På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Sjukhustransportör Spela filmen

Sjukhustransportör

Som transportör på ett sjukhus ser man till att pacienter kommer till operationssalen och tillbaka till sin avdelning eller förflyttas mellan avdelningar på ett säkert sätt. Ofta handlar det om pacienter som inte själva kan förflytta sig, utan som sitter i en rullstol eller ligger på en säng med hjul och transportören rullar hela sängen in i hissen, ut ur hissen och in på operationssalen eller på avdelningen.

Pacienter som transporteras kan ha hjälpmedel med sig och ibland också vara kopplade till dropp.

Transportören på ett sjukhus transporterar också kroppar (lik) till bårhuset. Man måste därför vara mentalt stark för att inte påverkas av jobbet på ett negativt sätt. 

Andra arbetsuppgifter som transportörer på ett sjukhus gör: går med blodprover till lab, fixar fika till vårdpersonalen och är allmänt som "en hjälpande hand" för vårdpersonal, kan man säga. 

Egenskaper som är bra att ha för att trivas i rollen som sjukhustransportör: positiv, serviceinriktad och även har god fysik (då sängar med pacienter i kan väga en hel del och trots att de är på hjul, kan det krävas en del fysisk styrka för att förflytta dem, speciellt om man ska köra långt eller om man ska köra många pacienter under en och samma arbetspass; i vilket fall är det ett ganska rörligt arbete, man går mycket).

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, utan man kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega. Det är dock mycket fördelaktigt om man har utbildning från gymnasieskolans Vård- och omsorgsprogrammet eller en liknande utbildning från Komvux (vuxenutbildningen). Man kan som sjukhustransportör arbeta heltid, deltid eller ha behovsanställning "timmar vid behov". Lönerna ligger i stort sett i paritet med undersköterskelöner. De flesta som är transportörer på ett sjukhus är ungdomar som just gått ut gymnasiet och vill få en inblick i vården. De flesta transportörer arbetar i högst 1-2 år, för att få en inblick. Dvs, att jobba som transportör är i regel ingenting man jobbar med i många år utan bara under en kortare tid. "Men det är väldigt roligt och lärorikt!", - säger de flesta som har haft det jobbet.

Läs gärna också information om fler (på sätt och vis - på olika sätt...) liknande yrken, exempelvis:
yrken inom sjukvård
Servicemedarbetare inom sjukvarden
Undersköterska
Obduktionstekniker

men också serviceyrken som t.ex
Servitör/servitris
Cafebiträde
Butler och Valet.

Lönehöjning för arbete på "obekväm arbetstid"
Ersättning för OB (obekväm arbetstid) för vårdpersonal höjdes år 2018 med 15% och en annan höjning - från år 2019, med 23% gör att man får ca 600 kr per månad mer i "lönekuvertet". Höjningen omfattar dock inte läkare. Källa: svt.se/nyheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.