På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Färdtjänstförare

Färdtjänstförare

Färdtjänstförare kör specialbyggda fordon, för funktionshindrade passagerare. Man kör turer på fasta tider eller på beställning. Vissa av dessa fordon är "busstypen" och kräver högre körkortsbehörighet än B, man kan behöva ha D-körkort. Andra fordon som också körs i färdtjänstregi är taxibilar.

Färdtjänstförare bör ha kunskap i och förståelse för att ta hand om och på ett professionellt sätt transportera människor med olika slags funktionshinder. Även specialkunskap och färdigheter i att hantera vissa speciella redskap krävs, t ex måste en färdtjänstförare kunna hantera "klättrings-utrustning", som används för att förflytta en person som sitter i en rullstol uppför eller nerför trappor i ett hus som saknar hiss eller om hissen är ur funktion.

Färdtjänstförare är ett yrke som tillhör både arbetsmarknadsområde Transport men även område Socialt arbete, detta då personer som har behov av färdtjänst har olika typer av funktionsnedsättningar och man måste kunna hantera olika situationer som kan uppstå.

Arbete som färdtjänstförare kan upplevas som ganska stressande, man förväntas ge personer med funktionsvariation hög servicenivå, även under hård tidspress.

Utbildning

Körkort krävs. Vilken klass på körkortet som krävs, beror på vilken sort av bil man kör. Är det taxi - krävs det taxikörkort.

Bra utbildningskompetens får du t ex på gymnasiets Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. En bra merit är också Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande utbildning kan även finnas inom komvux.

Värt att notera
Alla som kör i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter måste förarna gå en fortbildning för att få ett nytt bevis. Fortlöpande fortbildning står företaget för när det gäller YKB, Yrkeskompetensbevis.

Personliga egenskaper

Det är en stor fördel om man kan hantera medicinska "krissituationer", är trevlig, empatisk och har förmåga att inge förtroende samt att man är hjälpsam, flexibel, har stort tålamod och är tillmötesgående, detta för att kunna sköta sin uppgift på ett positivt och proffsigt sätt.

Arbetsplats

Färdtjänstförare kan vara anställda av Färdtjänsten, kommunen eller vara taxiförare.

Man behöver, oavsett arbetsgivare, se till att man få plats med t ex rullstol och rollator i sin bil.

Visste du att...?

... i Sverige är Midsommarhelgen den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor, detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller helt enkelt är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 Lediga jobb

Vattenskoterförare/Båtförare

Arbetsgivare / Ort: 365 Care Sverige AB / Nacka Strand
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 23 september (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-25
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • Förarbevis (inkl Klass I)

Om jobbet

Sommaren 2022 roligaste arbete - Vill du arbeta ute i skärgården samtidigt som du hjälper människor? Älskar du att vara ute på sjön, köra motorfordon och kan arbeta med frihet under ansvar?

Då är det kanske dig vi söker till sommaren 2022!

Vi söker två (2) vattenskoterförare/båtförare med nautisk kompetens för transporter inriktad mot sjukvård och logistik till mellersta skärgården för sommaren 2022.

Arbetsuppgifter:

 • Transport utav sjukvårdspersonal/sjukvårdsmaterial ut till skärgårdsöarna i Stockholm mellersta skärgård
 • Planera dagens ärenden, tidsåtgång, bränslekostnad, transportvägar/navigering/rutter för bästa ekonomiska lösningen
 • Ta hand om fordonet och hålla det i högsta sjövärdiga skick
 • Ta del i utvecklingsarbetet och aktivt delta i förbättringsarbetet
 • Arbeta med gott sjömanskap och högt säkerhetstänk


KRAV:

 • Förarbevis Vattenskoter alternativt förarintyg för fritidsbåt, ett manöverintyg för högfartsbåt eller ett kustskepparintyg som är utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning före den 1 maj 2022 (Arbetssökande står för eget intyg och dess övergångsbestämelser)
 • Mycket god sjövana och mycket god kunskap om navigering
 • Meriterande med sjukvårdsutbildning
 • Körkort B - Körvana med trailer
 • Hög personlig mognad och utveckling med god logistisk förmåga att planera, strukturera och arbeta inom fastställda riktlinjer
 • Svenskanivå C1 i tal och skrift


Arbetstider: Tjänstgöring under vardagar samt helger. Tillträde till tjänsten påbörjas våren 2022. 50%-100%.

Under Hösten 2021 önskar vi att du är delaktig i planeringsarbetet inför driftstarten.

Du kommer att framföra vattenfarkoster ifrån Yamaha utav 2018 årsmodell samt nybeställd årsmodell 2022. Våra fordon kommer att vara anpassade och utrustade för verksamhetens ändamål som exempelvis snabba transporter eller transport utav sjukvårdspersonal med fokus på komfort och smidighet. Du kommer att framföra fordonet självständigt vilket gör att vi har höga krav på dig som yrkeachaufför. Exempel på uppdragens karaktär kan vara att transportera blodprover, läkemedel, lättare sjukvårdautrustning, personaltransporter utav sjuksköterska/läkare för bedömningsbesök till patient. Inga transporter utav patienter kommer att förekomma.

