Utvecklingsingenjör

Utvecklingsingenjör

Att vara utvecklingsingenjör är ett arbete där du tydligt ser resultat av ditt arbete - ett hus, en bro, en ny produkt, ett nytt sätt att kommunicera, ett läkemedel, en radiosändning. Genom dina tekniska kunskaper söker du bästa lösning på ett problem eller för att effektivisera produktionen.

Gemensamt för ingenjörer är att de på olika sätt arbetar med teknisk utveckling. Till exempel kan ingenjörer arbeta med att ta fram nya produkter eller vidareutveckla befintliga, göra produktionen mer effektiv, leda byggprojekt, skapa nya sätt att kommunicera.

Som ingenjör söker du lösningar som förbättrar arbetsmiljön för de som arbetar i produktionen, som gör produktionen mer miljövänlig och kvalitetssäkrar produktionen och produkterna. Ingenjörer arbetar också med inköp, försäljning, marknadsföring och logistik.

Många ingenjörer arbetar i projektform där ingenjören också kan vara projektledare. I den yrkesrollen planerar och samordnar du projekt mot önskat mål, arbeta för att tidsplanen ska hålla och samverkar internt och externt.

Inom olika branscher och företag används olika benämningar. Det kan handla om konstruktören som tar fram och utvecklar produkter, produktionsingenjören som söker lösningar som på olika sätt effektiviserar produktionskedjan, utvecklingsingenjören som arbetar med att säkerställa att produkterna utvecklas efter de krav som ställs.

Utbildning

Grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Teknikprogrammet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Som ingenjör kan du arbeta inom alla branscher, inom små och stora företag och vid myndigheter.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.