Lädergravör

Lädergravör

Lädergravör är ett konstnärligt hantverksyrke. Lädergravörer är både hantverkare och konstnärer och använder sig ofta av flera olika gamla tekniker, men också av nya tekniker för att på olika sätt bearbeta djurskinn för att skapa föremål som är hållbara och samtidigt har högt estetiskt värde.

Exempel på föremål som lädergravör kan helt eller delvis tillverka är lädertapeter, kläder, hattar, delar av möbler, skor, väskor, sadlar och diverse dekorativa objekt.

Det finns olika metoder av läderbearbetning, som ibland används separat, men ofta även i kombination med varandra, tex stämpel-tryck, pressning, stansning, prägling, bränning, lasergravering, handgravering (carving, som är mest tidskrävande av dem alla).

Först skär man ut en bit läder i rätt storlek, som sedan blötläggs, torkas och sedan ritar man med blyertspenna mönster på lädret, ofta med hjälp av en shablon. Sedan börjar den svåraste och den mest krävande del av arbetet - att banka fram det önskade mönstret, vilket man gör med hjälp av en rad speciella instrument. Den bilden som kommer fram är oftast tredimensionell. Sedan kan flera processer tillkomma, oftast är det färgning och lackering, vilket ger liv och glans till mönstret.

Slutfasen är att sätta ihop alla de olika delarna i ett färdigt föremål, vilket allt som oftast görs för hand. Man syr ihop objekt för hand då det, i nästan varje föremål, finns ställen där det är svårt att åt samt att lädret kan vara för tjockt för en symaskin. Dessutom är handgjorda sömmar oftast både mer hållbara och det ser även bättre ut på de färdiga föremålen.

Utbildning

Yrkesgruppen är mycket liten och det kan därför vara svårt att hitta var man kan utbilda sig.

Oftast måste man hitta en verksam lädergravör och där få gå som lärling.

Lämpliga utbildningar kan dock finnas inom Yrkeshögskolan, på en Folkhögskola eller hos en privat utbildningsanordnare.

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  17 Lediga jobb som lädergravör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.