Dekorationsmålare

Dekorationsmålare

Dekorationsmålare är en konsthantverkare, som har en ganska stor omfattning på sitt arbetsområde. Det kan handla om illusionsmåleri, grisaillemålning (måleri i gråtoner), väggmålningar med motiv med mera.

Dekorationsmålning utförs för att i huvudsak försköna en yta. Många olika tekniker finns att tillgå, såsom lasering, ådring och marmorering och en dekorationsmålare bör du behärska alla dessa.

Historiska byggnader, såsom slott och herrgårdar, har ofta i sina interiörer, ibland också exteriörer, omfattande dekorationsmålerier. Dekorationsmålaren jobbar med restaurering och nyproduktion av möbler, föremål och interiörer.

Utbildning

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk, men kan även finnas som lärlingsutbildning.

Andra passande gymnasiala utbildningar finns bland annat på Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning eller på Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Måleri.

Eftergymnasiala utbildningar, där du kan utbilda sig till ciselör, kan finnas på folkhögskolor, inom yrkeshögskolan samt hos privata utbildningsanordnare, där man oftast själv står för terminsavgifter och ej har rätt till Studiemedel från CSN.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för dekorationsmålare finns idag i en ganska begränsad omfattning.

Personliga egenskaper

Arbetet är rätt så exklusivt och kräver att du har goda grunder som målare samt även besitter konstnärliga anlag inklusive välutvecklad känsla för färg och form.

Arbetsplats

De flesta är egenföretagare eller får behovsanställningar vid renoveringar av historiska byggnader.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som dekorationsmålare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.