Konsthantverkaren formger och tillverkar nyttoföremål eller unika konstföremål ofta i rollen som egen företagare. Som konsthantverkare tillverkar du oftast någon form av nyttoföremål. Du kan också få i uppdrag att delta i utsmyckningar av offentliga lokaler.
En konsthantverkare är oftast utbildad inom ett speciellt materialområde. Det kan till exempel vara keramik, glas, textil, trä eller metall. Konsthantverkare måste ha sinne för färg och form och de flesta har en gedigen utbildning bakom sig.
Som keramiker formger och tillverkar du föremål i keramiska material som stengods- eller porslinslera. Föremålen framställer du med hjälp av drejskiva eller formgjutning. Eftersom föremålen ska brännas krävs det att du har kunskap om olika bränningstekniker. Du kan tillverka enstaka konstföremål, bruksföremål i mindre serier eller modeller för industriell tillverkning. Du kan även göra konstnärliga utsmyckningar.
Även textilkonstnärer kan jobba som konsthantverkare. Du kan till exempel komponera mönster till tyger och göra färgskisser. Du kan också göra mönster till vävnader. Som textilkonstnär kan du syssla med alla möjliga textila material och tekniker, till exempel vävnader, textiltryck, applikationer och broderi, men du kan också tillverka unika klädesplagg.
Andra yrken inom konsthantverksområdet är glaskonstnär, smyckeskonstnär, konstsmed och möbelsnickare. För att lyckas som konsthantverkare är det viktigt att de föremål du tillverkar håller en hög kvalitet. Det är därför viktigt med god kännedom om olika material och tillverkningstekniker.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundutbildning kan finnas på på gymnasiets Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.
Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux.
Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Personliga egenskaper
Som konsthantverkare måste du ha sinne för färg och form. Kreativitet och förmåga att förverkliga dina idéer är också viktiga egenskaper.
Arbetsplats
Vid keramikframställningen vistas du som keramiker ibland i en varm och fuktig arbetsmiljö och det kan även förekomma tunga lyft. Du jobbar ofta ensam i din ateljé och arbetstiderna kan bli både långa och oregelbundna.
Arbetet kan också vara mycket stressigt, speciellt om du ska delta i en utställning eller när du ska färdigställa ett uppdrag. De flesta konsthantverkare är egna företagare, och måste därför lägga en hel del tid på att marknadsföra och sälja det de producerar.
Visste du att...?
... Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.
Länktips
- hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare
- konstfack.se
- Mästarregistret
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
47 liknande yrke(n)
- Attributmakare
- Borstbindare
- Dekupazist
- Duodji
- Emaljerare
- Etisk konstförfalskare
- Förgyllare
- Gallerist
- Gemmolog
- Gjutare
- Glasblåsare
- Glasrestauratör
- Glastekniker / Glasmästare
- Gravör
- Guldsmed
- Hantverkare
- Hantverkspedagog
- Hemslöjdskonsulent
- Isskulptör
- Juvelerare
- Juvelfattare
- Kakelugnsmakare
- Keramiker
- Konsthandlare
- Konstinramare
- Konstmålare
- Konstnär
- Konstterapeut
- Konstvetare
- Lädergravör
- Manikyrist och nagelterapeut
- Metallrestauratör
- Miniatyrmakare
- Nagelspecialist
- Origamimästare
- Patinerare
- Perukmakare
- Pianotekniker
- Pipmakare
- Plymmakare
- Repslagare
- Schatullmakare
- Silversmed
- Smed
- Stenhuggare
- Täljare
- Xylograf