På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Studiehandledare
Spela filmen

Studiehandledare

En elev som inte klarar av att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål om hen riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen.

Studiehandledare är anställda på grund- och gymnasieskolorna och ger stöd åt elever som har svårt att tillgodogöra sig undervisningen på svenska. Genom att få stöttning på sitt modersmål har eleven större möjligheter att nå kunskapskraven. Studiehandledare behöver också ha kompetens att kartlägga nyanlända elevers kunskapsnivå.

"Mentorsroll"
En mentor, som oftast inte undervisar och inte sätter några betyg, har till uppgift att stötta och coacha elever under deras studietid på skolan.

Utbildning

För att kunna arbeta som studiehandledare behöver man ha gedigna kunskaper både i svenska och i "det aktuella språket" med hjälp av vilket man ger språkstöd åt eleverna. För övrigt är det mycket meriterande om man har någon form av pedagogisk eller beteendevetenskaplig utbildning.

Utbildning till studiehandledare kan finnas inom yrkeshögskolan.

Övrigt

Andra yrkesroller på skolorna som liknar och i viss mån "överlappar" studiehandledarnas arbetsområde är studiecoach, språkstödjare, modersmålslärare och lärarassistenter. En studiehandledare kan samtidigt också agera som skolvärd/skolvärdinna och/eller som närvarocoach.

Yrkesporträtt
Möt studiehandledare Ulviyya
Möt studiehandledare Joy

Se gärna andra yrkespresentationer, förslagsvis: Läxhjälpare, Elevassistent, Övesättare och Tolk.

och Iäs också gärna ett bIogginIägg "PIugga smartare - inte mer!"

Lilla ordboken
Case
– en undervisningsmetod som kopplar ihop det man lär dig i skolan med det som händer i samhället; i undervisningen enligt case utgår man från verkligheten, arbetar över ämnesgränserna och i mångt och mycket med hjälp av världen utanför klassrummet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.