Körsnär

Körsnär

En körsnär arbetar med att konstruera och tillverka plagg av päls eller skinn. Det är ett arbete som kräver att man är modeintresserad och händig. Körsnären kan arbeta som egen företagare eller som anställd i butik. Det tar omkring sju års yrkesverksamhet för att klara ett mästarprov och bli körsnärsmästare.

Körsnärer arbetar i butik där pälsar finns till försäljning eller där kunder lämnar in pälsar för reparation eller beställer ett pälsplagg.

En körsnär skapar plagget från grunden, gör skisser och utarbetar mönster för tillverkning av plagg i pälsskinn.
Körsnären ska behärska många olika arbetsuppgifter med päls och skinn. De sorterar och väljer ut de skinn som ska användas. Sedan skär de ut plaggen för hand. Det är körsnären som konstruerar mönster till skinn- och pälsplagg och gör sömnadsarbetet. Det blir allt ovanligare att körsnären vänder sig till en assisterande pälssömmerska som syr plagget enligt körsnärens tillskärningar och anvisningar.

I arbetet kan också ingå att reparera, ändra och rengöra pälsar.

Damm och pälshår kan vara påfrestande i arbetet. Om man har anlag för damm- eller pälsdjursallergi bör man undvika detta yrke.

Förmågor som körsnärer behöver ha eller utveckla:

Händighet: För att bli körsnär krävs att man är händig.

Kreativ förmåga: Man bör också ha ett intresse för mode samt känsla för färg och form.

Serviceinriktad: Om man jobbar i butik bör man dessutom ha känsla för service.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

Länktips
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

10 liknande yrke(n)