På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Verktygsmakare
Spela filmen

Verktygsmakare

Som verktygsmakare kan man också kallas för en verktygstekniker. Hen tillverkar formverktyg för plast- eller metallprodukter samt klipp- & bockverktyg. Verktygsmakare arbetar inom verkstadsindustrin på företagens verktygsavdelningar eller på företag som specialiserat sig på verktygstillverkning. Utgångsmaterialet är ofta specialstål men kan också bestå av olika kompositer. Ett färdigt verktyg kan väga från några hekto till flera ton.

Många verktygsmakare tillverkar verktygen från början till slut, från ritning eller datorfil till färdig produkt men ibland kan verktygsmakaren vara specialiserad på vissa moment. I sådana fall är det ett team som färdigställer produkten. Tillverkningen sker både med handverktyg, i manuellt styrda verktygsmaskiner och i CNC-styrda maskiner. På specialiserade verktygsföretag är arbetsmomenten ofta inriktade på verktygsfräsning, verktygssvarvning, gnistbearbetning och bänkarbete.

Som utbildad verktygsmakare kan man också arbeta som CNC-operatör, produktutvecklare eller prototyptillverkare.

Verktygsmakare/verktygstekniker bör ha fördjupade kunskaper om industrins behov av verktyg, kunna utforma underlag, ritningar och CNC-program för verktyg utifrån kravspecifikation. De kan tillverka och montera detaljer till klipp, press och formverktyg, jiggar och fixturer, samt skärande verktyg. På senare tid lär verktygsmakare sig att programmera, och inte bara ställa och köra CNC-maskiner. De använder sig i första hand av programmering av CAD/CAM. För övrigt utför de bågsvetsarbeten med hjälp av svetsmetoderna MIG/MAG och MMA, löser problem med uppspänningar. Till deras arbetsuppgifter hör också ofta till att välja verktyg och skärdata i produktionen.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasienivå på Industritekniska programmet. Motsvarande utbildning kan även finnas inom vuxenutbildningen (komvux). Lämpliga påbyggnadsutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. Verktygsmakare utbildas också vid företagsskolor vid större verkstadsföretag.

Som utbildad verktygstekniker kan man även arbeta som Verktygsfilare. Läs också gärna om yrket CNC-operatör.

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.