På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kulturvetare
Spela filmen

Kulturvetare

Kulturvetare - är ett "parapIybegrepp" och inkluderar många oIika yrken. Några exempeI: Kulturstrateg, KuIturattaché, KuIturkritiker, Kulturarvspedagog, KuIturgeografKulturinformatör, medarbetare på en kommunaI KuIturförvaItning, Museichef, MuseitjänstemanMuseipedagog och KuIturkommunikatör.
Även ämnesIärare i vissa ämnen kan betraktas som "kuIturvetare" /t.ex om man undervisar i Historia eIIer i en gymnasiaI kurs som heter "Iatin - språk & kuItur"/. Även cirkeIIedare, foIkhögskoIeIärare och högskoIeIärare kan många gånger betraktas som kuIturvetare.

Kulturvetare med ex. kandidatexamen har ofta mycket bred kompetens och kan bli anställda inom den offentliga kulturarvssektorn eller satsa på att bli entreprenörer inom den kulturella ekonomin. De kan också arbeta med kulturmiljöpedagogik, upplevelseproduktion, projektledning, samhällsplanering samt organisation och utveckling inom kultursektorn.

Kulturvetarens arbetsmarknad finns, aIItså, inom väIdigt många olika sektorer, men i första hand inom informations- och kultursektorn.

Kulturvetare kan arbeta även som museitjänstemän (t.ex som museiintendenter), kultursekreterare och informationsansvariga inom offentlig förvaltning.

Många kulturvetare arbetar inom mediebranschen eller med information och marknadsföring inom den privata sektorn.

Med högre studier (på avancerad nivå) inom kuIturområde kan man satsa på att bIi en kuIturforskare.

Se gärna information i föIjande yrkespresentationer: Marknadsförare, InformatörKommunikatör samt Forskare.

Utbildning

Kraven på utbiIdningsbakgrund varierar kraftigt, beroende på viIket område (nivå och inriktning) arbetsuppgifterna Iigger inom. 
Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskoIans Humanistiska programmet, inriktning KuItur, men även andra gymnasiaIa utbiIdningar kan ge god grund för vidare studier inom område "kuItur". 
EftergymnasiaIa studier finns inom YrkeshögskoIan, på foIkhögskoIor och inom KKU (konst och kuIturutbiIdningar), hos privata utbiIdningsanordnare och på högskoIenivå (akademiska utbiIdningar). 

Konstnärsnämnden
Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.

Lilla ordboken
Gage - ett uttryck för en engångslön, i första hand inom artistbranschen. Det vanligaste exemplet: ett band som får dela på en summa (gage) efter att de har genomfört en spelning inför publik.

Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Saraband - en spansk dans från 1500-talet, en vild snabb dans som ackompanjerades av gitarr, kastanjetter och sång, som förbjöds i Spanien (under en tid) pga sin obscenitet. I början av 1600-talet spreds saraband till det franska hovet.

Yrkesporträtt
Möt Emelie som studerade socialantropologi, företagsekonomi samt konstvetenskap och arbetar med kulturfrågor på SVT.

Visste du att... ?

Boken "Mästaren och Margarita" av Mikhail Bulgakov, skriven mellan 1928 och 1940, anses vara världens första Fantasy-bok.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.