Processledare

Processledare

En processledare planerar genomförandet av utvecklingsarbeten genom att föreslå en plan, modell och struktur. Det är också processledarens roll att sedan leda grupper genom att bistå med egna kunskaper, idéer, metoder och verktyg för att bearbeta frågor och uppgifter.

Utbildning

En processledare behöver oftast någon form av eftergymnasial utbildning, t.ex på högskola/universitet eller på en Yrkeshögskola. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på många av gymnasieskolans nationella program och på IB, som är den internationella utbildningen.

Personliga egenskaper

En noggrann och metodisk person med goda ledaregenskaper. Tålamod, flexibilitet och nyfikenhet är andra viktiga personliga egenskaper för en blivande processledare.

Arbetsplats

Exempel på arbetsplatser för en processledare:

 • kommunala förvaltningar, exempelvis Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Fritid- och folkhälsoförvaltningen eller kommunala Servicecentra
 • Länsstyrelsen
 • Landsting
 • Privata företag
 • Systembolaget

 

Processledare kan vara anställda eller anlitas i egenskap av egenföretagare/konsult för enskilda uppdrag. Om man, som processledare, är anställd, handlar det ofta om tidsbegränsade projektanställningar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  57 Lediga jobb som processledare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.