Fjärrbilsförare
Spela filmen

Fjärrbilsförare

Fjärrbilsförare fraktar gods på långa avstånd, ofta nattetid. Godset i fjärrbilen lämnas och hämtas oftast vid godsterminaler och lagercentraler. Även leverans av gods till mottagaren ingår då i arbetet.

Fjärrbilsförare kan också vara fjärrbilslots som kör, lossar och lastar fjärrbilen på destinationsorten dagtid.

Billotsen måste också ha så kallat ADR-intyg för transport av farligt gods, truckkort och utbildning i lastsäkring. Man kan behöva lasta av och på sitt eget fordon med truck eller hjullastare. Billotsen har oftast fasta arbetstider och kör last inom samma geografiska område.

En fjärrbilsförare har ofta börjat som distributionsförare. Arbetet handlar mer om bilkörning. Dels fraktas godset i en fjärrbil över längre sträckor, dels är godset ofta varierat, allt från pallar till en harv eller en tung rulle med stål, och ställer stora krav på lastsäkring.

En fjärrbilsförare behöver ha kunskaper i att hantera farligt gods och måste kunna köra med släp. Att kunna hantera en truck är ett måste. Tungt gods medför en tyngre godshantering.

Utbildning

Jobbet som fjärrbilslots förutsätter att man har körkort för tung lastbil med släp, CE-behörighet.

Utbildning till yrkesförare ges inom gymnasieskolan på Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. Motsvarande utbildningar kan också finnas inom komvux.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Värt att notera
Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Personliga egenskaper

God kondition och uthållighet är bra att ha.

Körning längre sträckor lämpar sig för den som trivs med att vara själv.

Övrigt

Om Transportstyrelsens tillämpning av reglerna om kör- och vilotider.

Visste du att...?

... i Sverige är Midsommarhelgen den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor, detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.