Modevetare

Modevetare

Modevetare kallas också ofta för modekännare eller för modeexpert. Mode blir alltmer teoretiskt och abstrakt ämne. Det skrivs  sedan några år tillbaka vetenskapliga artiklar och avhandlingar inom modevetenskap.

Inom modevetenskapen brukar man säga att "kläderna ger den nakna kroppen mening”.

Mode utvecklas alltmer mot en visuell form av kultur, som sprids och konsumeras via massmediala kanaler. Redan märks hur den digitala bildkulturen blivit ett komplement, eller rent av en konkurrent, till den fysiska modebutiken.

Modevetenskapen är en blandning av vetenskap och industri, av teori och praktik.

Den modevetenskapliga historien är ganska kort. Som självständig akademisk disciplin uppstod den i 2006, när masterprogrammet på Stockholms universitet erbjöds för första gången. Sedan dess har ämnet spridit sig och kan nu läsas både vid Parsons i New York och på Lunds universitet.

Modevetenskapen har sedan dess utvecklats i överraskande riktningar, inte alltid som det från början var tänkt. Modevetenskapens historia flätas allt tydligare samman med de allmänna tendenser som finns inom modefältet i stort.

Utbildning

Bra förberedande utbildning finns på gymnasieskolans Humanistiska programmets inriktning Kultur. Man kan också läsa på andra gymnasiala program, t ex på Estetiska programmet, inriktningen Bild och formgivning eller på Hantverksprogrammet, inriktning Textildesign.

Lämpliga vidareutbildningar kan finnas inom olika skolformer, som t.ex folkhögskolorna, yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare både i Sverige och utomlands.

De akademiska utbildningar som finns inom modevetenskap idag är de svenska masterprogrammen i Stockholm och i Lund samt utbildning utomlands vid Parsons i New York.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  41 Lediga jobb som modevetare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.