Sjukhustransportör
Spela filmen

Sjukhustransportör

Som sjukhustransportör, kan även kallas patientvaktmästare, ser du till att patienter kommer till operationssalen och tillbaka till sin avdelning eller förflyttas mellan avdelningar på ett säkert sätt. Ofta handlar det om patienter som inte själva kan förflytta sig, utan som sitter i en rullstol eller ligger på en säng med hjul. 

Patienter som transporteras kan ha hjälpmedel med sig och ibland också vara kopplade till dropp. Sjukhustransportören på ett sjukhus förflyttar även avlidna kroppar till bårhuset. Du måste därför vara mentalt stark och förberedd för att inte påverkas av dessa delar av arbetsuppgifterna.

Andra arbetsuppgifter som sjukhustransportörer har är till exempel att gå med blodprover till laboratoriet och finnas till hands när tunga lyft eller liknande uppstår.

De flesta som är sjukhustransportörer eller patientvaktmästare på ett sjukhus är ungdomar som just gått ut gymnasiet och vill få en inblick i vården.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs för att bli sjukhustransportör eller patientvaktmästare, du blir upplärd på arbetsplatsen. Det är en fördel om du har utbildning från gymnasieskolans Vård- och omsorgsprogrammet eller en liknande utbildning från Komvux.

Personliga egenskaper

Egenskaper som är bra att ha för att trivas i rollen som sjukhustransportör / patientvaktmästare är att du är positiv, serviceinriktad, har god fysik och är förtroendeingivande. Bra att även gilla varierande arbetsuppgifter där du rör dig mycket under en arbetsdag.

Arbetsplats

Du kan som sjukhustransportör arbeta heltid, deltid eller ha behovsanställning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.