Curator

Curator

Curatorer är sammanhållande länkar kring utställningar. Som curator för en konstutställning kan man exempelvis ansvara för utställningens koncept, alltså temat eller inriktningen. Konstnären ansvarar för de faktiska konstverken i utställningen, curatorn ansvarar exempelvis för val av konstnärer, plats samt utställningens pedagogiska, ekonomiska och praktiska information.

Curatorn har kontakt med konstnärerna, och kan påverka vilka verk som ska visas, och hur de ska hängas eller presenteras. De kan ansvara för lokalens utformning och hur katalogen ska se ut. Ibland har de hand om den pedagogiska verksamheten kring utställningen, eventuella sponsoravtal och kanske marknadsföring.

Curatorn har ett stort ansvar. I arbetet ingår att på ett diplomatiskt sätt kunna göra sig förstådd både hos konstnären och publiken, och kunna hantera debatt och kritik. Det är inte ovanligt att samtida konstverk orsakar diskussion och kontroverser.

Utbildning

Många som utbildar sig till curator läser konstvetenskap vid universitet eller högskola.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand utbildning från Humanistiska programmet, men även andra program har bra grundläggande utbildningar.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Curatorer är en liten yrkesgrupp i Sverige. Man får vara beredd på att arbeta i hela landet, och även utomlands. Curatorer som arbetar med att koordinera utställningar och har en uttalat konstnärlig inriktning möter en svårare arbetsmarknad än de curatorer som arbetar med företagsinriktad uppdragsgestaltning.

Många som arbetar som curatorer är frilansar. De har ingen fast arbetsgivare utan försörjer sig genom uppdrag och projektanställningar.

Personliga egenskaper

Yrket passar dig som har ett stort intresse för samtidskonst, är bra på att ha kontakt med många människor, då man är en förmedlande länk mellan konstnär och publik, har förmåga att tydliggöra idéer både verbalt och visuellt samt är flexibel och bra på att hantera även praktiska uppgifter.

Arbetsplats

Som curator arbetar du med allt omkring en konstutställning. Du är ett slags projektledare som är ansvarig för att visa och förklara den röda tråden i utställningen för publiken.

Det görs allt fler utställningar i olika sammanhang. Konsthallar och museer samarbetar ofta med olika aktörer, bland annat med organisationer och företag när det gäller att utveckla nya utställningar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som curator

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.