På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Byggnadsingenjör

Byggnadsingenjör

En stor del av miljön runt omkring oss består av olika byggnadsverk till exempel vägar, hus och anläggningar. Att arbeta som byggingenjör innebär att du har möjlighet att arbeta inom de flesta av byggbranschens områden, till exempel husbyggnadsteknik, husens installation- och klimatanläggningar, vägar, broar samt vatten- och avloppsteknik. Som byggnadsingenjör medverkar du i byggprocessens olika delar, från utveckling av en idé via färdigställande och underhåll till en omfattande ombyggnad eller slutlig rivning.

Förmågan att identifiera och lösa problem och att använda olika IT-verktyg är några egenskaper som du har nytta av i arbetet som byggnadsingenjör. Du arbetar med att till exempel projektera, konstruera, producera och förvalta. Detta gör du oftast i samverkan med andra yrkesgrupper såsom arkitekter, tekniska konsulter, entreprenörer och myndigheter.

Utbildning

Utbildningar till byggingenjör finns inom högskolan/universitet och inom yrkeshögskolan. För att bli högskoleingenjör krävs tre års studier vid högskola. För att bli civilingenjör med inriktning mot byggområdet krävs fem års studier vid högskolan. Här kan du se en kort videofilm (l1 min 31 sek) där det förklaras vad skillnader mellan Högskoleingenjör och Civilingenjör är.

Visste du att...?

Arkitekturupproret delar årligen Kasper Kalkon-priset för Sveriges fulaste nybyggnation. År 2017 blev priset tilldelat Nya kontorshuset vid Gamletullsgatan i Halmstad. Källa: arkitetupproret.se

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.