På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Taxidermist

Taxidermist

Taxidermist är en zoologisk konservator som stoppar upp djur och fåglar. Det är ett konstnärligt hantverksyrke. Zoologisk konservering som en konstform fick sin början på 1800-talet i England.

Konservatorer bevarar kropparna av djur och fågIar, som dödadas under jakt och som ska visas som troféer. Andra situationer när taxidermister får uppdrag är när kunder väljer att föreviga sina älskade husdjur som har gått bort. 

Taxidermist iordningsställer jakttroféer, trofémontage, uppstoppningar av fåglar och djur; hen sysslar också med djur- och fågelkonservering, fågelmontering och skinnberedning.

En taxidermist är på sätt och vis en "allkonstnär" som behöver en hel del kunskaper i djurens och fåglarnas biologi samt behöver också vara en duktig "djuruppstoppare" (zoologisk konservator), det vill säga bör vara kunnig i sitt hantverk samt ha känsla för färg och form (kreativ förmåga och konstnärlig begåvning) samt "öga för detaljer".

De uppstoppade djur- och fåglar används i undervisnings- och/eller i dekorativt syfte och kan finnas på museér och i privata samlingar. 

För mer information besök hemsida för Föreningen Sveriges Zoologiska Konservatorer.

Utbildning

Utbildning till taxidermist kan finnas som en yrkesutgång /eller profil/ på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.
Motsvarande utbildning kan finnas på Komvux eller som en folkhögskoleutbidning. Relevant utbildning kan också finnas inom yrkeshögskolan.
Ett alternativt sätt att utbilda sig till en taxidermist är genom att "gå i lära" hos en verksam taxidermist (som vuxenlärling). För information om möjlighet att bli en vuxenlärling, var god kontakta Arbetsförmedlingen.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.