På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Dekorationsmålare

Dekorationsmålare

Dekorationsmålare är en konsthantverkare, som har en ganska stor omfattning på sitt arbetsområde. Det kan handla om illusionsmåleri, grisaillemålning (måleri i gråtoner), väggmålningar med motiv med mera.

Dekorationsmålning utförs för att i huvudsak försköna en yta. Många olika tekniker finns att tillgå, såsom lasering, ådring och marmorering och en dekorationsmålare bör du behärska alla dessa.

Historiska byggnader, såsom slott och herrgårdar, har ofta i sina interiörer, ibland också exteriörer, omfattande dekorationsmålerier. Dekorationsmålaren jobbar med restaurering och nyproduktion av möbler, föremål och interiörer.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, men kan även finnas som lärlingsutbildning.

Andra passande gymnasiala utbildningar finns bland annat på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning eller på Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri.

Eftergymnasiala utbildningar, där du kan utbilda sig till ciselör, kan finnas på folkhögskolor, inom yrkeshögskolan samt hos privata utbildningsanordnare, där man oftast själv står för terminsavgifter och ej har rätt till Studiemedel från CSN.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för dekorationsmålare finns idag i en ganska begränsad omfattning.

Personliga egenskaper

Arbetet är rätt så exklusivt och kräver att du har goda grunder som målare samt även besitter konstnärliga anlag inklusive välutvecklad känsla för färg och form.

Arbetsplats

De flesta är egenföretagare eller får behovsanställningar vid renoveringar av historiska byggnader.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Statens försvarshistoriska museer söker textil-konservator till Armémuseum

Arbetsgivare / Ort: Statens Försvarshistoriska Museer / STOCKHOLM
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 juli (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Konservator

Om jobbet

Statens försvarshistoriska museer (SFHM)

SFHM är en statlig myndighet under Kulturdepartementet som har till uppgift att sprida kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen. I SFHM ingår Armémuseum, Flygvapenmuseum, Staben för utveckling och stöd samt Försvarets traditionsnämnd. Genom Sveriges Militärhistoriska arv bedrivs samarbete med försvarshistoriska museer över hela landet. SFHM:s verksamhet är i huvudsak lokaliserad till Stockholm och Linköping och har ca 80 anställda. För mer information om myndigheten: www.sfhm.se.

Armémuseum

Armémuseum i centrala Stockholm skildrar Sveriges historia från 1500-tal till nutid med fokus på hur människor har levt och påverkats av krig och fred under olika tidsperioder. Vid museet arbetar ca 30 personer uppdelade i två enheter. Museet hade ungefär 180 000 besökare 2018 och har bl.a. skolklasser som en viktig målgrupp. För mer information om museet. För ytterligare information besök gärna www.armemuseum.se.

Samlingsenheten

Samlingsenheten ansvarar för Armémuseums föremålssamlingar, bibliotek och arkiv. Samlingarna består av över 100 000 föremål med försvarshistorisk anknytning från medeltid till idag. En betydande del av den textila samlingen utgörs av militära fanor och flaggor samt uniformer. Enbart trofésamlingen inbegriper närmare 4 000 fälttecken (fanor, standar och vimplar) tagna av svenska trupper i strid. De äldsta troféfanorna är från början av 1600-talet och stora delar av samlingen består av bemålat siden.

I arkivet och biblioteket finns stora samlingar av bilder, dokument och tryck tillgängliga. Vid enheten arbetar ett femtontal personer.

Samlingsenheten arbetar för närvarande med en omfattande omlokalisering av Armémuseums permanenta samling från museets magasin i Frihamnen i Stockholm till nya lokaler utanför Stockholmsområdet.

Arbetsuppgifter

Din huvudsakliga uppgift kommer vara att tillsammans med museets övriga personal arbeta med att praktiskt förbereda och genomföra omlokaliseringen av den permanenta samlingen till nya magasin, samt hantera och ansvara för vård och tillsyn av museets textila samling. I arbetet ingår konserverings-, packnings- och rengöringsåtgärder samt förebyggande konserveringsarbete. Dessutom ingår att självständigt kunna göra tillståndsbedömningar och bedömning av tidsåtgång för konserveringsåtgärder samt att självständigt hantera dokumentation av föremål och arbetsprocess.

Tunga lyft förekommer.

I tjänsten kan även vissa resor förekomma samt arbete i magasin utanför Stockholmsområdet.

Som konservator ingår du i museets samlingsenhet och rapporterar till enhetschefen.

Utbildningsbakgrund

Konservatorsexamen med textil inriktning är ett krav.

Kunskaper och erfarenheter

Du ska ha:

· Gedigna och dokumenterade kunskaper och erfarenheter inom ditt material- och verksamhetsområde

· Goda kunskaper om digitala dokumentationsverktyg inom konserveringsfältet, fotografering och efterbearbetning av bildmaterial samt förmåga att ta till dig och använda ny teknik inom området

· Erfarenhet av tidigare omlokalisering av museisamlingar

· God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

Meriterande kunskaper och erfarenheter:

· Erfarenhet av utställningsmontering av såväl plan textil som klädesplagg på figur

· Erfarenhet av crepelinkonservering av stora textilier

· Kunskaper i konservering av läderföremål

· Erfarenhet av arbete i föremålsdatabaser, som t.ex. Primus

· Truckkort

· Körkort B eller C

Kompetenser

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper, och vi söker dig som är lyhörd, ordningsam och ansvarsfull. Du trivs med att arbeta självständigt men också i nära samarbete med andra. Det är viktigt att du har förmåga att ta egna initiativ, är flexibel, uthållig och kan hjälpa till när det behövs. Du kan planera din tid, hålla uppsatt tidsplanering samt i perioder arbeta produktivt även under tidspress. Du har också förmåga att tillägna dig kunskaper om nya metoder samt att bygga nätverk nationellt och internationellt inom ditt verksamhetsområde. Vi värdesätter också att du har förmågan att förmedla och dela med dig av dina kunskaper när så behövs.

Anställningsform och tillträde

Tidsbegränsad anställning till och med 2023-06-30 med möjlighet till förlängning. Omfattning heltid.

Tillträde så snart som möjligt eller efter överenskommelse.

Ansökan

Välkommen att skicka din ansökan till [email protected] märkt dnr. 258-2.3.9/21, senast den 6 juli 2021. Ansökan ska innehålla CV och en kort presentation av dig själv.

SFHM strävar efter att ha en jämn könsfördelning, ser mångfald som en styrka och välkomnar därför sökande med olika bakgrund.

Vid din ansökan kommer dina personuppgifter behandlas enligt gällande lagstiftning inom personuppgiftsområdet. Genom din ansökan samtycker du till behandlingen. Du kan läsa mer här http://www.sfhm.se/om-oss/personuppgifter/.

Arbetsgivare
Statens Försvarshistoriska Museer
RIDDARG 13
10441 STOCKHOLM
Ansökan
Ansök senast 6 juli (12 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.