På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Måleribranschens Yrkesnämnd

Måleribranschens Yrkesnämnd


Kreativitet möter flexibilitet
Som målare slipper du skriva rapporter, fylla i excel-ark och stirra in i datorn åtta timmar om dagen. Istället får du friheten att skapa – varje dag. Målare är ett omväxlande yrke där du får möjlighet att jobba nära kunder, inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare.

Håkan Arvidsson arbetar som platschef på Sandå Måleri.
Han berättar om ett yrke där skapandet har högsta prioritet.

Hur ser en dag på jobbet ut för en platschef i måleribranschen?
– Dagen börjar på kontoret med vad som än står på agendan. Kanske är det några nya jobb som ska startas igång, då går man igenom det med målaren och beställaren på plats. Annars är jag även ute mycket och träffar kunder och skapar kontakter. I mitt jobb kan dagen innehålla allt från att titta på fönster som ska målas till att färgsätta ett helt hus.

Om man jobbar som målare, ser arbetsdagen annorlunda ut då?
– Som målare är jobbet så varierande att det är svårt att beskriva en vanlig dag. I nio fall av tio består dagen av tre eller fyra olika arbetsmoment där du gör olika saker. Målare är ett väldigt varierande yrke. Du kanske börjar dagen med att spackla klart ett rum, för att sedan tvätta snickerier och grundmåla dem, därefter kanske du börjar styrka på färg på ett tak i ett annat rum.

Berätta om din väg till ditt jobb som platschef?
– Jag började med att gå byggprogrammet med inriktning måleri på gymnasiet. Därefter gjorde jag två år som lärling. Efter lärlingstiden gjorde jag mitt gesällprov och fick mitt gesällbrev. Sen följde åtta år som gesäll och projektledare. Nu arbetar jag som platschef. Det finns stora karriärmöjligheter i den här branschen.

Varför valde du att börja arbeta med just måleri?
– Det var skapandet som lockade mig. Som hantverkare ser du varje dag att du skapar något och bidrar till att försköna. Allting vi gör blir så mycket bättre och vackrare. Kommer du till ett bygge är det bara gips. När målaren går därifrån, det är då kunden verkligen ser att det börjar hända saker. Det är det som är roligast. Som platschef är jag med i en process där vi utför hantverket tillsammans, det är det som driver mig.

Ett omväxlande yrke
Som målare slipper du skriva rapporter, fylla i excel-ark och stirra in i datorn åtta timmar om dagen. Istället får du friheten att skapa – varje dag. Målare är ett omväxlande yrke där du får möjlighet att jobba nära kunder, inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Det är ett yrke som innebär frihet, som ger dig möjlighet att ta ansvar och arbeta självständigt. Dessutom finns goda utvecklingsmöjligheter. De första stegen till friheten att skapa med färg börjar på måleriutbildningen.