Keramiker

Keramiker

Keramiker är konsthantverkare som tillverkar föremål av keramik, förädlad lera. Många verksamma keramiker säger att det bästa med det yrket är att man aldrig blir fullärd, att det alltid finns mer att lära sig och upptäcka nya tekniker, metoder, former och få mer inspiration - bland annat från kunder med deras unika önskemål, från konsten, naturen och från kollegorna.

Det är svårt att försörja sig enbart som keramiker. Många keramiker arbetar samtidigt som bildlärare eller slöjdlärare.

För många är keramik endast en hobby, som förhoppningsvis kan ge viss inkomst.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, tex på Estetiska programmet, inriktning Bild- och formgivning och på Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Utbildningar i keramik för vuxna kan finnas som kvällskurser på ett studieförbund, inom folkhögskolor, på yrkeshögskolan, högskola samt hos privata utbildningsanordnare.

Arbetsplats

Keramiker och andra konsthantverkare väljer ibland att starta eget företag som gallerister eller öppna gårdsbutik där de säljer de keramiska föremål som de tillverkar och har kurser eller workshops i keramik.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som keramiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.