Taxidermist

Taxidermist

Taxidermist är en zoologisk konservator som stoppar upp djur. Det är ett konstnärligt hantverksyrke. Zoologisk konservering som en konstform fick sin början på 1800-talet i England.

Konservatorer bevarar kropparna av djur och fåglar, som dödadas under jakt och som ska visas som troféer. Andra situationer när taxidermister får uppdrag är när kunder väljer att föreviga sina älskade husdjur som har gått bort. 

Taxidermist iordningställer jakttroféer, trofémontage, uppstoppningar av fåglar och djur, man sysslar också med djur- och fågelkonservering, fågelmontering och skinnberedning.

En taxidermist är på sätt och vis en "allkonstnär" som behöver en hel del kunskaper i djurens och fåglarnas biologi och anatomi samt behöver vara en duktig zoologisk konservator.

De uppstoppade djur- och fåglar används i undervisnings- och/eller i dekorativt syfte och kan finnas på muséer och i privata samlingar. 

Utbildning

Utbildning till taxidermist kan finnas som en profil på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning kan finnas på Komvux eller på en folkhögskola. Relevant utbildning kan också finnas inom yrkeshögskolan.

Ett alternativt sätt att utbilda sig till en taxidermist är genom att gå som lärling hos en verksam taxidermist.

Personliga egenskaper

Man måste vara kunnig i sitt hantverk samt ha känsla för färg och form, en kreativ förmåga och konstnärlig begåvning samt öga för detaljer.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som taxidermist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.