Balsamerare

Balsamerare

Balsamering är en konserverande behandling av en död kropp som utförs i syfte att skydda kroppen, i första hand mot nedbrytning och mot angrepp från insekter.

Balsameringskonst har en mycket lång historik. Inom några forna kulturer hade balsameringsprocesser/ceremonier stor religiös innebörd. Balsamering var bland annat mycket vanligt förekommande i det forntida Egypten. Nu för tiden används balsamering av människokroppar huvudsakligen för att möjliggöra lit de parade vid begravningar.

Med lit de parade menas det att en avliden person får ligga utan kistlock för offentlig beskådning, oftast gäller det kända personer som exempelvis påvar och presidenter.

Lit de parade är relativt ovanligt i Sverige och i de andra nordiska länderna, men är desto vanligare i de katolska länder. Lit de parade kan pågå under långa perioder i de katolska länderna, medan det i Sverige oftast bara sker under en dag.

Balsamering kan också användas i väntan på begravning, vid längre transporter av kroppen eller för att göra den avlidne så fin som möjligt för ett sista avsked.

Hur går det då till vid balsamering? Hela kroppen prepareras med konserverande vätskor, ofta med formalin. Den konserverande vätska är ofta färgad för att den döde ska ser lite mer "levande" ut. Formalin, eller en annan konserverande vätska, pumpas in genom en kroppsven på den avlidne.

Utbildning

En bra grund inför detta yrke kan vara gymnasiets Hantverksprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Visste du att...?

... Prinsessan Lilian låg på lit de parade i Slottskyrkan den 15 mars 2013.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  764 Lediga jobb som balsamerare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.