På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hantverkspedagog
Spela filmen

Hantverkspedagog

Hantverkspedagoger arbetar med skapande aktiviteter, och med konst och hantverk i mötet med den enskilda människan.

Som hantverkspedagog använder man sina kunskaper i olika hantverk och konstformer för att skapa möten och kontaktytor med människor, ofta med dem som på något sätt behöver stöd i sin personliga utveckling.

Hantverkspedagogiken utgår från att den skapande processen har stor betydelse för hur en människa kan ges resurser att utvecklas. Det gäller för pedagogen att kunna möta individen i den livssituation denne befinner sig i just nu.

Genom många olika konstnärliga uttryckssätt, t ex målning, textilt tryck, väv, snickeri eller keramik, kan hantverkspedagogen nå fram och bidra till ökad självkännedom och stärkt självförtroende. Hantverkets uttryck är ofta viktigare än kvalitén hos det som produceras. En människa som har svårt att uttrycka känslor kan istället få måla sitt självporträtt och kanske se sig själv på ett nytt sätt efteråt.

En person som har svårt att uttrycka sig i ord kan måla som uttrycksform, en elev som inte lyckas lära sig engelska glosor ur en bok kan istället arbeta med händerna, skapa föremål i keramik och sedan minnas vad de heter. En autistisk person som har svårt för sociala relationer kan genom snickeri eller metallslöjd träna sig i att arbeta tillsammans med andra.

Som hantverkspedagog behöver man vara förtrogen med många olika typer av hantverk, även om det varierar mellan olika arbetsplatser vilka tekniker som används.

Utbildning

De vanligaste teknikerna en hantverkspedagog använder är teckning och målning, skulptur, textil form, keramik och vävning. I den yrkesinriktade utbildningen läser man även pedagogik, psykologi och socialt arbete.

Bra grundutbildning finns på gymnasiet Estetiska programmet, Hantverksprogrammet och Humanistiska programmet.

Övrig utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Arbetet är praktiskt och tydligt, och man arbetar alltid nära människor. God förmåga till social kontakt är viktig, liksom tålamod, pedagogisk kunskap och en förmåga att sätta in sitt arbete i ett längre perspektiv.

Arbetsplats

Hantverkspedagogerna arbetar inom vården, i skolan, inom rehabilitering och i kriminalvården. Yrket är en kombination av socialt arbete, pedagogik och hantverkskunnande.

De flesta hantverkspedagoger är anställda i kommunala verksamheter. Många återfinns inom rehabilitering eller daglig verksamhet för funktionshindrade eller äldre. Ett antal hantverkspedagoger arbetar inom förskola, skola eller särskola, som slöjdlärare eller inom fritidsverksamheten. Några arbetar inom psykiatrin, med missbrukare eller inom kriminalvården.

På senare tid har det blivit vanligare att hantverkspedagoger startar eget företag, till exempel för att kunna ta uppdrag inom kulturområdet eller inom friskvård och rehabilitering.

Länktips

  • slöjd.nu - läromedel för slöjdundervisning
  • För det vidare - Läraryrket - något för dig?
  • FUB - är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning
Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Hantverkspedagog

Arbetsgivare / Ort: AB Individkraft / Göteborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 December (10 dagar kvar)
Publicerad: 2020-10-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hantverkspedagog

Om jobbet

Individkraft är ett litet företag som brinner för sina uppdrag inom LSS och SoL. Vi arbetar främst med Daglig verksamhet, där vi erbjuder en meningsfull sysselsättning för personer med autism, autismliknande tillstånd samt personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Individkraft håller nu på att dra igång sin andra verksamhet i Göteborg, Individkraft Långedrag. Vi erbjuder en bred variation av arbetsuppgifter inom t.ex. hantverk, IT/data, musik och friskvård, där hantverk utgör en viktig del.

Vi söker nu en kreativ och självständig handledare inom hantverk som vill vara med på en spännande resa och starta upp vår verksamhet. Som handledare kommer du ansvara för såväl grupper som individuella projekt inom olika typer av hantverk. Du kommer delta i utförandet av genomförandeplaner och sköta dokumentation tillsammans med arbetsteamet samt att organisera deltagarnas utvecklingsarbete utifrån uppsatta mål.

Om dig

Vi söker dig som arbetar självständigt och är flexibel. Du ska vara en god pedagog med kunskap och erfarenhet av att hitta vägar till utveckling för människor med olika förutsättningar.

Din kreativitet och kunskap sätter stor prägel på arbetet med deltagarna och deras projekt. I detta är det viktigt att på ett konstruktivt sätt kunna möta varje individ utifrån dennes förutsättningar.

Du behöver ha en stor empatisk förmåga, kunna samarbeta samt har en helhetssyn. Du ska kunna arbeta strukturerat, vara kvalitetsmedveten och kreativ.

Du har ett prestigelöst förhållningssätt, ett stort engagemang och vill vara delaktig i utvecklingsarbete inom hantverk som i verksamsamheten i sin helhet. Du är energirik och drivande men har ändå förmågan att lyssna och sätta dig in i andra människors situation.

Vi söker dig som har god kunskap inom hantverk och erfarenhet av att arbeta med människor med funktionsvariationer och psykisk ohälsa. Företrädesvis arbetar du eller har arbetat med liknande verksamheter.

Om Individkraft

Individkraft är ett litet företag som brinner för sina uppdrag inom LSS och SoL. Vi prioriterar hög kvalité och goda relationer till våra deltagare och varandra i personalen.

Individkraft arbetar utifrån visionen att skapa en plattform för individuell utveckling för våra deltagare. Vårt huvudskapliga fokus är att ge våra deltagare redskap för att stärkas som individer. I nya och fräscha lokaler erbjuder vi kreativ sysselsättning till våra deltagare. Likväl erbjuder vi externa placeringar hos arbetsgivare som vi samverkar med.

Individkraft erbjuder en attraktiv arbetsplats med goda karriärmöjligheter. Hos oss kommer du att erbjudas ett omväxlande och stimulerande arbete i en entreprenöriell organisation där dina idéer snabbt får ett stort genomslag.

Om du känner igen dig i denna beskrivning så kan vi erbjuda dig en spännande, utvecklande och utmanande tjänst.

Varmt välkommen med din ansökan till en verksamhet med hjärtat på rätta stället och en möjlighet för dig att växa.

Krav för tjänsten:

  • Eftergymnasial utbildning inom hantverk/konst eller annan av arbetsgivaren bedömt som lämplig.
  • Erfarenhet av arbete från verksamhet med personer med funktionsvariationer/psykisk ohälsa.
  • Pedagogisk bakgrund.

Meriterande för tjänsten:

  • Erfarenhet av arbete i daglig verksamhet med planering, genomförande och uppföljning.
  • Erfarenhet av dokumentering och upprättande av genomförandeplan.

Om anställningsvillkoren

Tjänsten är tänkt som tillsvidare, heltid, men du är även välkommen att söka om du är intresserad av att arbeta deltid eller som tim-vikarie.

Individkraft är medlemmar i Almega/Vårdföretagarna och har genom detta kollektivavtal.

Tillträde

Enligt överenskommelse.

Ansökan

Skicka din ansökan innehållande CV och personligt brev till [email protected]

Märk ansökan med ref "Hantverk Göteborg"

Arbetsgivare
AB Individkraft
Ulfsparregatan 6
41657 Göteborg
Hemsida: www.individkraft.se
Ansökan
Ansök senast 7 December (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.