På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Konsthantverkare
Spela filmen

Konsthantverkare

Konsthantverkaren formger och tillverkar nyttoföremål eller unika konstföremål ofta i rollen som egen företagare. Som konsthantverkare tillverkar du oftast någon form av nyttoföremål. Du kan också få i uppdrag att delta i utsmyckningar av offentliga lokaler.

En konsthantverkare är oftast utbildad inom ett speciellt materialområde. Det kan till exempel vara keramik, glas, textil, trä eller metall. Konsthantverkare måste ha sinne för färg och form och de flesta har en gedigen utbildning bakom sig.

Som keramiker formger och tillverkar du föremål i keramiska material som stengods- eller porslinslera. Föremålen framställer du med hjälp av drejskiva eller formgjutning. Eftersom föremålen ska brännas krävs det att du har kunskap om olika bränningstekniker. Du kan tillverka enstaka konstföremål, bruksföremål i mindre serier eller modeller för industriell tillverkning. Du kan även göra konstnärliga utsmyckningar.

Även textilkonstnärer kan jobba som konsthantverkare. Du kan till exempel komponera mönster till tyger och göra färgskisser. Du kan också göra mönster till vävnader. Som textilkonstnär kan du syssla med alla möjliga textila material och tekniker, till exempel vävnader, textiltryck, applikationer och broderi, men du kan också tillverka unika klädesplagg.

Andra yrken inom konsthantverksområdet är glaskonstnär, smyckeskonstnär, konstsmed och möbelsnickare. För att lyckas som konsthantverkare är det viktigt att de föremål du tillverkar håller en hög kvalitet. Det är därför viktigt med god kännedom om olika material och tillverkningstekniker.

Utbildning

Bra grundutbildning kan finnas på på gymnasiets Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.

Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Som konsthantverkare måste du ha sinne för färg och form. Kreativitet och förmåga att förverkliga dina idéer är också viktiga egenskaper.

Arbetsplats

Vid keramikframställningen vistas du som keramiker ibland i en varm och fuktig arbetsmiljö och det kan även förekomma tunga lyft. Du jobbar ofta ensam i din ateljé och arbetstiderna kan bli både långa och oregelbundna.

Arbetet kan också vara mycket stressigt, speciellt om du ska delta i en utställning eller när du ska färdigställa ett uppdrag. De flesta konsthantverkare är egna företagare, och måste därför lägga en hel del tid på att marknadsföra och sälja det de producerar.

Visste du att...?

... Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

5 Lediga jobb

Lektor i konstnärlig gestaltning

Arbetsgivare / Ort: Beckmans Skola AB / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast idag
Publicerad: 2021-02-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Beckmans Designhögskola söker en lektor i konstnärlig gestaltning.

Om tjänsten

Viktigt för oss är att du är samtidsorienterad med egen praktik samtidigt som du är engagerad i det breda fält som är den samtida konstens. I lektoratet ingår undervisning, ämnesutveckling och gemensamt högskolearbete.

Arbetsuppgifterna består huvudsakligen i att utveckla studenternas förmåga till konstnärlig gestaltning. I undervisningen ingår allt från teckning och rumsgestaltning till performativa workshops. Tonvikten ligger på att utveckla studenternas ämneskunskaper, kritiska reflektion och kommunikativa förmågor genom konstnärliga processer i schemalagda kurser.

Tjänsten är placerad vid avdelningen Konstnärliga och kontextuella studier.

Du som söker behöver uppfylla följande:

 • Har ett erkänt konstnärskap inom området samtida konst
 • Har deltagit i utställningar och andra publika sammanhang relevanta för anställningen
 • Har erfarenhet av att undervisa i fri konst på högskolenivå
 • Har ett nationellt och internationellt nätverk
 • Har god kännedom om aktuella diskurser inom samtida konst
 • Har för anställningen relevant högskoleutbildning eller motsvarande kunskaper
 • Har god samarbetsförmåga, är flexibel samt noggrann i utförandet av administrativa sysslor
 • Har goda kunskaper i svenska och engelska.

