Båtbyggare är ett yrke med såväl gamla traditioner som nya metoder, material och industriella tekniker. Yrket kräver olika speciella kunskaper rörande varje material för sig och/eller i kombination med andra material.
Som båtbyggare bygger och reparerar man fritidsbåtar och i viss mån arbetsbåtar. Båtskroven kan vara byggda i trä. Att tillverka trädäck och annan överbyggnad i trä till plastbåtar är en annan vanlig uppgift. Man kan också tillverka de träformar som används för att gjuta skrovet till plastbåtar.
Jobbet ställer höga krav på hantverkskunskaper oavsett i vilka material man arbetar. Man blir väl förtrogen med handverktyg och med maskiner som sågar, hyvlar och slip- och borrmaskiner men också med moderna datorstyrda maskiner. I viss tillverkning kan svetskunskaper behövas.
En viktig del av arbetet är att veta vilka egenskaper olika material har och hur de uppför sig i olika situationer. En båt måste klara de krafter och påfrestningar som den är avsedd för.
Yrket ingår i Myh's (Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken". Andra yrken som också räknas till kategorin "smala yrken" kan man hitta på myh's hemsida.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning till till båtbyggare finns inom gymnasieskolans 3-åriga hantverksprogram med inriktning finsnickeri, där ingår verktyg- och maskinkunskap, ritningsläsning, träteknik, plastteknik, installationsteknik, kunskap om form och konstruktion samt materialkunskap.
Det finns idag endast några få gymnasieskolor som erbjuder yrkesutgång Båtbyggare och utbildningen till båtbyggare på gymnasiet kan vara riksrekryterande.
Det kan också finnas hantverksutbildningar i båtbyggeri vid vissa folkhögskolor. Dessa omfattar ett till två år. Båtbyggare kan avlägga prov för gesäll- och mästarbrev.
I viss tillverkning kan svetskunskaper behövas.
Framtidsutsikter
Båtbyggare är en liten yrkesgrupp. Det är idag ett litet antal företag som arbetar med båttillverkning i Sverige. Båtförsäljningen, och därmed arbetstillfällena för båtbyggarna, påverkas av den ekonomiska konjunkturen och prisutvecklingen för båtar i jämförelse med andra kapitalvaror. Exporten har fått ökad betydelse.
Den tekniska utvecklingen går snabbt och datorstyrda maskiner blir allt vanligare. För att klara av att sköta dessa maskiner ställs allt större krav på båtbyggarens teoretiska och praktiska kunskaper.
Länktips
- mastarregistret.se
- hantverksakademin.se - yrkeshögskola med "Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk"
- Orust Gymnasieskola - Båtbyggeri och finsnickeri
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret