På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

CNC-tekniker
Spela filmen
CNC-fräsmaskin för metallbearbetning.

CNC-tekniker

Som CNC-tekniker arbetar du med att programmera och ställa in en CNC-maskin med ritningar eller CAD/CAM som underlag. Det här är ett yrke som kräver stor noggrannhet. 

Möjligheterna på arbetsmarknaden är störst för CNC-tekniker som självständigt kan programmera utifrån ritningar eller CAD/CAM och som har kompetens inom flera olika typer av maskiner och programmeringsspråk. Maskinernas komplexitet ökar vilket ställer stora krav på medarbetarnas kompetens.

Möjligheten för företag inom verkstadsindustrin att kunna hävda sig på den internationella marknaden gör att de behöver personal med allt större kompetens. Arbetsmarknadsprognosen säger att möjligheterna till anställning för utbiIdade CNC-tekniker är mycket goda. 

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Industritekniska programmet. Motsvarande utbildning kan finnas inom Komvux, vuxenutbildningen. Påbyggnadsutbildning kan man få inom yrkeshögskolan, eller som fortbildning betald av din arbetsgivare. 

Visste du att...?

Förkortningen CNC står för det engelska uttrycket Computer Numerical Control. Det betyder oftast att en datorstyrd maskin används i tillverkningsprocessen, t.ex när vid fräsning, svarvning eller svetsning.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.