På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gallerist

Gallerist

Ett galleri inom konstvärlden - är en lokal där man förevisar konst och en gallerist är en person som äger och/eller drivet ett konstgalleri. På ett litet konstgalleri är ägaren (i egenskap av egenföretagare) ofta "allt-i-allo", som bokar in utställningar, säljer biljetter och även städar lokalen. På större gallerier finns det flera personer anställda och arbetsuppgifterna är uppdelade mellan dem. 

Många gallerier inte bara visar konst men också handlar med konst. Det är mycket vanligt med utställningar där man får köpa de utställda konstverk (men ofta får man hämta dem först efter utställningens slut). 

Vissa gallerier som arbetar på den internationella konstmarknaden har stall av konstnärer som är knutna till det specifika galleriet. Dessa gallerier fungerar ungefär som en producent inom filmbranschen då de försöker få sina konstnärer att få vara med på de stora biennalerna runt om i världen eller när de försöker finna finansiärer för att bekosta deras konstnärers kommande projekt.

En gallerist kan samtidigt vara konstnär. Men många gallerister producerar inte egen konst, utan är konstkännare alternativt affärsmän, som anlitar konstexperter för värdering av konstföremål.

Du som är intresserad av detta yrket, läs även om yrken Allt-i-allo, Konstnär och  Konsthandlare samt Auktionist.

Lön/Tjänster-och-service
Medellön för verksamma inom "Tjänster & Service" i Sverige var år 2016 ca 31500 kr/mån. Källa: Svenskt Näringsliv.

Lilla ordboken

  • Numismatik (härstammar från grekiskans nomaisma, som kan till svenska översättas som "mynt") - läran om mynt, sedlar, polletter och medaljer.
  • Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.