På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Keramiker

Keramiker

Keramiker är konsthantverkare som brukar i "folkmun" kallas för krukmakare. De tillverkar föremål av keramik /föräldlad lera/. Många verksamma keramiker säger att det bästa med det yrket är att man blir aldrig fullärd, att det alltid finns att lära sig mer och upptäcka nya tekniker, metoder, former och få mer inspiration - bland annat från kunder /med deras unika önskemål/, från konsten, naturen och från kollegorna.

Det är svårt att försörja sig enbart som keramiker. Många keramiker arbetar samtidigt som lärare (ofta som bildlärare eller slöjdlärare), som cirkelledar, kulturinformatörer, museipedagoger eller inom något annat yrke som ibland inte har någonting med konst eller hantverk att göra.
För många är keramik endast deras hobby, som kan förhoppningsvis samtidigt ge viss (oregelbunden och osäker) inkomst.

Det finns exempel när keramiker eller andra konsthantverkare startar egna företag som gallerister eller öppnar gårdsbutiker där de säljer de keramiska föremålen som de tillverkar men säljer samtidigt även andra föremål och/eller har kurser eller workshops i keramik.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, ex på estetiska programmet, inriktning Bild- och formgivning och på hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.
Utbildning till keramiker kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet på gymnasiet.
Utbildningar i keramik/konsthantverk för vuxna kan finnas som kvällskurser på ett studieförbund, inom folkhögskolor och på yrkeshögskolan (ofta som Lärling inom "smala hantverk") samt hos privata utbildningsanordnare.

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.