Att vara bössmakare är en gammal tradition som nästan har dött ut, men det finns fortfarande ett femtontal professionella bössmakare i Sverige. Ett annat ord för ett liknande yrke är vapensmed. En vapensmeds arbetsuppgifter påminner mycket om bössmakarens arbete.
Som bössmakare behöver du ha kunskaper både i mekanik och design.
Bössmakare kan specialisera sig på olika sätt och exempelvis arbeta som militär- och/eller civil bössmakare. Du kan också inrikta dig på att underhålla och restaurera gamla vapen, som finns på museer.
Som utbildad bössmakare kan du arbeta som Butikssäljare av vapen till jägare eller ha ett jobb inom mekanisk industri, t ex som Finmekaniker.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Det kan vara svårt att hitta någon utbildning för blivande bössmakare. Inom yrket finns ett system för organisation av hantverk där yrkesutövarna är sammanslutna i föreningar och eftersom det är svårt att hitta utbildning till bössmakare i Sverige är det ofta inom föreningarna som utbildning kan ske. Man kan alltså utbilda sig genom att gå som lärling hos en verksam bössmakare.
Utbildning till bössmakare kan finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet. Inom yrkesutgången Bössmakare läser man i så fall kurser i Hantverksteknik och Hantverksteknik specialisering.
Motsvarande utbildning kan också finnas inom komvux, men också som Lärlingsutbildning inom Yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
Du som vill satsa på yrket bössmakare behöver ha sinne för estetik, noggrannhet och ett stort mått tålamod.
Länktips
- hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare
- Hantverkslärling
- Svenska Bössmakargillet
- tyreforsbossmakeri.se - Lärlingsutbildning
- Hantverksråd
- Mästarregistret
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret