På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bössmakare

Bössmakare

Bössmakare är ett av de Hantverksyrken.

Att vara bössmakare är en gammal tradition som, tyvärr, nästan har dött ut. Men det finns ett femtontal professionella bössmakare i Sverige.

Som bössmakare behöver man ha kunskaper både i mekanik och design.

Bössmakare kan specialisera sig på olika sätt och exempelvis arbeta som militär- och/eller civil bössmakare. Man kan också inrikta sig på att underhålla och restaurera gamla vapen (som finns på museer).

En utbildad bössmakare kan arbeta med försäljning av vapen till jägare (som Butikssäljare) eller ha ett jobb inom mekanisk industri, t.ex som Finmekaniker.

Personliga egenskaper
Du som vill satsa på yrket bössmakare behöver ha sinne för estetik, noggrannhet och ett stort mått tålamod.

Utbildning

Det kan vara svårt att hitta någon utbildning för blivande bössmakare. Inom yrket finns ett skråväsen (ett system för organisation av hantverk där yrkesutövarna är sammanslutna i föreningar, skrån) och eftersom det är svårt att hitta utbildning till bössmakare i Sverige är det ofta inom skrået som inlärning/förkovran kan ske. Man kan, alltså, utbilda sig genom att "gå i lära" hos en verksam bössmakare.

Utbildning till bössmakare kan finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Inom yrkesutgången Bössmakare läser man i så fall kurser i Hantverksteknik och Hantverksteknik specialisering.
Motsvarande utbildning kan också finnas inom komvux, vuxenutbildningen. Utbildning till bössmakare kan också finnas som Lärlingsutbildning inom Yrkeshögskolan som kan t.ex heta "YH Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk".

Alternativa vägar in i yrket kan ligga via yrket verktygsmakare eller genom ngt. yrke där man arbetar med trä och/eller metall (exempelvis finsnickare, smed eller svetsare). Om man vill bli bössmakare eller vapentekniker/vapensmed men hittar inte någon utbildning till det yrket, kan man börja med att utbilda sig till verktygsmakare (pga man som blivande bössmakare/vapensmed behöver bl a lära sig fräsa och fila) eller till finsnickare, smed eller svetsare (för att de kunskaper och färdigheter utgör också en bra grund för den som vill senare bli en bössmakare/vapensmed).

Övrigt

  • Att vara bössmakare/vapenbyggare är ett mycket "pillrigt" och tidsödande arbete som kräver stor noggrannhet.
  • Om kunder vill få specialbyggda vapen, behöver vapenbyggare, förutom att kunna svetsa och svarva, även designa vapen. Kika gärna på yrkespresentationen Teknisk Designer.

Visste du att...?
Det finns ett antal "vapenyrken". Följande yrkestitlar beskriver yrken inom vilka man behöver ha intresse för och kunskap om handvapen: vapentekniker, artesan vapensmed, bössmakare, vapenexpert, vapenbyggare, ballistiker, brottsplatsundersökare, kriminaltekniker, vapenhistoriker - och några av de yrken kan "överlappa" och/eller "gå in i varandra". Det finns också exempel på att man kan samtidigt vara verksam inom flera "vapenyrken".

Länktips

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.