På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lädergravör

Lädergravör

Lädergravör är ett konstnärligt hantverksyrke. Lädergravörer är, alltså, både hantverkare och konstnärer och använder sig ofta av flera olika gamla tekniker men också av nya tekniker för att på olika sätt bearbeta läder (djurskinn) för att skapa föremål som är hållbara och samtidigt har högt estetiskt värde.

Exempel på föremål som lädergravör kan heIt eIIer deIvis tiIIverka är: lädertapeter, kläder, hattar, delar av möbler, skor, väskor, sadlar och diverse dekorativa objekt.

Det finns olika metoder av läderbearbetning, som ibland används separat, men ofta även i kombination med varandra: stämpel-tryck (stämpling), pressning, stansning, prägIing, bränning, lasergravering, handgravering (carving, som är mest tidskrävande av dem alla).

Metoder som kan användas i kombination med gravering av läder, är bIand annat:
intarcia- då man kIistrar små läderbitar i olika färger på en lädergrund;
brodering och förgyllning.

Hur går processen tiII?
Först skär man ut en bit läder i rätt storlek, som sedan blötläggs, torkas och sedan ritar man med bluertspenna mönster på lädret (ofta med hjälp av pattern/shablon). Sedan börjar den svåraste och den mest krävande del av arbetet: att banka fram det önskade mönstret, vilket man gör med hjälp av en rad speciella instrument. Den bilden som kommer fram är oftast tredimentionellt (reljef-bild). Sedan kan flera processer tillkomma: oftast är det färgning och lackering, vilket ger "liv" och glans till det mönstret, som tidigare har skapats. Och slutfasen är att sätta ihop alla dem olika delar i ett färdigt föremål, vilket allt som oftast görs för hand. Att man syr ihop objekt för hand beror på flera omständigheter: det finns nästan i varje föremål ställen där det är svårt (och ibland även omöjligt) att komma fram till med en klumpig symaskin; ofta är lädrets tjocklek också ett stort problem, då det inte går att stoppa in de delarna som ska sys ihop under symaskinsmålen (de får helt enkelt inte plats); dessutom är handgjorda sömmar oftast både mer hållbara och även ser bättre ut på de färdiga objekten/föremålen.

Du som är intresserad av detta yrke, kan också finna det av intresse att kika på fIer yrken, t.ex på Garvare, Körsnär, Pälssömmerska, Smyckesdesigner, Textildesigner, Sadelmakare, Inredningssademakare, Väskmakare, Lärare i bild och lärare i slöjd.

Utbildning

Yrkesgruppen är mycket liten och det kan därför vara svårt att hitta var man kan utbilda sig.

Oftast måste man hitta en verksam lädergravör för att kunna "gå i lära".

Lämpliga utbildningar kan dock finnas inom Yrkeshögskolan, på en Folkhögskola eller hos en privat utbildningsanordnare.

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, där även profil Lädergravör kan ev erbjudas (troligtvis endast som Lärlingsutbildning, gymnasial lärling).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.