På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Konsthantverkare
Spela filmen

Konsthantverkare

Konsthantverkaren formger och tillverkar nyttoföremål eller unika konstföremål ofta i rollen som egen företagare. Som konsthantverkare tillverkar du oftast någon form av nyttoföremål. Du kan också få i uppdrag att delta i utsmyckningar av offentliga lokaler.

En konsthantverkare är oftast utbildad inom ett speciellt materialområde. Det kan till exempel vara keramik, glas, textil, trä eller metall. Konsthantverkare måste ha sinne för färg och form och de flesta har en gedigen utbildning bakom sig.

Som keramiker formger och tillverkar du föremål i keramiska material som stengods- eller porslinslera. Föremålen framställer du med hjälp av drejskiva eller formgjutning. Eftersom föremålen ska brännas krävs det att du har kunskap om olika bränningstekniker. Du kan tillverka enstaka konstföremål, bruksföremål i mindre serier eller modeller för industriell tillverkning. Du kan även göra konstnärliga utsmyckningar.

Även textilkonstnärer kan jobba som konsthantverkare. Du kan till exempel komponera mönster till tyger och göra färgskisser. Du kan också göra mönster till vävnader. Som textilkonstnär kan du syssla med alla möjliga textila material och tekniker, till exempel vävnader, textiltryck, applikationer och broderi, men du kan också tillverka unika klädesplagg.

Andra yrken inom konsthantverksområdet är glaskonstnär, smyckeskonstnär, konstsmed och möbelsnickare. För att lyckas som konsthantverkare är det viktigt att de föremål du tillverkar håller en hög kvalitet. Det är därför viktigt med god kännedom om olika material och tillverkningstekniker.

Utbildning

Bra grundutbildning kan finnas på på gymnasiets Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Som konsthantverkare måste du ha sinne för färg och form. Kreativitet och förmåga att förverkliga dina idéer är också viktiga egenskaper.

Arbetsplats

Vid keramikframställningen vistas du som keramiker ibland i en varm och fuktig arbetsmiljö och det kan även förekomma tunga lyft. Du jobbar ofta ensam i din ateljé och arbetstiderna kan bli både långa och oregelbundna.

Arbetet kan också vara mycket stressigt, speciellt om du ska delta i en utställning eller när du ska färdigställa ett uppdrag. De flesta konsthantverkare är egna företagare, och måste därför lägga en hel del tid på att marknadsföra och sälja det de producerar.

Visste du att...?

... Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Kursledare i keramik

Arbetsgivare / Ort: Studieförbundet Medborgarskolan
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 7 juli (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-07
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Keramiker

Om jobbet
Medborgarskolan finns över hela landet och våra kurser och kulturaktiviteter engagerar varje år närmare en miljon deltagare. Vår verksamhet är öppen för alla. Vår ambition är att stimulera till kunskapssökande, eget skapande och samhällsengagemang. Vi förenar trivsamma lärandeformer med höga krav på kvalitet och kompetens. Är du keramiker eller har stor passion för hantverket? Vill du lära ut dina kunskaper till andra? Då kan du vara den ledare vi söker till vår nya kurs i keramik. Keramik och andra hantverk har fått en renässans. Därför är vi i startgroparna att utforma en kurs i keramik som ska börja efter sommaren. Vi söker därför en ledare som på ett pedagogiskt sätt kan lära ut hantverket till deltagare som inte har någon förkunskap eller de som har lite erfarenhet. Kursen ska ge kunskap och praktiskt lärande i att dreja och utforma handgjorda föremål. Vi tror att du är en duktig pedagog som tycker om att förmedla din kunskap på bästa möjliga sätt och som vill hjälpa andra att utvecklas. Våra kursledare genomgår Medborgarskolans introduktionskurs med möjlighet till fortsatt individuell utveckling. Varaktighet och arbetstid Denna tjänst bör ses som en extrainkomst. Arbetstiden är förlagd främst till vardagskvällar från och med hösten 2021. Kursens omfattning och upplägg görs i samarbete med dig. Våra lokaler ligger på Grönborgsgatan i centrala Sundsvall. Ansökan Välkommen med din ansökan redan idag då vi hanterar ansökningarna löpande. Skicka CV och personligt brev till oss. Vid frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Marie Jonsson på 010-157 54 64 eller [email protected] Medborgarskolan är ett studieförbund med ett brett kursutbud, stor musikverksamhet och samarbete med föreningar och grupper inom många olika ämnen. Deltagarna är i alla åldrar och med olika bakgrunder och intressen.
Arbetsgivare
Studieförbundet Medborgarskolan
Hemsida: http://www.medborgarskolan.se/
Ansökan
Ansök senast 7 juli (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Cirkelledare i keramik

Arbetsgivare / Ort: Studieförb Vuxenskolan / Göteborg
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 juli (28 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Keramiker

Språk
Krav
  • Svenska

Om jobbet

Inför höstterminen 2021 behöver vi rekrytera keramiker för att undervisa i drejning och andra tekniker inom vår keramikverksamhet i Göteborg. Målgruppen är främst vuxna, nybörjare men även deltagare som vill lära sig mer och komma vidare. Arbetet är i första hand förlagt till kvällar och helger. Utöver undervisning kan uppgifter som bränning och materialvård tillkomma. Arbetets omfattning planeras i samråd med den eller de sökande som blir aktuella att anställa. Vi söker dig som är utbildad (keramiklinje fhsk och/eller HDK) och utövande keramiker med gedigen kunskap och känsla för hantverket. Minst lika viktigt är att du har pedagogiska färdigheter och gärna vill dela med dig av sina kunskaper. Undervisningen sker gruppvis med 7-9 deltagare/grupp. Arbetets omfattning planeras i samråd med den eller de sökande som blir aktuella att anställa.

Öppen för alla Vi fokuserar på din kompetens, inte dina övriga förutsättningar. Vi är öppna för att anpassa rollen eller arbetsplatsen efter dina behov.

Arbetsgivare
Studieförb Vuxenskolan
Örngatan 6
41667 Göteborg
Hemsida: www.sv.se/goteborg
Ansökan
Ansök senast 15 juli (28 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Guldsmed

Arbetsgivare / Ort: Smyckestudion i Degerfors AB / Karlskoga
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 juli (1 månad 14 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Guldsmed

Om jobbet

Vi är ett företag som funnits sedan 2005, vi arbetar dagligen med "custom made". Detta omfattar fri valmöjlighet för våra kunder att få just deras smycke precis som de vill ha det. Noggrannhet, kvalité, kunskap och gemenskap är viktigt för oss. Vi söker en guldsmed som gått svensk/dansk guldsmedsutbildning, gärna med arbetslivserfarenhet. Är positiv, kreativ, självständig och utåtriktad. Du kommer få arbeta med reparationer, omarbetningar, nytillverkningar samt ha kreativa kundmöten.

Erfarenhet av webb och marknadsföring är ett plus.

Vår butik/ateljé är belägen ca.30min. från Örebro

Tjänsten kommer tillsättas senast sommar -21

Arbetsgivare
Smyckestudion i Degerfors AB
Bergsmansgatan 7 B
69131 Karlskoga
Hemsida: smyckestudion.se
Ansökan
Ansök senast 31 juli (1 månad 14 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.