Meriterande är:

 • Högskolepedagogisk utbildning.

Ansökan ska innehålla:

 • Visioner om ämnets utveckling på Beckmans Designhögskola
 • Kortfattad redogörelse för verksamhet inom ämnesområdet
 • Kortfattad redogörelse för pedagogisk erfarenhet med undervisningserfarenhet specificerad
 • CV
 • Personliga referenser (3 st) med namn, adress, telefonnummer och e-postadress
 • En förteckning över ett representativt urval (max 8 st) av egna arbeten

Sista ansökningsdag 10 mars

Tjänstens omfattning är 50% av heltid, 5+5 år. Tjänsten omfattar 70% undervisning, 20% ämnesutveckling, 10% administration. Tillträde enligt överenskommelse. Beckmans Designhögskola tillämpar kollektivavtal. Sista ansökningsdag 10 mars 2021. Välkommen med din ansökan till [email protected], märk ansökan LEKTOR Konstnärlig gestaltning.

Beckmans Designhögskola är personuppgiftsansvarig, vilket innebär att vi är ansvariga för hur dina personuppgifter behandlas och att dina rättigheter tas tillvara. Vår policy för behandling av personuppgifter finner du på beckmans.se.

Vill du fråga något?

Upplysningar om anställningen lämnas av rektor Karina Ericsson Wärn, [email protected] samt Akademikerföreningen vid Beckmans Designhögskola, ordförande Annika Berner, [email protected]

Om Beckmans

Beckmans Designhögskola i Stockholm utbildar inom tre konstnärliga kandidatprogram (180 hp): Form, Mode och Visuell kommunikation. Beckmans har 123 studenter och 30 anställda inom lärarkår och administration. Vi anlitar namnkunniga gästlärare och samarbetar nära med branscher och olika plattformar i samhället. Beckmans befinner sig i en ständig utvecklingsfas där ny kunskap, perspektiv på mångfald, jämlikhet och hållbarhet genomsyrar frågor som direkt kopplas till utbildningen. Vårt mål är att utbilda studenter med stark individuell konstnärlig förmåga, vara en relevant plats för ämnesutveckling inom våra fält men inte minst en trampolin för studenterna ut i ett givande arbetsliv.

Arbetsgivare
Beckmans Skola AB
Brahegatan 10
11437 STOCKHOLM
Hemsida: https://www.beckmans.se/
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Målare - Tapetserare

Arbetsgivare / Ort: Arbetskraft Direkt Service och Tjänster i
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 15 March (10 dagar kvar)
Publicerad: 2021-01-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Tapetserare
 • hantverk

Om jobbet

Du arbetar ensam eller tillsammans med kollegor. Uppdragen kan vara inomhus- eller utomhusmålning, exempelvis tapetsering, målning av väggar, tak, fönster och fasad. Behovsanställning - timlön.


Din Profil

Vi söker dig som är utbildad målare och tapetserare med flera års erfarenhet av yrket. Du är noggrann, strukturerad, händig och utför ditt arbete med god kvalitet. Du är serviceinriktad och förstår att stort engagemang är avgörande för att ha nöjda kunder. Du har stark teamkänsla och tycker om att ta ansvar.


Om Företaget

Arbetskraft Direkt grundades 2019 i Boden. Vi utför olika hantverksarbete på uppdrag av privatpersoner och företag hos kunden. Därför varierar vår arbetsplats beroende på aktuell uppdrag. Läs mer på www.arbetskraftdirekt.com


Är du den person som vi söker, så är du välkommen att kontakta oss.

