På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Campus Skellefteå, YH

Ditt liv. Din karriär. Ditt beslut.

Det är lite så vi ser det på Campus Skellefteå. Vi vill att du ska hitta din egen utmaning, din egen karriär, din egen väg.


Här hittar du hela vårt utbildningsutbud >>


Skellefteå är hett nu och behovet av nya talanger är stort. Här finns alla möjligheter för dig inom branschområden som Energi & Cleantech, Industri & Produktion, Spel & IT, Vård & Samhälle.

Vi vill erbjuda dig en attraktiv studiemiljö där vi värdesätter olika erfarenheter och perspektiv. Här ska det finnas utrymme till personlig utveckling, upptäcka det som finns omkring dig och ta del av vad livet i Skellefteå erbjuder. Ta del av aktiviteter och lära känna nya människor.


Studera vidare på dina villkor
Här erbjuds utbildningar, kurser och program via flera olika universitet och Yrkeshögskolor.  Du kan läsa platsbundet, distans, flexibelt och VFU och vi erbjuder studentservice och meröppet i fantastiska lokaler. Kika gärna in på Campusbiblioteket >>


En unik bostadsgaranti
I Skellefteå har vi bostadsgaranti för studenter vid universitet eller Yh kopplat till Campus Skellefteå. Kravet är att utbildningen är 18 veckor lång. Läs mer om vår bostadsgaranti här >>


Vi välkomnar dig!


Campus Skellefteå Facebook >>

Visa mer
Visa mindre

YH-utbildningar hos Campus Skellefteå, YH

Dataanalytiker - digitala spel, upplevelser, produkter och tjänster

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-01
2023-08-01
Utbildningsslut
2023-12-22
2024-12-20
Antal poäng
300 YH-poäng (ca 1.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
Branscher
VISA MER

Mer info kommer inom kort

VISA MINDRE

Demens- och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska

Studietakt / Ort
50% / DISTANS (Skellefteå kommun)
Utbildningsstart
2022-09-05
2023-09-01
Utbildningsslut
2024-06-07
2025-06-30
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Utbildningen Demens- och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska är en spetsutbildning som har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet. Det garanterar att innehållet är det rätta och att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden. Utbildningen har 50% studietakt under två år och består av totalt nio samlingsveckor i Skellefteå.

Utbildningen omfattar 200 yrkeshögskolepoäng. Den genomförs på distans men med en till tre obligatoriska samlingsveckor per termin, vilket gör det möjligt att kombinera arbete med studierna. Utbildningen motsvarar halvtidsstudier under fyra terminer och består av totalt nio samlingsveckor.

Samlingsveckorna är förlagda på Campus i Skellefteå med undervisning, studiebesök och föreläsningar måndag-fredag. Övriga veckor arbetar du självständigt eller i grupp med datorn som arbetsyta och kontaktlänk mellan kursdeltagare och lärare.

Lärande i arbete, LIA, utgör 40 poäng uppdelat på två stycken fyraveckorsperioder. LIA är handledarledda studieveckor som genomförs ute på arbetsplatser.

Efter examen kan du arbeta som

 • Specialistundersköterska kognitiv sjukdom
 • Demens- och äldrepsykiatrispecialiserad undersköterska
 • Demensspecialiserad undersköterska


Arbetsområden efter utbildningen ligger inom geriatrik, äldrepsykiatri, rehabilitering, personer med funktionsnedsättningar och äldreomsorg. Även inom akutmottagningar, medicin- och ortopedavdelningar kommer denna kompetens att efterfrågas. Framtidens vård och omsorg har ett stort behov av personal med specialistkompetens på alla nivåer.

Utbildningsledare
Kristiina Tikkanen, 073-079 76 61

VISA MINDRE

Hovslagare

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
Utbildningsslut
2025-06-30
Antal poäng
600 YH-poäng (ca 3 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Det här är en utbildning för dig som vill arbeta med hästar och vara din egen chef!

Utbildningen är på heltid under tre år.

Utbildningen leder till gedigna kompetenser i hovslageri där även djupgående kunskaper om hästen som helhet ingår, en förutsättning för att kunna sko för prestation och hållbarhet. Du får kompetens för att samarbeta med veterinär och utföra åtgärder vid sjukdom och skador.

Den treåriga utbildningen som omfattar 600 yrkeshögskolepoäng, bedrivs på helfart av Vuxenutbildningen i Skellefteå. Utbildningen är både skol- och företagsförlagd.

Den skolförlagda delen av utbildningen består av lärarledda lektioner, både teoretiska och praktiska, med modern utrustning i ändamålsenliga lokaler.

Den företagsförlagda delen, LIA – Lärande i arbete, sker ute på företag i branschen med utbildade handledare och utgör merparten av utbildningen, totalt 53 veckor.

Efter avslutad utbildning har du de formella kompetenser som krävs för flera olika behörigheter inom yrket:

 • Av Jordbruksverket Godkänd hovslagare
 • Gesällbrev
 • EFFA-certifiering (Europeiska Hovslagarefederationen)

vilket innebär att du kan arbeta inom vilket EFFA-anslutet europeiskt land som helst. 

