På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skräddare
Spela filmen

Skräddare

Skräddare (på engelska Tailor) är ett hantverksyrke där kunskap och färdighet går hand i hand.

Skräddaren konstruerar mönster till plagg utifrån önskemål om modell och kundens mått och figur, som han sedan tillverkar speciellt för varje kund. Skräddare kan också ändra redan färdiga plagg för att passa kundens figur.

Skräddaren har således ansvar för hela tillverkningsprocessen från måttagning och design till färdig produkt.

Inom yrket är man specialiserad inom herr-, dam- eller klänningsskrädderi. Det finns också skräddare som är specialister på olika sorters plagg till exempel på uniformer, brud och bal eller teaterkostymer.

Skräddarna diskuterar med kunden hur plagget ska se ut och väljer tillsammans tyg och de tillbehör (ex knappar, foder, fickor) som ska användas. Skräddaren tar ett antal mått på kunden för att kunna göra de förändringar i mönstret som krävs för att plagget ska passa kundens figur.

Vid flera tillfällen under arbetets gång provas plagget och justeras för att uppnå bästa passform.

Som skräddare måste man behärska alla moment i tillverkningen av ett plagg: mönsterkonstruktion, tillskärning, materialval, provning och sömnad. Man kan likna skräddaryrket med en ingenjörs arbete i fråga om komplexitet. Skräddare kan också ändra och justera kläder och plagg efter kundens önskemål.

Som skräddare kan man arbeta som exempelvis skräddare, ändringsskräddare, sömmerska, direktris, tillskärare, mönsterkonstruktör, garment technical designer, produktionstekniker  m.fl som anställd eller i eget företag.
Det kan till exempel vara inom konfektionsföretag, scen, film, teater, ateljéer, skrädderier, CAD och konstruktion.

På landets teatrar och operahus finns ateljéer där man tillverkar en stor mängd teaterkostymer. Där kan arbetet med ett plagg gå till så här: tillskäraren konstruerar ett mönster efter en skiss som en kostymtecknare gjort. När mönstret är färdigt skär tillskäraren ut plaggdelarna ur tyget och lämnar dem till skräddaren som syr ihop plagget. Plagget lämnas tillbaka till tillskäraren som nu övervakar provningen av plagget, sedan sys det färdigt. I regel provas plagget två gånger och som skräddare får man vara beredd på att sprätta och sy om ifall plagget inte passar.

För att arbeta som skräddare behöver du ha sinne för färg och form, vara händig och noggrann samt flexibel, serviceinriktad och lyhörd för kundens önskemål.

Utbildning

Bra grundutbildning finns inom gymnasieskolans Hantverksprogram, i första hand på inriktningen Textil design. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom kommunal vuxenutbildning och folkhögskola.

Utbildning finns även inom Yrkeshögskolan och hos privata utbildningsanordnare.

För mer information om möjligheterna till utbildning/lärlingsplatser och regler för gesäll och mästarbrev se information på Sveriges skrädderiförbunds hemsida

Övrigt

Yrket ingår bland annat i Myndigheten för yrkeshögskolans (MYH) lista på så kallade "smala yrken".

Se gärna andra yrkespresentationer som till exempel Körsnär, Handskmakare och Väskmakare eller fler under "Liknande yrken" nedan.

Anställningsvillkor
Många skräddare är egna företagare. Om man är anställd, är det vanligt att man får fast månadslön.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.