På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Taxidermist

Taxidermist

Taxidermist är en zoologisk konservator som stoppar upp djur. Det är ett konstnärligt hantverksyrke. Zoologisk konservering som en konstform fick sin början på 1800-talet i England.

Konservatorer bevarar kropparna av djur och fåglar, som dödadas under jakt och som ska visas som troféer. Andra situationer när taxidermister får uppdrag är när kunder väljer att föreviga sina älskade husdjur som har gått bort. 

Taxidermist iordningställer jakttroféer, trofémontage, uppstoppningar av fåglar och djur, man sysslar också med djur- och fågelkonservering, fågelmontering och skinnberedning.

En taxidermist är på sätt och vis en "allkonstnär" som behöver en hel del kunskaper i djurens och fåglarnas biologi och anatomi samt behöver vara en duktig zoologisk konservator.

De uppstoppade djur- och fåglar används i undervisnings- och/eller i dekorativt syfte och kan finnas på muséer och i privata samlingar. 

Utbildning

Utbildning till taxidermist kan finnas som en profil på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning kan finnas på Komvux eller på en folkhögskola. Relevant utbildning kan också finnas inom yrkeshögskolan.

Ett alternativt sätt att utbilda sig till en taxidermist är genom att gå som lärling hos en verksam taxidermist.

Personliga egenskaper

Man måste vara kunnig i sitt hantverk samt ha känsla för färg och form, en kreativ förmåga och konstnärlig begåvning samt öga för detaljer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.