På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Balsamerare

Balsamerare

Balsamering - är en konserverande behandling av en död kropp som utförs i syfte att skydda kroppen (i första hand mot nedbrytning och mot angrepp från insekter).

Den konserverade kroppen kallas "mumie".

Balsameringskonst har en mycket lång historik. Inom några forna kulturer hade balsameringsprocesser/ceremonier stor religiös innebörd. Balsamering var bland annat mycket vanligt förekommande i det forntida Egypten. Nu för tiden används balsamering av människokroppar huvudsakligen för att möjliggöra lit de parade vid begravningar.

Lit de parade [ uttalas "lid?par?d"] översätts från franska som "paradsäng". Med "lit de parade" menas det att en avliden person "ställs ut" för offentlig beskådning (oftast gäller det personer som är mycket kända eller anses - av någon anledning - som "viktiga", exempelvis kan det handla om påvar, presidenter och andra "kändisar").
Fenomenet "lit de parade" är relativt ovanligt i Sverige och i de andra nordiska länderna, men är desto vanligare i de katolska länder. Lit de parade pågår i de katolska länderna oftast under längre perioder än de visningar som vanligen sker i Sverige (som oftast bara sker under en dag). Att ha lit de parade en vecka i en katoliskt land är inte ovanligt, men det finns även exempel på att det kan pågå under mycket längre tid.

Balsamering kan också användas: i väntan på begravning, vid längre transporter av kroppen eller för att göra den avlidne så fin som möjligt för ett sista avsked.

Tillvägagångssätt/balsameringsprocess
Hela kroppen prepareras med konserverande vätskor (ofta med formalin). Den konserverande vätska är ofta färgad (detta för att den döde ska ser lite mer "levande" ut). Formalin, eller en annan konserverande vätskan pumpas in genom en kroppsven på den avlidne.

Visste du att...?

Prinsessan Lilian låg på lit de parade (allmän åskådning) i Slottskyrkan den 15 mars 2013.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.