Vi står för din säkerhetsutrustning samt introduktion och internutbildning. Inför anställningen kommer du att genomgå körprov ute till sjöss.

Vår policy inför nyanställningar är att den arbetssökande ska frivilligt kunna lämna de intyg som bolaget anses behövas för tjänsten vilket innebär att den arbetssökande ska kunna lämna ett alkohol/drogtest samt utdrag från belastningsregistret på förfrågan.


Vi tar endast emot ansökningar per epost till:

[email protected]

Endast inkomna ansökningar med CV + Personligt brev tas emot! Du ska i din ansökan motivera varför du söker arbetet hos oss och vad du kan bidra till i att stärka en tillgänglig sjukvård ute i skärgården. Ange gärna ditt önskemål om tjänstgöringsgrad samt tillgänglighet. Saknas detta finns möjligheten att vi går vidare med andra kandidater oavsett din erfarenhet och kompetens!

Välkommen med din ansökan för nästa års sommars mest spännande och annorlunda arbete!

Bemanningsbolag/Rekryteringsbolag undanbedes vänligen men bestämt!


Annonsen tas bort då inkomna kandidater är tillsatta för tjänsterna.

Sökord: vattenskoter, vattenskotrar, vattenscooter, jetski, jet ski, yamaha, seadoo, sea doo, kawasaki, marin, chaufför, transportör, yrkesförare, förarbevis.

Arbetsgivare
365 Care Sverige AB
Cylindervägen 12
13152 Nacka Strand
Hemsida: www.365care.se
Ansökan
Ansök senast 23 september (3 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Färdtjänstförare

Arbetsgivare / Ort: Taxi Motala/Vadstena AB / Motala
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 23 september (3 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • Taxiförarlegitimation
Meriterande
 • Första hjälpen - HLR-intyg

Språk
Krav
 • Svenska

Om jobbet

Just nu söker vi en chaufför som kan köra på helger samt hoppa in vid behov.

Arbetstiden varierar. Timlön enligt avtal.

Välkommen med din ansökan via mail, vi tar emot löpande intervjuer.

Arbetsgivare
Taxi Motala/Vadstena AB
Dynamovägen 6
59161 Motala
Ansökan
Ansök senast 23 september (3 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Receptionist, Patientservice, Umeå

Arbetsgivare / Ort: REGION VÄSTERBOTTEN
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-14
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Sjuktransportör

Om jobbet
Region Västerbotten arbetar för att god hälsa och hållbar utveckling ska stärka varandra. Vi tar ansvar för en jämlik välfärd och för att forskning och innovation ger resultat. Patientservice är en del i Region Västerbottens serviceverksamhet vars uppdrag är att erbjuda och utveckla värdeskapande servicetjänster med fokus på ständiga förbättringar för ökad kundnytta. Här skapas förutsättningar för vården att fokusera på sina arbetsuppgifter och vi är en viktig kugge i vårdflödet. Patientservice är en av fyra avdelningar inom Servicecenter som erbjuder och levererar värdeskapande servicetjänster till regionens medarbetare, patienter och medborgare. Genom hög tillgänglighet, effektiva processer och bemötande i världsklass skapar vi förutsättningar för en god upplevelse av oss som både vårdgivare och arbetsgivare. Patientservice omfattar centralreceptionen, information- och konferensservice, entrévärdar (entréservice) och patienttransport. Du kommer ingå i ett engagerat team där du får möjlighet att bidra i utvecklingen av våra egna arbetssätt och processer. Du kommer också ha stora möjligheter till kompetensutveckling och lärande i vardagen då du som medarbetare hos oss kommer att arbeta med flera av de olika uppgifter som avdelningen Patientservice utför. ARBETSUPPGIFTER Som receptionist hos oss ger du viktig service och möjliggör insatser som påverkar många. Du är den som välkomnar och tar emot patienter inför deras mottagningsbesök, registrerar dessa, tar betalt, hanterar frikort, sköter kassaredovisning i centralreceptionen. Som entrévärd ingår du i ett team av serviceinriktade medarbetare. I arbetet ingår att möta upp patienter och besökare i entrén och bland annat hjälpa till med vägbeskrivningar samt transportera/ledsaga dem till och från sjukhusets alla avdelningar vilket kan bli långa sträckor varje dag och därmed fysiskt påfrestande. Som entrévärd är du även ansvarig för att se till att det finns rullstolar för allmänheten på plats där de behövs. KVALIFIKATIONER För att lyckas i rollen vill vi att du har några års erfarenhet från kund- och serviceorienterad verksamhet. Arbete i kassa, större reception eller kundtjänst ser vi som meriterande likväl erfarenhet av att vara servicevärd vid större evenemang. Du behöver ha goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska språket samt god förmåga att uttrycka dig i tal på engelska. Ytterligare språkkunskaper är meriterande. Dator kommer att vara ett dina främsta arbetsverktyg varför du behöver ha god vana av datoriserade system gärna från NCS Cross. För att trivas i jobbet måste du vara flexibel och ha en vilja att utvecklas och lära dig nya saker. Att ge service i världsklass är för dig en självklarhet. Du har god samarbetsförmåga men kan även arbeta självständigt och ta egna initiativ och eget ansvar. Då arbetet innebär många olika kontakter med människor krävs att du kan anpassa ditt beteende efter den person du i stunden har framför dig. ÖVRIGT Läs mer om våra förmåner för dig som jobbar med oss på webbsidan https://www.regionvasterbotten.se/nar-du-jobbar-hos-oss/att-vara-medarbetare Vi strävar efter en jämn könsfördelning och ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund. Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande. Vi använder e-rekrytering för att effektivisera och kvalitetssäkra rekryteringsarbetet. Alla dina uppgifter sparas på ditt CV-konto och du kan enkelt logga in och uppdatera dina uppgifter när du vill. Fyll därför i dina uppgifter så omsorgsfullt som möjligt för att ge en rättvisande bild av dig själv.
Arbetsgivare
REGION VÄSTERBOTTEN
Ansökan
Ansök senast 30 september (10 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Färdtjänstchaufför

