På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Färdtjänstförare

Färdtjänstförare

Färdtjänstförare kör specialbyggda fordon* för funktionshindrade passagerare. Man kör turer på fasta tider eller på beställning. Vissa av dessa fordon är större fordon av "busstypen" och högre körkortsbehörighet än B kan krävas för att få framföra dessa fordon (man kan behöva inneha D körkort - för buss). Andra fordon som också körs i färdtjänstregi är taxibilar.

Färdtjänstförare, som kör på uppdrag av en Färdtjänst, bör ha kunskap i och förståelse för att ta hand om och på ett professionellt sätt transportera människor med olika slags funktionshinder. Även specialkunskap och färdigheter i att hantera vissa speciella redskap krävs: t.ex måste en färdtjänstförare kunna på ett säkert sätt hantera "klättrings-utrustning" som används för att förflytta en person som sitter i en rullstol uppför eller nerför trappor i ett hus som saknar hiss eller om hissen är ur funktion.

Färdtjänstförare är ett yrke som tillhör både arbetsmarknadsområde Transport men även område Socialt arbete. Detta pga personer som en färdtjänstförare transporterar har olika typer av funktionsnedsättningar och färdtjänstförare måsta kunna hantera olika situationer som kan uppstå pga passagerare är sjuka eller skadade.

Arbete som färdtjänstförare kan upplevas som ganska stressande, därför att man förväntas ge personer med funktionsvariation hög servicenivå under hård tidspress.

Det är en stor fördel om man kan hantera medicinska "krissituationer", är trevlig, empatisk och har förmoga att inge fortroende samt att man är hjälpsam, flexibel och tillmötesgående, detta för att kunna sköta sin uppgift på ett positivt och proffsigt sätt. Det är också en stor fördel om man är tålmodig och "tålig"; därför att det är inte sällan som klagomål (ibland också obefogade sådana) kommer till färdtjänsten och man som färdtjänstförare måste ibland kunna "ta det med en nypa salt".
____________________________________________
*Färdtjänstförare kan köra olika typer av fordon: taxi** eller en speciell färdtjänstbil, specialkonstruerad för att kunna ta in en eller flera personer som sitter i sina rollstolar; sådana färdtjänstbilar har rampar, så att rollstol med personen i kan komma upp i bilen.

**"Vanliga" taxiförare kan också köra på uppdrag från Färdtjänsten. Det kan t.ex handla om att hjälpa en synskadad person eller en person med ett gipsat ben att komma till sin arbetsplats eller hämta en elev med diagnosen inom AST*** på skolan och köra eleven hem. Det handlar också många gånger att köra äldre och multisjuka personer, som ofta behöver ha olika slags hjälpmedel med sig - t.ex en rullator. Taxiförare (färdtjänstförare) behöver ta hand om både passagegare och deras bagage och hjäpmedel, t.ex fälla ihop rullator och få in den i bilen och sedan också fälla den upp vid ankomsten till destinationsadress samt ibland också hjälpa personen ta sig till trappuppgången, till hissen eller t o m fram till lägenhetsdörren (vilken typ av hjälp färdjänstpassagegaren har rätt till framgår av den beställningen som föraren får från Färdtjänstsambandscentralen).

***AST = autismspektra tillstånd.

Utbildning

Körkort krävs. Vilken klass på körkortet som krävs, beror på vilken sort av bil man kör. Är det taxi - krävs det taxikörkort, t.ex.
Utbildning inom hälsa- och sjukvård är en stor fördel, därför är det en stor merit om man på gymnasiet läste på VO, vård- och omsorgsprogrammet, t.ex.

Övrigt

Du som är intresserad av detta yrket kanske också vill ta del av flera andra yrkespresentationer, förslagsvis - kika på Personlig assistent, Taxiförare och Bussförare.
Vid funktionsnedsättning efter skada eller sjukdom och i fall man undrar om man är lämplig som förare, kan man genomgå testning på Mobilitetscentret

Visste du att...?

Midsommarhelgen är i Sverige, enligt många experter, den "värsta trafik-helgen" på hela året: med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor; detta pga många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare är, tyvärr, påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.