Snickare

Snickare

Som snickare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till att jobba med mindre sniderier. Yrket passar dig som gillar fysiskt arbete, är händig, kreativ och som gillar att jobba i varierade miljöer.

Utbildning

För att bli utbildad byggnadssnickare kan du studera på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogrammet inriktning husbyggnad. Efter utbildningen ska du arbeta som lärling i ungefär två år för att få göra ett så kallat yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

För att bli finsnickare kan du studera på gymnasieskolans Hantverksprogrammet inriktning Finsnickeri.

Utbildning till snickare kan också finnas inom Komvux och inom Yrkeshögskola.

En annan väg du kan ta för att bli snickare är genom att bli anställd som lärling på ett företag och sedan läsa in den teoretiska biten genom distansstudier via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat: ca 99 % av yrkesverksamma är män (uppgift från SCB från mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015).

Länktips
www.framtid.se/yrke/man - presentation: mansdominerade yrken;
www.jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem.

9 liknande yrke(n)