Arbetsgivare / Ort: Taxi Sydväst / HELSINGBORG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-29
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • Taxiförarlegitimation

Om jobbet

Taxi Sydväst AB bedriver samhällsbetald trafik sedan 2003.


Allmänt

Taxi Sydväst AB utför persontransporter för Skånetrafiken. Våra arbetsområden är inom serviceresor såsom färdtjänst, sjukresor och riksfärdtjänst.

Gemensamt för transporterna är att de kräver omsorg och servicekänsla.

Företaget har kontor i Arlöv med verksamhet i hela Skåne. I


Vi söker dig som är

 • ansvars och omsorgstagande
 • Stresstålig
 • Kunskap i svenska i tal o skrift


Tidigare erfarenheter av transporter med särskilda behov är önskvärt men inget krav.

Förarcertifieringskort för Skånetrafiken är ett plus.

Du får en trygg anställning med kollektivavtal.


Har du servicekänsla och taxiförarlegitimation är du välkommen med din ansökan!

Registrera din ansökan i form av cv och ett personligt brev.


Arbetsgivare
Taxi Sydväst
25661 HELSINGBORG
Ansökan
Ansök senast 30 september (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Sjuktransportör

Arbetsgivare / Ort: Falck Services AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
I en framtid där sjukhusen blir allt mer specialiserade kommer sjuktransporter mellan olika sjukvårdsenheter bli allt vanligare. Falck erbjuder flera intressanta möjligheter inom sjuktransport. Vi på Falck Liggande sjuktransport söker timvikarier! Om rollen: Som sjuktransportör för Falck Liggande sjuktransport utför man främst Regionanslutna transporter, dvs mellan hem och sjukhus/vårdcentral i Östergötland för personer som ej kan åka på annat sätt. Vi utgår från vår station som ligger i Hackefors i Linköpingv och vår verksamhet har beredskap dygnet runt, alla dagar i veckan, året om. Dina arbetsuppgifter kommer bl.a. bestå av: Sjuktransportör: I din tjänst som sjuktransportör för Liggande sjuktransport ingår att utföra transporter av patienter som av medicinska orsaker inte kan transporteras på annat sätt än liggande och som inte är i vårdbehov under transporten. Vi söker dig som: Krav: Du ska vara utbildad undersköterska eller ambulanssjukvårdare. Innehav av B-körkort. Taxilegitimation Meriterande: Taxilegitimation - (Om du EJ har taxilegitimation står Falck för den kostnaden om anställning hos oss sker) Som person... Vi söker dig som är lugn och som har lätt att arbeta självständigt, då man åker som ensam transportör i bilarna. Du ska kunna ta egna initiativ, samtidigt som du har en god samarbetsförmåga och fungerar bra i team. Falck erbjuder dig Vi erbjuder dig verksamhetsnära chefer och korta beslutsvägar. Vår kultur präglas av en stark teamkänsla där arbetsglädje värderas högt. Om tjänsten Tillträde: Enligt överenskommelse Omfattning: Enligt överenskommelse Lön: Enligt överenskommelse Vid frågor om tjänsten: Enhetschef Mari Hansson Telenummer:0736452945 Email: [email protected]
Arbetsgivare
Falck Services AB
Ansökan
Ansök senast 30 september (10 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.