Verkstadssnickare/maskinsnickare

Verkstadssnickare/maskinsnickare

En verkstadssnickare arbetar inom trä- och möbelindustri. Det är ett arbete där du arbetar med händerna men också med maskiner och programmering.

Som verkstadssnickare/maskinsnickare tillverkar du möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier. Du kan arbeta med att bearbeta träet i olika maskiner, till exempel sågar, fräsar, hyvlar och borrar.

Du sköter och kontrollerar hela tillverkningsprocessen. Det innebär att du ställer in maskinen, sätter in biten som ska bearbetas, övervakar maskinens arbete och sedan kontrollerar att den färdiga detaljen håller rätt mått och kvalitet. Oftast arbetar du med maskiner men handverktyg av olika slag förekommer också i arbetet.

Specialsnickare
Om du har jobbat i några år eller gått en yrkeshögskoleutbildning kan du bli en specialsnickare. Som specialsnickare behärskar du en stor bredd av arbetsuppgifter och kan även konstruera produkter. Ofta är du specialiserad som möbelsnickare, inredningssnickare m.m.

Utbildning

Utbildning till snickare finns i första hand på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram, inriktning Husbyggnad, men även på Hantverksprogrammet och dess inriktningar Finsnickeri och Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux eller kan anordnas som arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

615 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.