På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Verkstadssnickare/maskinsnickare

Verkstadssnickare/maskinsnickare

En verkstadssnickare arbetar inom trä- och möbelindustri. Det är ett arbete där man arbetar med händerna men också med maskiner och programmering.

Som verkstadssnickare/maskinsnickare tillverkar man möbler, inredningssnickerier, fönster, dörrar och andra typer av produkter i större eller mindre serier. Man kan arbeta med att bearbeta träet i olika maskiner, till exempel sågar, fräsar, hyvlar och borrar.

Man sköter och kontrollerar hela tillverkningsprocessen. Det innebär att man ställer in maskinen, sätter in biten som ska bearbetas, övervakar maskinens arbete och sedan kontrollerar att den färdiga detaljen håller rätt mått och kvalitet. Oftast arbetar man med maskiner men handverktyg av olika slag förekommer också i arbetet.

Specialsnickare
Om man har jobbat i några år eller gått en yrkeshögskoleutbildning kan man bli en specialsnickare. Som specialsnickare behärskar man en stor bredd av arbetsuppgifter och kan även konstruera produkter. Ofta är man specialiserad som möbelsnickare, inredningssnickare m.m.

Utbildning

Utbildning till snickare finns i första hand på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram, inriktning Husbyggnad, men även på Hantverksprogrammet och dess inriktningar Finsnickeri och Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux eller kan anordnas som arbetsmarknadsutbildning via Arbetsförmedlingen.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.