På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gruvarbetare

Gruvarbetare

Det är gruvarbetare som ser till att den malm som är intressant att bryta når markens yta. Gruvarbetare har olika roller i processen, borra, spränga, skrota och sedan transportera malmen från gruvan.

Gruvverksamhet startar när fyndigheter av järnmalm, koppar, zink eller andra mineraler hittas i sådana mängder att det är lönsamt att bryta och förädla malmen. Då behövs bergarbetare i arbetet med att hämta malmen från berget till markytan.

Borraren har som uppgift att borra hålen i berget som sedan ska fyllas med sprängämnen. Laddaren fyller borrhålen med sprängämnen och planerar för att laddningarna ska detonera i rätt ordning. Skrotaren, som ibland också kallas bergförstärkare, kontrollerar om det finns lösa bergstycken i väggar eller tak, tar bort lösa bitar och förstärker berget för att undvika ras. I större gruvor är bergarbetare ofta specialiserade på någon arbetsuppgift medan det i mindre gruvor är vanligt att arbeta med flera moment.

Malm kan brytas i underjordsgruvor eller ovan jord i dagbrott. De maskiner som används vid dagbrott är oftast större än de som används under jord. I dagbrott sker arbetet utomhus, sommar som vinter. I underjordsgruvor är arbetsmiljön densamma oavsett årstid.

Gruvarbetsplatserna finns huvudsakligen i Norrbottens och Västerbottens län samt i Bergslagen. Bergarbetaren är en av flera yrkesgrupper som arbetar i en gruva. Maskinförare, maskinreparatörer, elektriker, mekaniker, tekniker, ingenjörer, geologer, lastare, underhållsarbetare, kemister, metallurger är exempel på andra yrkesgrupper.

Rasrisk tillhör arbetsmiljön i en gruva och därför är säkerhetstänkandet en mycket viktig del i arbetet. När människan påverkar berget skapas spänningar. En arbetsplats som tidigare var säkrad kan behöva åtgärdas för att åter bli en säker arbetsplats.

Utbildning

Gymnasieskolans El- och energiprogrammet, Fordons- och transportprogrammet eller Bygg- och anläggningsprogrammet är lämplig bakgrund för arbete i gruva.

Bergarbetare utbildas internt inom företagen. Internutbildning innebär ungefär fem till sex månaders utbildning för att arbeta som borrare eller laddare. För att bli fullärd i skrotningsarbetet krävs längre erfarenhet, ungefär ett år. Många arbetsgivare kräver förkunskap i form av slutfört treårigt gymnasium samt B-körkort.

Personliga egenskaper

Gott omdöme är därför en viktig egenskap för arbete i gruva. Alla som arbetar i en gruva får utbildning och träning för att kunna säkra sin egen arbetsplats.

Buller, brist på dagsljus, damm, och vibrationer tillhör också arbetsmiljön i en gruva även om maskinernas styrhytter är byggda för att skydda mot buller och vibrationer. En bergarbetare arbetar ofta ensam eftersom det helt enkelt inte ryms flera personer i utrymmen och maskiner. Arbetet passar därför den som trivs med ensamarbete och kan arbeta självständigt. Samtidigt ingår bergarbetaren i ett arbetslag och det är viktigt att ha god samarbetsförmåga.

Arbetsplats

Bergarbetare i gruva har en mycket god arbetsmarknad. Gruvnäringen befinner sig i en kraftig expansionsfas vilket gör att kompetensen efterfrågas framförallt i Norrbottens- och Västerbottens län samt Bergslagen. På fem och tio års sikt väntas liten konkurrens om jobben.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Borrare sökes till Rasborrningen

Arbetsgivare / Ort: Luossavaara-Kiirunavaara AB / Kiruna
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 augusti (28 dagar kvar)
Publicerad: 2021-07-02
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 34 miljarder kronor år 2020. www.lkab.com

Nu söker vi en borrare till Rasborrningen vid division Norra Gruva Anläggning. Rasborrningens huvudsakliga uppdrag är att borra för raset och lämna över området till laddningen enligt plan. Rasborrningen är en liten men sammansvetsad arbetsgrupp, därav kommer stor vikt läggas på personliga egenskaper.

Din vardag som borrare:

• I dina arbetsuppgifter ingår borrning, förflyttning och uppställning av rigg.

• Lastbilskörning, rörhantering och daglig tillsyn.

• Du deltar vid besiktning samt är behjälplig vid samtliga förekommande arbetsuppgifter.

• Arbetet utförs via fjärrstyrning från en styrcentral under jord.

Dina kvalifikationer

• Du är öppen, trygg i dig själv och har lätt för att samarbeta med andra.

• Godkända slutbetyg från gymnasiet eller motsvarande.

• B – Körkort är ett krav (Manuell låda).

• Maskinvana och erfarenhet av arbete under jord är meriterande.

Vi erbjuder

Vår unika värld kräver medarbetare med unika kunskaper. Oavsett roll så hjälps vi åt och stöttar varandra – över avdelningar och gränser – genom hela företaget. För oss är det viktigt att du vill vara med och bidra till den varma och inkluderande kultur som bygger våra framgångar. Vi drivs alla av ett starkt engagemang och vill skapa värde för våra kunder. Vi gillar utmaningar och välkomnar nya idéer. Vi bygger förtroende genom att ta ansvar och hos oss går säkerheten alltid först. Därför är våra värderingar Engagerad, Nytänkande och Ansvar som tillsammans blir ENA. Förutom att du blir en del av vår breda verksamhet med mycket lärande i vardagen och många utvecklingsmöjligheter – erbjuder vi alla medarbetare ett attraktivt utbud av förmåner.

Övrig information

Skiftform: K4

På LKAB värderar och eftersträvar vi mångfald och en jämn könsfördelning inom avdelningarna.

Bifoga ett personligt brev och ditt CV. Intervjuer och urval sker löpande, så vänta inte med din ansökan då tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökningsdatumet 31/8 löpt ut.

Vi ser fram emot att höra från dig!

För mer information om tjänsten kontakta: Produktionschef Stina Engström, 010-144 8654

För mer information om rekryteringsprocessen kontakta: HR Koordinator Amanda Liikamaa, [email protected]

Inför rekryteringsarbetet har LKAB tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder all kontakt från mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Arbetsgivare
Luossavaara-Kiirunavaara AB
Kiirunavaaravägen 1
98131 Kiruna
Hemsida: www.lkab.com
Ansökan
Ansök senast 31 augusti (28 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.