Direktris

Direktris

Som direktris utgör man en länk mellan modedesignerns kreativa visioner och fabriken. En direktris förverkligar modedesigners idéer genom att omvandla dem på ett sätt som möjliggör en större produktion.

Tillsammans med företagets designers går direktriser igenom skisser och skapar måttlistor, detaljinstruktioner och tekniska specifikationer. Eftersom direktrisen är förbindelsen mellan designer och fabrik krävs det goda kunskaper i olika dataprogram för konstruktion och läggbilder.

Direktriser håller i avprovningar tillsammans med designteamet, kommenterar och svarar på förstaprover efter avprovning, justerar mönster och tar fram alla tekniska specifikationsdokument samt tillbehör.

Arbetet utförs med hjälp av olika dataprogram, framförallt datasystemet, Lectra.

Direktriser gör också utförliga produktskisser, tekniska specifikationsdokument och ritningar. Man justerar också passform, utför mätningar, gradering av storlekar och skapar måttlistor.
Sömnadskunskap är väsentlig för att ha förståelse för hur olika plagg konstrueras innan de går till produktion.

Direktriser behöver ha förståelse och praktisk kunskap i hur man anpassar sömnaden på ett konfektionstekniskt sätt, göra avstämningar och bedöma kvaliteten.

Utbildning

Utbildning till direktris kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, främst på Estetiska programmet eller Hantverksprogrammet.

Framtidsutsikter

Det finns stor efterfrågan på direktriser inom modebranschen - hos modeföretagen och detaljhandelskedjorna som designar egna kollektioner.

Chansen finns att man får ett arbete direkt efter utbildningen. När man väl är inne i branschen finns det stora möjligheter att gå vidare, antingen internt på något av de stora modehusen eller att söka sig vidare i Sverige eller utomlands.

Personliga egenskaper

Det här arbetet kräver en god känsla för färg, form och teknisk kunskap. Direktriser behöver också vara bra på att planera tiden och organisera arbetet.

Direktrisen måste vara expert på mönsterkonstruktion, modellutveckling, gradering och läggbilder.

Arbetsplats

Direktriser anställs oftast på företag i konfektionsindustrin.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som direktris

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.