På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Modevetare

Modevetare

Modevetare, som är en sort kulturvetare, kallas också ofta för modekännare eller för modeexpert. Mode blir nuförtiden alltmer teoretiskt och abstrakt ämne. Det skrivs  sedan några år tillbaka vetenskapliga artiklar och avhandlingar inom modevetenskap.

Inom modevetenskapen brukar man säga att "kläderna ger den nakna kroppen mening”.

Mode utvecklas nu-för-tiden alltmer mot en visuell form av kultur, som sprids och konsumeras via massmediala kanaler ex. via instagram och tumblr. Redan märks hur den digitala bildkulturen blivit ett komplement, eller rent av en konkurrent, till den fysiska ("riktiga") modebutiken.

Modevetenskapen är en blandning av vetenskap och industri, av teori och praktik.

Historisk tillbakablick
Den modevetenskapliga historien är ganska kort. Som självständig akademisk disciplin uppstod den i 2006, när masterprogrammet på Stockholms universitet erbjöds för första gången. Sedan dess har ämnet spridit sig och kan nu läsas både vid Parsons i New York och på Lunds universitet.

Men varför uppstod det akademiska ämnet "modevetenskap" just i Stockholm? Förklaringen är som följer: efter en livstid i modebranschen har Ingrid Giertz-Mårtenson blivit en av de mest kända och respekterade gestalterna inom svenskt mode. Efter ett långt arbetsliv med framgångsrik karriär i både Sverige och utomlands, var Ingrid åter bosatt i Stockholm.

Hon kände att det fattades en stabil teoretisk grund och ett mer kritiskt perspektiv inom modebranschen, vilket gjorde bland annat att det i vissa kretsar fanns ovana att inte ta mode på allvar. Med utgångspunkt i sin långa gedigna erfarenhet utvecklade Ingrid Giertz-Mårtenson idén om att mode borde bli till en egen vetenskap, "modevetenskap".

Modevetenskapen uppstod, alltså, på initiativen som kom från modeindustrin och inte från de akademiska kretsarna. 

Modevetenskapen har sedan dess utvecklats i överraskande riktningar, inte alltid som det från början var tänkt. Modevetenskapens historia flätas för varje år som går allt tydligare samman med de allmänna tendenser som finns inom modefältet i stort.

Utbildning
Bra förberedande utbildning inför vidareutbildning mot yrket Modevetare finns i första hand på gymnasieskolans Humanistiska programmets inriktning Kultur. Men man kan också läsa på andra gymnasiala program, ex. på inriktningen Bild och formgivning på Estetiska programmet eller på Hantverksprogrammets inriktning Textildesign.
Lämpliga vidareutbildningar kan finnas inom olika skolformer, som t.ex folkhögskolorna, yrkeshögskola och hos privata utbiIdningsanordnare både i Sverige och utomlands. De akademiska utbildningar som finns inom modevetenskap idag (maj 2017) är de svenska masterprogrammen i Stockholm och i Lund samt utbildning utomlands: vid Parsons i New York.

Länktips
museeyslmarrakech.com - Museum till minne av en legendarisk modedesigner Yves Saint Laurent

Info om högskoleutbildningar inom textil, mode & design i utbildningsguiden på Borås högskolans hemsida
scienceparkboras.se/2018/10/22/handlingsplanen-den-nationella-plattformen-hallbart-mode-och-hallbara-textilier

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.