Arbetsgivare
Arbetskraft Direkt Service och Tjänster i
Hemsida: www.arbetskraftdirekt.com
Ansökan
Ansök senast 15 March (10 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Glasblåsare till Reijmyre Glasbruk

Arbetsgivare / Ort: Glasbruket / REJMYRE
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 19 March (14 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
 • Glasblåsning

Om jobbet
Anrika Reijmyre Glasbruk i Östergötland grundades 1810 och är Sveriges näst äldsta verksamma glasbruk. Bruket är känt för genuint hantverk och tidlös design både i klar kristall och färgat glas. Idag ägs Reijmyre Glasbruk av Ulf Rosén och Viktor Söderberg vars målsättning är att bevara Reijmyre Glasbruks stolta arv, att förvalta och utveckla glasbruket med stor respekt till Glasbrukets historia och självklart att all tillverkning ska ske för hand på Reijmyre Glasbruk med glasblåsarpipan som viktigaste verktyg. Reijmyre Glasbruk söker nu två glasblåsare för tillsvidareanställning på heltid. Det är viktigt att du har tidigare erfarenhet av glasblåseri och att du är kunnig inom tillverkning av bruks-, prydnads- och konstglas. Arbetet utförs i Rejmyre Hantverksby där det finns såväl glasbruk som glasmuseum och fabriksbutik samt ett flertal andra butiker och caféer. Läs mer på: www.reijmyre.se
Arbetsgivare
Glasbruket
Glasbruksvägen 42
61271 REJMYRE
Tel: 011-87180
Ansökan
Ansök senast 19 March (14 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Förskollärare/Pedagog 60-80%

Arbetsgivare / Ort: Flora Dekor Alingsås HB / Alingsås
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 21 March (16 dagar kvar)
Publicerad: 2021-02-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
 • Förskollärarexamen
 • Pedagogiskt ledarskap

Om jobbet

Förskolan Solrosen på Lenagården, 3-5 år, söker förskollärare/pedagog. Vi erbjuder en lekmiljö där man förenar nytta med nöje, lära genom att se, smaka, göra och leka. Mycket utevistelse för hälsa och friskvård, i en pedagogisk skolmiljö med skolträdgård och smådjur, samt närhet till skog och natur. Skapande lek och musik i lärandet med kristen profil.

Du får arbeta i en trivsam, kreativ miljö där vi sätter lärande och utveckling i fokus och där du har en roll som pedagogiskt ansvarig.

Vi ser att du som pedagog är tydlig och att du är väl förtrogen med läroplanen.

Du som söker skall ha förskollärarutbildning och erfarenhet av arbete i barngrupp samt av pedagogisk dokumentation.

Vi ser gärna dig som man som sökande.

Eftersom verksamheten vilar på kristen grund har all personal en personlig kristen tro med varierande hemvist i olika kyrkor och församlingar. Det är värdefullt att du delar den grundvärderingen. Du får arbeta i en härlig, naturnära miljö med kreativa människor.


Tillträde: Omgående eller enligt överenskommelse.


#jobbjustnu

Arbetsgivare
Flora Dekor Alingsås HB
44192 Alingsås
Ansökan
Ansök senast 21 March (16 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Konst som sommarjobb

Arbetsgivare / Ort: Luleå Energi AB / Luleå
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 28 March (23 dagar kvar)
Publicerad: 2021-03-03
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vi söker dig mellan 18-22 år med ett brinnande intresse för konst som vill vara med och färglägga Luleå.

Runt om i stan finns olika typer av elanläggningar som elskåp, nätstationer och större fördelningsstationer. Jobbet innebär att designa och måla upp konstverk på några av dessa byggnader.

I år är det lite speciellt för Luleå Energi AB fyller 125 år. Det innebär att energins historia blir ett tema för årets konstprojekt.

Krav: Genuint konstintresse, portfolio med arbetsprover, en positiv inställning och god förmåga att samarbeta. B-körkort är meriterande. Visst låter det kul?

Sommarjobbet pågår under vardagarna i tre veckor med start måndag 14 juni till och med 2 juli 2021.

Skicka in en ansökan med personligt brev och arbetsprover i PDF eller jpg/jpeg-format till [email protected] senast den 28 mars 2021.

Läs mer om jobbet på www.luleaenergi.se/ferie-konst2021


Arbetsgivare
Luleå Energi AB
Energigränden 1
97754 Luleå
Hemsida: www.luleaenergi.se/ferie-konst2021
Ansökan
Ansök senast 28 March (23 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.