Arbetsmarknad
I flera regioner i Sverige råder brist på hovslagare, framförallt i de nordligaste länen och i glesbygden, Utbildningen leder i första hand till eget företagande.

Jordbruksverkets hemsida kan du läsa mer om behörighet, formell kompetens och behandlingsförbud för hovslagare utan godkännande. Du som tar examen från vår utbildning kan ansöka om godkännande hos Jordbruksverket.

Utbildningsledare
Elin Hannu, 076-135 10 52

VISA MINDRE

Processtekniker Underhåll och Driftsäkerhet

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Skellefteå kommun)
Utbildningsstart
2022-08-22
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-05-31
2025-06-30
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Vill du arbeta med att utveckla och effektivisera den nya industrins digitalisering och smarta automations- och processystem? Är du analyserande, strukturerad och gillar problemlösning? Då är det här en utbildning för dig!

Som processtekniker arbetar du med underhåll och driftsäkerhet i processindustrin. Det omfattar en rad kvalificerade arbetsuppgifter som ställer krav på yrkesspecifik kompetens. Här arbetar du med övervakning och driftsäkerhet av processerna samt effektivisering av digitala underhållssystem för process-eller automatiserade produktionssystem.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du planerade eller befintliga processystem för att minimera felkällor, driftstörningar och kostnader orsakade av stopp, fel eller haverier. Du har specialiserade kompetenser inom underhållssystem, logistik, automationssystem, Lean och processtyrning. Du arbetar med ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa driftsäkra, effektiva och hållbara processystem.

Ditt mål är att minimera störningar och att driva utvecklingen och processindustrins driftsäkerhet och smarta underhållssystem framåt. Du föreslår förbättringar och fattar beslut om förändring utifrån fakta, analyser och ekonomiska förutsättningar. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 20 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som:

 • LEAN-koordinator Underhåll och driftsäkerhet
 • Processutvecklare Digitalisering
 • Processtekniker
 • Underhållstekniker
 • Kvalitetstekniker
 • Produktionstekniker Kvalitet och effektivisering


Utbildningsledare
Lena Drugge Marklund
073-030 93 16

VISA MINDRE

Produktionstekniker Automatiserade tillverkningsprocesser

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Skellefteå kommun)
Utbildningsstart
2022-08-22
Utbildningsslut
2024-05-24
Antal poäng
400 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Gillar du teknik och att jobba med ständiga förbättringar? Vill du utveckla och effektivisera produktionslinjer? Då är det här en utbildning för dig. I den här yrkesrollen identifierar du felkällor, mäter produktionsflöden och minimerar slöseri i produktionen.

Som produktionstekniker inom automatiserad tillverkning arbetar du med att digitalisera, effektivisera och automatisera industrins nya och smarta produktionssystem.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du nya eller befintliga produktionssystem. Du har specialiserade kompetenser inom TQM, automatisering, MPS och Lean production. Du arbetar med ständiga förbättringar och kvalitetsutveckling för att skapa effektiva och hållbara produktionssystem.

Ditt mål är att minimera störningar, flaskhalsar och fel i flöden och automatiserade tillverkningssystem. Du driver utvecklingen av industrins digitalisering, effektivisering och flexibilitet framåt. Du föreslår förbättringar och investeringar utifrån fakta, statistik, analyser och ekonomiska förutsättningar. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder.

Utbildningen är på distans, med obligatoriska samlingsträffar i Skellefteå.

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 20 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

 • Produktionstekniker Automatiserade produktionssystem
 • LEAN-koordinator Effektivisering
 • Processutvecklare Digitalisering
 • Kvalitets- och produktionsutvecklare
 • Projektledare i produktion
 • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf
072-222 53 24

VISA MINDRE

Produktionstekniker Digitalisering och datorstödd tillverkning

Studietakt / Ort
100% / DISTANS (Skellefteå kommun)
Utbildningsstart
2022-08-22
Utbildningsslut
2024-02-09
Antal poäng
320 YH-poäng (ca 1.6 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Vill du utveckla tillverkningsmetoder, robotteknik eller nya smarta produkter och driva den industriella digitaliseringen framåt? Sök den här utbildningen!

Som produktionstekniker inom digitalisering och datorstödd tillverkning arbetar du med att utveckla och effektivisera industrins tillverkningsmetoder. Du har specialiserade kompetenser inom 3D-CAD/CAM, VR/AR, automation, robotisering, additiv tillverkning etc. Du kan även arbeta med att utveckla nya smarta produkter och digitala tjänster.

Ditt mål är att driva utvecklingen och industrins digitalisering framåt och att minimera led- och omställningstider, fel, störningar, flaskhalsar, verktygsslitage mm. Du övervakar och utvecklar underhållet av maskiner och verktyg för att maximera produktivitet, nyttig produktionstid och planerar för att snabbt och flexibelt kunna ställa om tillverkningen till andra produkter och kundernas behov.

