På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

SIUS-konsulent
Spela filmen

SIUS-konsulent

Förkortningen SIUS står för "Särskilt introduktions och uppföljningsstöd". SIUS-konsulenterna är anställda på arbetsförmedlingen för att hjälpa personer som är i behov av särskilt stöd (eftersom de har nedsatt arbetsförmåga på grund av någon form av funktionsnedsättning) vid introduktionen på en arbetsplats.

SIUS-konsulenten samverkar med arbetsplatsen om hur introduktionen ska läggas upp och ansvarar för att arbetstagaren får det stöd som arbetsförmedlingen och arbetsgivaren har kommit överens om. Det kan ibland innebära att SIUS-konsulenten arbetar sida vid sida med arbetstagaren under en viss tid.

SIUS-konsulenter kan ha olika utbildningsbakgrunder, ofta någon form av eftergymnasial utbildning med beteendevetenskaplig inriktning.

Viktiga egenskaper för att kunna arbeta som SIUS-konsulent: man behöver vara tålmodig, flexibel, ha stor stresstålighet, kunna prioritera bland mängd av olika arbetsuppgifter och besitta mycket bred social kompetens. 

Utbildning

Eftergymnasial utbildning med pedagogisk eller socialinriktning kan ställas som krav för att få anställning, men man kan först söka jobb som Arbetsförmedlare>> och sedan söka tjänster som SIUS-konsulent (intern rekrytering) och i det fallet kan man eventuellt komma in i yrket med endast gymnasiekompetens i bagaget. 

Fortbildning/kompetensutveckling
Skolverkets webbkurs om Valideringsarbete tar ca 16 timmar att gå igenom. För mer info var god se skolverket.se/skolutveckling.

Tips
Se en ca 10 min-lång video "Så lyckas du med anställningsintervjun.

Visste du att...?
En kognitiv funktionsnedsättning kan yttra sig i form av svårigheter att minnas, uppfatta tid, planera, organisera, fokusera, hantera stressiga situationer och ta in och tolka mycket information. Att vara i sociala sammanhang kan också upplevas som mycket stressande för personer med kognitiva funktionsnedsättningar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.