På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hantverkspedagog
Spela filmen

Hantverkspedagog

Hantverkspedagoger arbetar med skapande aktiviteter, och med konst och hantverk i mötet med den enskilda människan.

Som hantverkspedagog använder man sina kunskaper i olika hantverk och konstformer för att skapa möten och kontaktytor med människor, ofta med dem som på något sätt behöver stöd i sin personliga utveckling.

Hantverkspedagogiken utgår från att den skapande processen har stor betydelse för hur en människa kan ges resurser att utvecklas. Det gäller för pedagogen att kunna möta individen i den livssituation denne befinner sig i just nu.

Genom många olika konstnärliga uttryckssätt, t ex målning, textilt tryck, väv, snickeri eller keramik, kan hantverkspedagogen nå fram och bidra till ökad självkännedom och stärkt självförtroende. Hantverkets uttryck är ofta viktigare än kvalitén hos det som produceras. En människa som har svårt att uttrycka känslor kan istället få måla sitt självporträtt och kanske se sig själv på ett nytt sätt efteråt.

En person som har svårt att uttrycka sig i ord kan måla som uttrycksform, en elev som inte lyckas lära sig engelska glosor ur en bok kan istället arbeta med händerna, skapa föremål i keramik och sedan minnas vad de heter. En autistisk person som har svårt för sociala relationer kan genom snickeri eller metallslöjd träna sig i att arbeta tillsammans med andra.

Som hantverkspedagog behöver man vara förtrogen med många olika typer av hantverk, även om det varierar mellan olika arbetsplatser vilka tekniker som används.

Utbildning

De vanligaste teknikerna en hantverkspedagog använder är teckning och målning, skulptur, textil form, keramik och vävning. I den yrkesinriktade utbildningen läser man även pedagogik, psykologi och socialt arbete.

Bra grundutbildning finns på gymnasiet Estetiska programmet, Hantverksprogrammet och Humanistiska programmet.

Övrig utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Arbetet är praktiskt och tydligt, och man arbetar alltid nära människor. God förmåga till social kontakt är viktig, liksom tålamod, pedagogisk kunskap och en förmåga att sätta in sitt arbete i ett längre perspektiv.

Arbetsplats

Hantverkspedagogerna arbetar inom vården, i skolan, inom rehabilitering och i kriminalvården. Yrket är en kombination av socialt arbete, pedagogik och hantverkskunnande.

De flesta hantverkspedagoger är anställda i kommunala verksamheter. Många återfinns inom rehabilitering eller daglig verksamhet för funktionshindrade eller äldre. Ett antal hantverkspedagoger arbetar inom förskola, skola eller särskola, som slöjdlärare eller inom fritidsverksamheten. Några arbetar inom psykiatrin, med missbrukare eller inom kriminalvården.

På senare tid har det blivit vanligare att hantverkspedagoger startar eget företag, till exempel för att kunna ta uppdrag inom kulturområdet eller inom friskvård och rehabilitering.

Länktips

  • slöjd.nu - läromedel för slöjdundervisning
  • För det vidare - Läraryrket - något för dig?
  • FUB - är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning
Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VVS -Montör

Arbetsgivare / Ort: Bergvärmetjänst i Norr AB / UMEÅ
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast och rörlig lön
Ansök senast 10 oktober (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Konsthantverkare

Om jobbet

Bergvärmetjänst i Norr är ett företag inom VVS-branschen, som säljer kompletta energilösningar till företag och privatpersoner. Bergvärmetjänst i Norr är ett företag med stor framtidsvision.

Vi jobbar med all form av värmelösningar och sätter kundens behov i fokus.


Just nu söker vi en lösningsorienterad och noggrann rörmokare för ett omväxlande arbete där det finns stor möjlighet att utvecklas och växa med företaget.

Genom att vi jobbar på Hela Norrland, från Örnsköldsvik i söder till Kiruna i norr, så förekommer det en del resande & övernattningar i tjänsten.

I denna tjänst igår det en servicebil som den anställde är ansvarig över.

Tidigare erfarenhet från VVS-arbeten är ett krav. Alla ansökningar kommer att beaktas.

Vi vill kunna erbjuda våra kunder helhetslösningar för minskad miljöpåverkan och bättre ekonomi.

I jobbet kommer du att utföra nyinstallationer, serva och underhålla befintliga värmesystem ute hos företagare och privatpersoner m.m..

Du kommer att vara vårt ansikte utåt och ha mycket kundkontakt, det är därför viktigt att du är social - har lätt för att få kontakt med nya människor, samt har en god organisationsförmåga. Det är också en fördel om du kan flera språk, god svenska är dock ett krav.

Välkommen med din ansökan.

Om anställningen

Lön

Fast månads- vecko- eller timlön

Arbetsgivaren

Bergvärmetjänst i Norr AB

Se företagsprofi


Arbetsgivare
Bergvärmetjänst i Norr AB
Hjoggmark 11
90595 UMEÅ
Ansökan
Ansök senast 10 oktober (15 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.