Skräddare

Skräddare

Skräddare är en hantverkare som ritar mönster till plagg utifrån kundens mått och önskemål samt tillverkar eller ändrar kläder speciellt för varje kund. Exempelvis kan hen sy om mammas/mormors bröllopsklänning så att den passar bruden (för att bl a bibehålla och föra vidare tradition inom familjen).

Som skräddare arbetar man oftast i en ateljé som egen företagare. Ett mindre antal är anställda i klädbutiker och gör kundanpassade ändringar åt butikens kunder.

För att kunna arbeta som skräddare behöver du ha sinne för färg och form, vara händig och noggrann samt flexibel, serviceinriktad och lyhörd för kundernas önskemål.

Skräddare är ofta specialiserade på herr- eller damskrädderi. Det finns också skräddare som är specialister på olika sorters plagg till exempel på uniformer eller teaterkostymer.

Skräddarna diskuterar med kunden hur plagget ska se ut och väljer de tyg och detaljer (t.ex knappar) som skall användas. Skräddare tar också ett antal mått på kunden för att i detalj veta vilken storlek och passform plagget ska ha. 

När skräddarna syr plagget träffar de kunden flera gånger för provningar och gör då också de ändringar och justeringar som behövs för att plagget verkligen ska passa bra. Skräddare kan också sy om gamla kläder efter kundens önskemål.

De kan även arbeta i klädbutiker som försäljare eller som avprovare, vilket betyder att de gör ändringar i färdigsydda konfektionsplagg så att plaggen passar kunden.

Skräddare är ofta specialiserade på herr- eller damskrädderi. Det finns också skräddare som är specialister på olika plagg till exempel uniformer eller teaterkostymer.

Som skräddare kan man också arbeta inom konfektionsindustrin, bland annat med att ta fram modellplagg som sedan massproduceras i fabriker.

När man arbetar ensam måste man behärska alla moment i tillverkningen av ett plagg: mönsterkonstruktion, tillskärning, materialval, utprovning och sömnad. Men det är inte nödvändigt för skräddare att ha kunskaper i tillskärning. Om man är anställd i en ateljé är det vanligt att man istället samarbetar med en tillskärare.

På landets institutionsteatrar och operahus finns ateljéer där man tillverkar en stor mängd teaterkostymer. Där kan arbetet med ett plagg gå till så här: tillskäraren konstruerar ett mönster efter en skiss som en kostymtecknare gjort. När mönstret är färdigt klipper tillskäraren ut plaggdelarna ur tyget och lämnar dem till skräddaren som syr ihop plagget. Det färdiga plagget lämnas tillbaka till tillskäraren som nu övervakar provningen av plagget. I regel provas plagget två gånger och som skräddare får man vara beredd på att sprätta och sy om ifall plagget inte passar.

Utbildning

Bra grundutbildning finns inom gymnasieskolans Hantverksprogrammet, inriktning Textil design>>

Utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare.

För mer information om möjligheterna till utbildning/lärlingsplatser och regler för gesäll och mästarbrev se information Sveriges Skrädderiförbunds hemsida.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

Se gärna andra yrkespresentationer som t.ex Sömmerska>>.

Länktips
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

8 liknande yrke(n)