Med hjälp av kvalitetstekniska metoder och verktyg analyserar du tillverkning, maskinnyttjande, slitage, resultat och störningar. Du föreslår förbättringar och fattar beslut om förändring utifrån fakta och statistik. Du arbetar strukturerat och självständigt men kommunicerar hela tiden, skriftligt såväl som muntligt, med operatörer, tekniker, leverantörer eller kunder. 

En betydande del av utbildningen består av LIA, där du under totalt 20 veckor får möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete på olika företag. Det ger dig unika möjligheter att knyta värdefulla kontakter.

Efter examen kan du arbeta som

 • Produktionstekniker Digitalisering och CAM
 • Produktionstekniker CNC/CAM och 3D-teknik
 • Lean-koordinator CNC/CAM
 • Industriell förbättringsledare
 • Teknikutvecklare Additiv tillverkning
 • Produktionstekniker

Utbildningsledare
Marie Staaf
072-222 53 24

VISA MINDRE

Stödpedagog

Studietakt / Ort
50% / DISTANS (Skellefteå kommun)
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-08-01
Utbildningsslut
2024-06-30
2025-06-30
Antal poäng
200 YH-poäng (ca 2 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Vill du arbeta med utveckling och stöd till personer med funktionsnedsättning? Då är vår stödpedagogutbildning något för dig.

Som stödpedagog kommer du att arbeta för att säkra att individens behov står i centrum och att rättigheter för personer med funktionsnedsättning efterlevs.

Utbildningen ger dig möjlighet till en fördjupad pedagogisk och etisk kompetens i dina möten med både individ och anhörig samt i handledning av kollegor. Du får verktyg att skapa bärande, respektfulla relationer och ett lärande klimat.

Utbildningen förbereder dig för att i din roll som stödpedagog kunna planera, utforma, utföra och utvärdera ditt arbete på ett systematiskt och kvalitetssäkert sätt.

Utbildningen är på distans med samlingsdagar i Skellefteå, där du själv bekostar resa och boende.

Stödpedagogen har en viktig pedagogisk roll i det dagliga arbetet, som ytterst ska främja den enskildes självbestämmande, delaktighet och integritet. Stödpedagogen ska även vara en resurs i tillämpningen av aktuell lagstiftning i vardagsnära situationer. Med sin fördjupade och specifika kompetens är stödpedagogen en resurs i det dagliga arbetet i arbetslaget och fungerar som ett stöd i kvalitetsarbetet för att sätta individens behov i centrum och uppnå helhetssyn, utveckling och samordning.

Utbildningen bygger vidare på specifika kurser från gymnasieskolan och kräver även att du har yrkeserfarenhet från arbete med stöd till personer med funktionsnedsättning.

I utbildningen ingår även lärande i arbete (LIA) som görs ute på en arbetsplats, exempelvis på din hemort.

Efter examen
Inom både privata och offentliga verksamheter ställs allt högre kompetenskrav på den personal som arbetar med stöd till personer med funktionsnedsättning. Med en utbildning till stödpedagog möter du upp mot de högre kraven och får specifika kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna kvalitetssäkra insatser. Din kompetens blir bred och kan komma till nytta inom många olika verksamhetsområden.

Utbildningsledare
Rikard Rahm

VISA MINDRE

VFX-artist: 3D-visualisering och digital compositing

Studietakt / Ort
Utbildningsstart
2022-08-29
2023-08-01
Utbildningsslut
2025-01-10
2025-12-19
Antal poäng
500 YH-poäng (ca 2.5 år)
Ansökan öppnar
Saknas
Ansökan stänger
Saknas
VISA MER

Heltid, 2,5 års studietid, studieort Skellefteå

Denna VFX-utbildning är skräddarsydd för dig som redan har en bra känsla för färg och form och ett brinnande intresse av att få jobba med digitala, visuella specialeffekter (VFX) inom datorspel, film, TV-serier och reklam – alternativt inom visualisering för arkitektur och teknik.

Hos oss hittar du den perfekta mixen av studio och utbildning, som erbjuder det bästa från bägge världarna – och ger plats för egen kreativitet. Vi har skapat detta för att ge dig en rivstart i din VFX-karriär. Våra lärare är väldigt engagerade i uppgiften och kommer att inspirera, stötta och pusha dig till att nå de resultat som branschen efterfrågar.

Det enda formella kravet vi ställer på dig som ska gå utbildningen är att du ska kunna förstå och uttrycka dig på engelska (motsvarande gymnasieengelska). Detta då litteratur/kurser/programvaror ofta är på engelska och likaså många föreläsningar (internationella artister).

Yrkesroller efter utbildningen

 • 3D-grafiker/3D Artist
 • Lighting/Lookdev/Modeling/Technical/FX/Compositing/Concept Artist
 • Character Modeler/Rigger/Animator
 • Motion Capture Operator
 • Pipeline Technical Director
 • VFX Producer/Coordinator/Artist

Utbildningsansvarig
Magnus Johansson, Goodbye Kansas Labs
076 - 761 31 16

VISA MINDRE