Obduktionstekniker

Obduktionstekniker

Obduktioner av avlidna personer innebär att kroppar undersöks. Det finns två olika varianter -  klinisk- och rättsmedicinsk obduktion. Utförandet av obduktioner regleras av obduktionslagen.

Obduktionstekniker, som också kan kallas för obduktionsbiträde eller för obduktionsassistent, utför bårhusarbete, dvs arbetar på bårhus, sjukhus och andra institutioner där de ansvarar för hantering av avlidnas kroppar. De utför också det praktiska arbetet vid obduktioner. En viktig arbetsuppgift är att vara ett stöd för anhöriga när de tar avsked från den avlidne.

Obduktionsteknikern förbereder obduktionen genom att öppna kroppen samt ta ut och dissekera organen. Obduktionsteknikern kan tillsammans med patologen delta i bedömningsarbetet. När arbetet är klart återställs kroppen och snitten sys igen. 

Som rättsmedicinsk assistent arbetar du huvudsakligen med att förbereda och assistera vid rättsmedicinska obduktioner, iordningställa avlidna, hantera prover samt medverka i den rättsmedicinska avdelningens bårhusverksamhet. Ofta har den rättsmedicinska assistenten kontakt med begravningsentreprenörer, anhöriga, polis och vårdgivare. 

Utbildning

En möjlighet att bli obduktionstekniker kan vara att bli upplärd på arbetsplatsen. En undersköterskeutbildning kan då vara en bra grund.

Utbildning till Obduktionstekniker kan finnas inom yrkeshögskolan, men är du utbildad undersköterska och har flera års erfarenhet av arbete i sjukvården, finns det möjlighet att bli upplärd på arbetsplatsen.

Utbildning till Undersköterska finns på gymnasieskolans Vård- och omsorgsprogrammet samt inom yrkeshögskolan och Komvux.

Arbetsplats

En obduktionsteknikers huvudsakliga arbetsplatser är bårhuset, där de avlidna förvaras och patologen, den avdelning på sjukhuset där obduktioner och iordningställande av kropparna sker. Hur många olika arbetsuppgifter en obduktionstekniker har beror på om du arbetar på en större institution eller på ett mindre sjukhus.

Lilla ordboken

Post mortum - är latin och betyder "efter döden". Uttrycket används ofta i stället för ordet "obduktion", till exempel "Post mortum visade att dödsorsaken var ...".

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.