På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hantverkspedagog
Spela filmen

Hantverkspedagog

Hantverkspedagoger arbetar med skapande aktiviteter, och med konst och hantverk i mötet med den enskilda människan.

Som hantverkspedagog använder man sina kunskaper i olika hantverk och konstformer för att skapa möten och kontaktytor med människor, ofta med dem som på något sätt behöver stöd i sin personliga utveckling.

Hantverkspedagogiken utgår från att den skapande processen har stor betydelse för hur en människa kan ges resurser att utvecklas. Det gäller för pedagogen att kunna möta individen i den livssituation denne befinner sig i just nu.

Genom många olika konstnärliga uttryckssätt, t ex målning, textilt tryck, väv, snickeri eller keramik, kan hantverkspedagogen nå fram och bidra till ökad självkännedom och stärkt självförtroende. Hantverkets uttryck är ofta viktigare än kvalitén hos det som produceras. En människa som har svårt att uttrycka känslor kan istället få måla sitt självporträtt och kanske se sig själv på ett nytt sätt efteråt.

En person som har svårt att uttrycka sig i ord kan måla som uttrycksform, en elev som inte lyckas lära sig engelska glosor ur en bok kan istället arbeta med händerna, skapa föremål i keramik och sedan minnas vad de heter. En autistisk person som har svårt för sociala relationer kan genom snickeri eller metallslöjd träna sig i att arbeta tillsammans med andra.

Som hantverkspedagog behöver man vara förtrogen med många olika typer av hantverk, även om det varierar mellan olika arbetsplatser vilka tekniker som används.

Utbildning

De vanligaste teknikerna en hantverkspedagog använder är teckning och målning, skulptur, textil form, keramik och vävning. I den yrkesinriktade utbildningen läser man även pedagogik, psykologi och socialt arbete.

Bra grundutbildning finns på gymnasiet Estetiska programmet, Hantverksprogrammet och Humanistiska programmet.

Övrig utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Arbetet är praktiskt och tydligt, och man arbetar alltid nära människor. God förmåga till social kontakt är viktig, liksom tålamod, pedagogisk kunskap och en förmåga att sätta in sitt arbete i ett längre perspektiv.

Arbetsplats

Hantverkspedagogerna arbetar inom vården, i skolan, inom rehabilitering och i kriminalvården. Yrket är en kombination av socialt arbete, pedagogik och hantverkskunnande.

De flesta hantverkspedagoger är anställda i kommunala verksamheter. Många återfinns inom rehabilitering eller daglig verksamhet för funktionshindrade eller äldre. Ett antal hantverkspedagoger arbetar inom förskola, skola eller särskola, som slöjdlärare eller inom fritidsverksamheten. Några arbetar inom psykiatrin, med missbrukare eller inom kriminalvården.

På senare tid har det blivit vanligare att hantverkspedagoger startar eget företag, till exempel för att kunna ta uppdrag inom kulturområdet eller inom friskvård och rehabilitering.

Länktips

  • slöjd.nu - läromedel för slöjdundervisning
  • För det vidare - Läraryrket - något för dig?
  • FUB - är en intresseorganisation för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning
Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Hantverkspedagog

Arbetsgivare / Ort: Stockholms kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 10 februari (12 dagar kvar)
Publicerad: 2022-01-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Hantverkspedagog

Om jobbet
Stockholm växer som aldrig förr. Våra ambitioner är höga. Nu söker vi dig som vill vara med och forma morgondagens Stockholm. Arbetsplatsbeskrivning Kriscentrum för kvinnor och barn är Stockholms stads skyddade boende för kvinnor med eller utan barn som utsatts för hot och/eller våld. Vi är en akutinstitution som tar emot placeringar dygnet runt. Vi har 18 platser för kvinnor och medföljande barn kan uppgå till ca 25 barn i åldrarna 0-18 år.  Vi söker en hantverkspedagog till vårt skyddade boende. Du kommer att arbeta tätt tillsammans med en redan anställd hantverkspedagog. I vår verksamhet finns en verkstad som består av två stora rum och som är öppen fyra dagar i veckan. I verkstaden har kvinnor tillgång till skapande i olika material och tekniker. Det går exempelvis att arbeta med smyckestillverkning, recyclingprojekt, tyger, lera, keramik, måleri och pyssel. Under förmiddagar är det öppen verkstad för placerade kvinnor. Eftermiddagar ges mammor med barn möjlighet att boka in en egen tid tillsammans med en hantverkspedagog.  En gång i veckan håller hantverkspedagogerna i en gruppverksamhet för boende skolbarn. ”Konstmulle” innebär att man går ut tillsammans med skolbarnen och för en fysisk aktivitet för att därefter gå tillbaka till verkstaden för ett gemensamt skapande. Hantverkspedagogerna ansvarar dessutom för veckans husfrukost avsedd för boende kvinnor. Frukosten avslutas ofta med att man tillsammans går upp till verkstaden. Just husfrukosten ligger nere under pågående pandemi. Utöver detta så gäller att alla som arbetar på vårt skyddade boende hjälps åt med alla arbetsuppgifter, vilket kan vara allt från att städa till att passa barn eller täcka upp för varandra i övrigt vid behov.   Hantverkspedagogerna ingår i och arbetar tätt samman med resterande arbetsgrupp som består av sammanlagt 20 personer - de flesta socionomer. Vi har ett barn- och ungdomsteam med sex socialsekreterare och ett kvinnoteam med fem socialsekreterare. Ur dessa två team får varje placerad kvinna och hennes barn en kontaktperson som följer dem under placeringstiden. Vi har tre personal som arbetar vaken natt på rullande schema. Därutöver finns en administratör och en samordnare. En biträdande enhetschef och en gruppledare har en arbetsledande funktion. I verksamheten driver Utbildningsförvaltningen via ett Lär-team en skola för skolpliktiga barn som bedriver undervisning i kärnämnen. Du kommer även att ingå i ett av verksamhetens två team med mixade kompetenser och i ditt team ha handledning varannan vecka. Du kommer att arbeta kontorstid fem dagar i veckan. Stockholms stad arbetar med kompetensbaserad rekrytering som syftar till att se till varje persons kompetens och därmed motverka diskriminering.
Arbetsgivare
Stockholms kommun
Ansökan
Ansök senast 10 februari (12 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.