AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Vygruppen är en nordisk transportkoncern med en omsättning på cirka 15 miljarder NOK och omkring 10 500 anställda i Norge och Sverige. Koncernens affärsområden är persontrafik med tåg och buss samt mobilitet och turism. Vy satsar på att utveckla hållbara transportlösningar, förbättra kundupplevelsen och göra det enklare att resa kollektivt från dörr till dörr. Är du en av Linköpings bästa bussförare och vill köra Sveriges nöjdaste kunder? Vy Bus4Yous vision är: Våra gäster älskar oss vilket är något som vi strävar efter varje dag! Vi söker nu efter dig som är en fantastisk förare, har D-körkort samt YKB. Du är ansvarsfull med hög servicekänsla och kör underbart. Vy Travel AB är en av de ledande aktörerna på expressbussmarknaden i Sverige med varumärkena Vy Bus4You och Vy express. Vy Travel har för tionde året i rad haft resebranschens mest nöjda kunder, enligt undersökningar gjorda av SKI (Svenskt Kvalitetstindex).   Beskrivning Vy Travel AB kör expressbusstrafik mellan Göteborg och Stockholm. Vi söker nu inför sommaren tre behovsanställda förare till vår depå i Linköping. Det finns god chans till förlängning. Vi söker dig som har D-körkort samt YKB, är ansvarsfull med hög servicekänsla och har en trygg och vägvinnande körstil. Du skall vara både svensk- och engelsktalande. Övernattning i samband med tjänstgöring kan förekomma. Arbetsuppgifter Du arbetar dagligen med: .Ett kundbemötande som gör att fler tar bussen igen .Ett trafiksäkert körsätt, då vi har många människors liv i våra händer .Ett hjälpsamt arbetssätt, där vi ställer upp för varandra .Ett pålitligt arbetssätt som säkerställer att bussen går .Ett arbetssätt som visar att vi har en högre ambition Kvalifikationer För att trivas som förare i Vy Travel behöver du ha: .God kommunikationsförmåga och vara serviceinriktad .Kommunicera på engelska .God förmåga att möta människor .Noggrannhet och ansvarskänsla .Förmåga att hantera stress på ett bra sätt och vara balanserad Vi erbjuder Anställningsvillkor enligt Bussbranchavtalet. I samband med rekrytering och löpande under anställning kan det förekomma slumpvisa drogtester. Din ansökan skall vara kompletterad med ett utdrag från polisens belastningsregister, som du kan beställa på www.polisen.se. Kuvertet skall kunna öppnas tillsammans med oss vid en intervju. Kontaktinformation Lisa Sundström, Produktchef Arbetsplats Gamisonsområdet A1 587 58 Linköping
Arbetsgivare
Vy Buss AB
Hemsida: http://www.nsb.no
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Lastbilschaufförer Jönköping

Arbetsgivare / Ort: K.E BEMANNING AB / Jönköping
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Fjärrbilsförare

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

vi söker nu ett flertal CE chaufförer omgående till jönköping.

Du som söker ska ha erfarenhet av bil och släp.

vi söker chaufförer som kan jobba under hela sommaren med start omgående. Stor chans till förlängning.

Krav på svenska i tal&skrift.

Timanställning.

Arbetsgivare
K.E BEMANNING AB
Roliasgatan 18
55339 Jönköping
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Bussförare till Tierp

Arbetsgivare / Ort: Nobina Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Bussförare/Busschaufför

Om jobbet
Nobina är Nordens största och mest erfarna operatör inom kollektivtrafik. Vi ser till att över en miljon människor dagligen kommer till sitt jobb, sin skola eller andra aktiviteter genom att leverera kontrakterad kollektivtrafik på uppdrag av samhället. Vår framgång skapar ett bättre samhälle i form av ökad rörlighet, minskad miljöbelastning och lägre samhällskostnader. Läs mer på www.nobina.se Om tjänsten Vi söker timanställda bussförare som kan börja arbeta hos oss omgående samt att du ska ha möjlighet att kunna arbeta hela sommaren. Vi erbjuder ett roligt och flexibelt jobb för dig som tycker om service och kundkontakter.  Krav för denna tjänst är att du är erfaren bussförare och har körkortsbehörighet D, giltigt YKB och förarkort.  Våra kunder reser med oss under dygnets alla timmar, vilket innebär arbete på omväxlande tider. Viktigt i rollen som bussförare: -Att du är utåtriktad, flexibel och tycker om att ge service -Hanterar stressiga situationer och miljöer på ett lugnt och tryggt sätt -Du har ett lugnt körsätt och strävar efter att köra miljövänligt Om dig Vi söker dig som tidigare arbetat som bussförare. Du ska ha möjlighet att kunna arbeta under semesterperioden. I rollen som bussförare träffar du människor i varierade åldrar som alla har olika önskemål med sin resa. Du ska på ett säkert och behagligt sätt transportera våra kunder och hjälpa till vid frågor eller funderingar. Viktigt för tjänsten: -Körkortsbehörighet D, giltigt YKB och förarkort -Erfarenhet av att tidigare arbetat som bussförare -Behärskar svenska i både tal och skrift -Att du har egen bil. Du måste kunna ta dig till våra ytterdepåer. Om ansökan Urval sker löpande och tjänsten kan komma att tillsätta innan sista ansökningsdag.  Frågor gällande rekryteringsprocessen hänvisas till Malin Hammarling, [email protected] Facklig kontaktperson nås på e-post [email protected] Vi ser fram emot din ansökan!
Arbetsgivare
Nobina Sverige AB
Hemsida: www.nobina.se
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.