Måleribranschens Yrkesnämnd

Måleribranschens Yrkesnämnd

Målare är specialister på behandling av olika ytor. De arbetar med att måla inom- och utomhus och att tapetsera väggar. I arbetet ingår även arbetsuppgifter som spackling, slipning och grundmålning.

Målare har en varierande arbetsmiljö. Det kan vara bostäder, sjukhus, kontor, industrier och byggarbetsplatser som är din arbetsplats för dagen. Som målare är det enkelt att få jobb, du tjänar en god lön och arbetar i ett fritt och socialt yrke.

Vad gör man när man jobbar som målare?
Som målare får du jobba praktiskt och använda din kreativitet. Du utför olika behandlingar i människors hem, på deras arbetsplats eller på en byggarbetsplats så att den blir trevligare att vistas i och håller längre. Vanligt förekommande arbeten är spackling, grundning, målning, tapetsering, dekorationsmålning, ådring och marmorering. Det är ett varierande arbete där du får möjlighet att utvecklas, arbeta självständigt samt ha ansvar.  

Du har mycket kontakt med andra människor i ditt dagliga arbete och jobbar nära flera andra yrkesgrupper inom byggbranschen, ibland även arkitekter, inredare och ingenjörer. Under sommarperioden är det vanligt att målarens arbete sker utomhus och under vintertid inomhus.

Är det enkelt att få jobb som målare?
Som målare får du en gedigen hantverksutbildning och det är då enkelt att få jobb. Du börjar vanligtvis som lärling, där du får utbildning samtidigt som du har en lärlingsanställning. Det finns ett stort behov av både lärlingar och färdigutbildade målare i måleribranschen.

Hur blir man målare?
För att bli målare är det enklaste sättet att gå det treåriga Bygg- och Anläggningsprogrammet på gymnasiet med inriktning måleri. Måleriutbildningen varvar utbildning i skolan med att du får göra praktik ute på måleriföretag. Efter gymnasieutbildningen kan du söka lärlingsanställning på ett måleriföretag, exempelvis på det företag du har gjort praktik på. Att arbeta som lärling innebär att du får vara med och arbeta på riktigt i ett måleriföretag och får lön under tiden. Efter lärlingstiden, som brukar vara ungefär två år, avlägger du gesällprov och är färdig målare.

Vuxna som vill bli målare kan utbilda sig till målare som lärling i ett måleriföretag eller genom att gå en vuxenutbildning.


Yrkeshögskoleutbildningar


Fler möjligheter som målare
När du arbetar som målare har du goda möjligheter att utvecklas. Är du intresserad av att leda andra och driva projekt kan du exempelvis bli projektledare eller starta eget företag. Är du bra på att räkna och gillar siffror kan du bli kalkylator. Du kan även bli yrkeslärare och utbilda andra att bli målare. Dessutom kan du bli specialist på exempelvis våtrumsmålning, fönsterbehandling och rostskyddsmålning.


Här kan du se filmer om hur det är att arbeta som målare >>


Yrken

  • Målare
  • Dekorationsmålare
  • Projektledare inom måleri
  • Kalkylator inom måleri
  • Platschef
  • Yrkeslärare
     

Fakta om Måleribranschens Yrkesnämnd (MYN)
Måleribranschens yrkesnämnd (MYN) är ett samarbete mellan Måleriföretagen i Sverige och Målarna kring utbildningsfrågor. Om du vill utbilda dig till målare har du hittat alldeles rätt. Vi hjälper dig bli en fullärd målare - oavsett om du ska läsa på gymnasiet eller vill byta karriär.

Följ MYN på sociala medier och håll dig uppdaterad med de senaste aktiviteterna inom branschen.

Visa mer
Visa mindre