På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Direktris

Direktris

Som direktris utgör man en länk mellan modedesignerns kreativa visioner och fabriken. En direktris förverkligar modedesigners idéer genom att omvandla dem på ett sätt som möjliggör en större produktion.

Tillsammans med företagets designers går direktriser igenom skisser och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och tekniska specifikationer. Eftersom direktrisen är förbindelsen mellan designer och fabrik krävs det goda kunskaper i olika dataprogram för konstruktion och läggbilder.
Direktriser håller i avprovningar tillsammans med designteamet, kommenterar och svarar på förstaprover efter avprovning, justerar mönster och tar fram alla tekniska specifikationsdokument samt tillbehör. Det här arbetet kräver en god känsla för färg, form och teknisk kunskap. Direktriser behöver också vara bra på att planera tiden och organisera arbetet.
Direktrisen behöver vara expert på mönsterkonstruktion, modellutveckling, gradering och läggbilder. Arbetet utförs med hjälp av olika dataprogram, framförallt ett av marknadens i dagens Iäge (år 2017) ledande datasystem, Lectra.
Direktriser gör också utförliga produktskisser, tekniska specifikationsdokument och ritningar. Hen justerar också passform, utför mätningar, gradering av storlekar och skapar måttlistor.
Sömnadskunskap är väsentlig för att ha förståelse för hur olika plagg konstrueras innan de går till produktion. Direktriser behöver därför ha försåeIse och praktisk kunskap i hur man kan anpassa sömnaden på ett konfektionstekniskt sätt, göra avstämningar och bedöma kvaliteten. Direktriser anstäIIs oftas på företag i konfektionsindustrin.

En utbiIdad direktris kan  även arbeta som designassistent, som Garment Technical Designer, mönsterkonstruktör, designtekniker, produktionstekniker, konfektionstekniker, inköpare eller inköpsassistent.

Utbildning

Utbildning till direktris finns inom Yrkeshögskolan. Bra grundIäggande utbiIdning finns på fIera av gymnasieskoIans program, förstå och främst på Hantverksprogrammet.

Framtidsutsikter

Det finns stor efterfrågan på direktriser inom modebranschen: hos modeföretagen och detaljhandelskedjorna som designar egna kollektioner. Chansen stor att man får ett arbete direkt efter utbiIdningen. När man väl är inne i branschen finns det stora möjligheter att gå vidare antingen internt på något av de stora modehusen eller att söka sig vidare i Sverige eller utomlands.

Övrigt

Ta gärna deI av information om fIera yrken, t.ex om Moderedaktör, Kostymör och Image-konsuIt, Designer inom mode och textiI och TextiIingenjör.

Länktips

  • vision.se - tips till chefer & medarbetare inför utvecklingssamtal.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.