På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Handledare
Spela filmen

Handledare

En handledare är en lärare, vägledare eller ledsagare som ger kontinuerligt pedagogiskt stöd eller vägledning i kompetenshöjande syfte, som rör yrkesmässiga eller uppdragsmässiga förhållanden och inte personliga eller privata förhållanden. Det är vanligt att handlerararbetet ingår som en del av en annan tjänst.

Genom att ta emot en lärling hjälper handledaren att stötta ungdomars och nyanländas (vuxna invandrares) etablering på arbetsmarknaden.

Handledning kan genomföras såväl individuellt som i grupp.

"Mentor i arbetslivet"
Mentor för en studerande som kan vara en grundskole- eller gymnasieelev eller en studerande på en folkhögskola, komvux eller på en yrkeshögskola, som brukar kallas för "mentor i arbetslivet", är en variant av en "handledare".
Mentor i arbetslivet är en sort "bollplank för framtiden" kan man kanske uttrycka det, som fungerar som ett extrastöd för den studerande och med sin erfarenhet bidrar till dennes utveckling.
Genom att bli mentor i arbetslivet ger man de studerande möjlighet att kunna koppla sina kunskaper till arbetslivet och samtidigt skapa värdefulla kontakter för framtiden. 

Är du intresserad av att ta emot en gymnasiallärling på din arbetsplats? Eller kan du tänka dig att bli mentor för en gymnasieelev? Vänd dig i så fall till en gymnasieskola i närheten och anmäl ditt intresse. 

TIPS! På GymnasieGuiden.se kan du hitta de gymnasieskolor (inklusive kontaktuppgifter och snabblänk till skolornas egna hemsidor) som finns i Sverige idag. Det är lätt att få listor på gymnasieskolorna, sorterade efter program/inriktning, län och kommun.

Fortbildning/kompetensutveckling
Skolverkets webbkurs om Valideringsarbete tar ca 16 timmar att gå igenom. För mer info var god se skolverket.se/skolutveckling.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.