Konsthantverkare

Konsthantverkare

En konsthantverkare måste ha sinne för färg och form.
Kreativitet och förmåga att förverkliga sina idéer är också viktiga egenskaper.

Konsthantverkaren formger och tillverkar nyttoföremål eller unika konstföremål ofta i rollen som egen företagare. Som konsthantverkare tillverkar du oftast någon form av nyttoföremål. Du kan också få i uppdrag att delta i utsmyckningar av offentliga lokaler.

En konsthantverkare är oftast utbildad inom ett speciellt materialområde. Det kan till exempel vara keramik, glas, textil, trä eller metall. Konsthantverkare måste ha sinne för färg och form och de flesta har en gedigen utbildning bakom sig. Som keramiker formger och tillverkar du föremål i keramiska material som stengods- eller porslinslera. Föremålen framställer du med hjälp av drejskiva eller formgjutning. Eftersom föremålen ska brännas krävs det att du har kunskap om olika bränningstekniker. Du kan tillverka enstaka konstföremål, bruksföremål i mindre serier eller modeller för industriell tillverkning.
Du kan även göra konstnärliga utsmyckningar.

Även textilkonstnärer kan jobba som konsthantverkare. De kan till exempel komponera mönster till tyger och göra färgskisser. De kan också göra mönster till vävnader. Som textilkonstnär kan du syssla med alla möjliga textila material och tekniker, till exempel vävnader, textiltryck, applikationer och broderi, men du kan också tillverka unika klädesplagg.

Andra yrken inom konsthantverksområdet är glaskonstnär, smyckeskonstnär, konstsmed och möbelsnickare. För att lyckas som konsthantverkare är det viktigt att de föremål du tillverkar håller en hög kvalitet. Det är därför viktigt att de föremål du tillverkar håller en god kvalitet. Det är därför viktigt med god kännedom om olika material och tillverkningstekniker.

När du arbetar som konsthantverkare kan du ibland behöva lyfta tunga saker. Som textilkonstnär kan det handla om stora tygbalar. Vid keramikframställningen vistas du som keramiker ibland i en varm och fuktig arbetsmiljö och det kan även förekomma tunga lyft. Du jobbar ofta ensam i din ateljé och arbetstiderna kan bli både långa och oregelbundna.

Arbetet kan också vara mycket stressigt, speciellt om du ska delta i en utställning eller när du ska färdigställa ett uppdrag. De flesta konsthantverkare är egna företagare, och måste därför lägga en hel del tid på att marknadsföra och sälja det de producerar.

Se andra presentationer av Hantverksyrken, som kan vara av intresse för dig:
Guldsmed>>Dekormålare>>Perukmakare>>

För mer information se http://hantverksrad.se och www.mastarregistret.se

Se också gärna andra yrkespresentationer, t.ex Kalligraf>>, Dockmakare>> och Hantverkspedagog>>.

Länktips
www.konstfack.se - University of Arts, Crafts & Design;
https://statenskonstrad.se - producerar permanenta och tillfälliga konstprojekt i offentliga miljöer.

17 liknande yrke(n)