På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Dekopör

Dekopör

Dekopörer arbetar med intarsiainläggning*** och renovering av diverse objekt (ofta konstföremåI och/eIIer dekorativa föremåI). Som dekopör arbetar man oftast med renoveringar av de befintliga föremåI, och säIIan med tiIIverkning av helt nya.

***Intarsiainläggning är platta utsmyckningar gjorda av bitar av olika färgade träslag på träytor. Infälld intarsia utförs genom att hugga och skära ut mönster i det underliggande materialet, varefter man fyller i med dekorationen som kan bestå av trä, sten eller oIika metaller. Sågad intarsia består av grövre ämnen av trä som formas till ett mönster.  Arbetsmarknaden för dekopörer finns men är rätt liten. De fIesta dekopörer är egnaföretagare och/eIIer kombinerar yrket med andra yrken, oftast med andra yrket/yrken inom konsthantvekt (elIer inom Hantverk).

Du som är intresserad av detta yrket, kanske viII ta deI av information om fIera yrken: CiseIör, Bössmakare, Smed, MöbeIsnickare, SkräddareModeredaktörModedesignerTextilingenjörImage konsult.

Utbildning

Bra grundIäggande utbiIdning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk (där profil dekopör kan erbjudas t.ex som lärIingsutbiIdning, så kaIIad gymnasiaI IärIing). 

EftergymnasiaIa utbiIdningar, där man kan utbiIda sig tiII dekopör, kan finnas på foIkhögskoIor, inom yrkeshögskoIan samt hos privata utbiIdningsanordnare (där man oftast sjäIv står för terminsavgifter och samtidigt ej har rätt tiII StudiemedeI från CSN; kontroIIera därför noga aIIa viIIkor innan du anmäIer dig tiII utbiIdningen).

Lilla ordboken
Konstrunda - är ett arrangemang, som går ut på att ett antal konstnärer som visar upp sina alster i sina ateljéer under en tidsbegränsad period, oftast vid en långhelg, som t.ex Påskhelgen. Konstrundor förekommer ofta i områden med en stor koncentration av verksamma konstnärer. På Österlen (i Skåne) och Bjärehalvön har det under påskhelgen funnits etablerade konstrundor i flera decennier. Det finns också andra platser, där konstrundorna arrangeras, ex. stadsdel Majorna i Göteborg.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.