På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Snickare

Snickare

Som snickare kan du arbeta med allt från stora byggprojekt till mindre sniderier. Yrket snickare passar dig som gillar fysiskt arbete, är händig, kreativ och som gillar att jobba i varierade miljöer.

Om man har jobbat i några år som snickare eller gått en yrkeshögskoleutbildning kan man bli en specialsnickare. Som specialsnickare behärskar man en stor bredd av arbetsuppgifter, ofta är man specialiserad som möbelsnickare, inredningssnickare eler liknande finsnickeri.

Utbildning

Utbildning till snickare kan du få på gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram inriktning husbyggnad. Efter gymnasieutbildningen ska du arbeta som lärling i ungefär två år för att få göra ett så kallat yrkesteoretiskt prov. Efter godkänt resultat får du ett yrkesbevis som träarbetare.

För att bli finsnickare kan du studera på gymnasieskolans Hantverksprogram inriktning Finsnickeri.

Utbildning till snickare kan också finnas inom Komvux eller Yrkeshögskola.

En annan väg du kan ta för att bli snickare är genom anställning som lärling och sedan läsa in den teoretiska kompetensen genom distansstudier via Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Länktips

  • www.byn.se - Byggindustrins yrkesnämnd
  • www.jobbafrisk.se - Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma och eksem i arbetslivet och hur man kan förebygga problem

16 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.