Verktygsmakare
Spela filmen

Verktygsmakare

Yrket verktygsmakare kallas också för verktygstekniker. Du tillverkar formverktyg för plast- eller metallprodukter samt klipp- och bockverktyg. Utgångsmaterialet är ofta specialstål, men kan också bestå av olika kompositer. Ett färdigt verktyg kan väga från några hekto till flera ton.

Många verktygsmakare och verktygstekniker tillverkar verktygen från början till slut, från ritning eller datorfil till färdig produkt, men ibland kan verktygsmakaren vara specialiserad på vissa moment. I sådana fall är det ett team som färdigställer produkten. Tillverkningen sker både med handverktyg, i manuellt styrda verktygsmaskiner och i CNC-styrda maskiner.

På specialiserade verktygsföretag är arbetsmomenten ofta inriktade på verktygsfräsning, verktygssvarvning, gnistbearbetning och bänkarbete.

Som utbildad verktygsmakare och verktygstekniker kan man också arbeta som CNC-operatör, produktutvecklare eller prototyptillverkare.

Verktygsmakare bör ha fördjupade kunskaper om industrins behov av verktyg, kunna utforma underlag, ritningar och CNC-program för verktyg utifrån kravspecifikation. Du arbetar med att tillverka och montera detaljer till klipp, press och formverktyg, jiggar och fixturer, samt skärande verktyg. Du använder i första hand av programmering av CAD/CAM och bågsvetsarbeten med hjälp av svetsmetoderna MIG/MAG och MMA. Till arbetsuppgifterna hör också ofta till att välja verktyg och skärdata i produktionen.

Utbildning

Bra grundutbildning till verktygsmakare och verktygstekniker finns på gymnasienivå på Industritekniska programmet. Motsvarande utbildning kan även finnas inom komvux.

Lämpliga påbyggnadsutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan. Verktygsmakare och verktygstekniker utbildas också vid företagsskolor vid större verkstadsföretag.

Framtidsutsikter

Den långsiktiga jobb-prognosen är att det råder brist på Verktygsmakare / Verktygstekniker och det är en efterfrågad kompetens och yrke. Status kan alltså variera på kort sikt men på längre sikt är efterfrågan på denna kompetens stor.

Arbetsplats

Verktygsmakare arbetar inom verkstadsindustrin på företagens verktygsavdelningar eller på företag som specialiserat sig på verktygstillverkning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  74 Lediga jobb som verktygsmakare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.