Gallerist

Gallerist

Ett galleri inom konstvärlden är en lokal där man förevisar konst och en gallerist är en person som driver eller äger ett konstgalleri.

Många gallerier visar inte bara konst, man handlar även med konst. Det är mycket vanligt med utställningar där man får köpa de utställda konstverk.

Vissa gallerier som arbetar på den internationella konstmarknaden har stall av konstnärer som är knutna till det specifika galleriet. Dessa gallerier fungerar ungefär som en producent inom filmbranschen, då de försöker få sina konstnärer att få vara med på de stora biennalerna runt om i världen eller när de försöker finna finansiärer för att bekosta deras konstnärers kommande projekt.

En gallerist kan samtidigt vara konstnär, men många gallerister producerar inte egen konst, utan är konstkännare alternativt affärsmän, som anlitar konstexperter för värdering av konstföremål.

Utbildning

Det finns ingen specifik utbildning, men konstkunskaper, ekonomi och kunskaper om konstmarknaden är ett plus .

Grundläggande kunskaper kan du hitta på flera av gymnasieskolans program.

Passande utbildning kan även finnas inom bl a yrkeshögskolan, Konst- och kulturutbildningar, privata anordnare och folkhögskolan.

Arbetsplats

På ett litet konstgalleri är ägaren oftast den som bokar utställningar, säljer biljetter och även städar lokalen. På större gallerier finns det flera personer anställda, med egna ansvarsområden.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som gallerist

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.