På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Stenhuggare
Spela filmen

Stenhuggare

Stenhuggare är ett hantverksyrke och ett samlingsnamn för flera "underyrken": gravstenhuggare, monumentstenhuggare och ornamentstenhuggare.

Som stenhuggare kan man exempelvis arbeta med smågatsten, storgatsten, kantsten, marksten, plattor, murar, trappor m.m. Arbetsuppgifterna för en stenhuggare på små och medelstora företag kan också kombineras med andra yrken, i första hand med yrket stensättare och kan bestå i att lägga kantsten och plattor samt även utföra viss markarbete.

Körkort är en stor merit och kan även ibland ställas som ett krav för att få arbete som stenhuggare.

Utbildning

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på myh.se/smala yrken

Visste du att... ?
Om man säger att någonting inte är "hugget i sten", betyder det att det är flexibelt, föränderligt eller osäkert; däremot det som är "hugget i sten" är permanent eller säkert.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.