Utbildningsadministratör

Utbildningsadministratör

Andra benämningar för utbildningsadministratörer är bl a skolassistent, som ofta används på grund- och gymnasieskolor.

Utbildningsadministratör är en administrativ position, oftast på en högskola eller ett universitet, med ansvar för ett eller flera utbildningsprogram.

För att en utbildning ska kunna genomföras är det mycket som ska fungera, och det är ofta utbildningsadministratören som håller i trådarna genom att ansvara för studieadministrationen tillsammans med lärare, studierektor eller andra inom skolan eller organisationen.

I utbildningsadministratörens arbetsuppgifter kan ingå att registrera de nya studerande på skolan, att förbereda kursbetyg och examensbevis inför påskrift av rektor, rapportera in studieresultat i olika databaser, t.ex i LADOK (Sveriges utbildningsregister), rapportera in statistiska uppgifter till SCB, se till att de studerandes betyg och poäng kommer till CSN för att de studerande ska få ut de studiebidrag/studielån som de har rätt till.

Att följa upp resultat och göra utvärderingar av utbildningarna kan också höra till arbetsuppgifterna samt att delta i arbetet med att skapa nya kurser, till exempel genom att göra utredningar.

Utbildningsadministratörer kan också kombinera sina administrativa uppgifter med andra arbetsuppgifter, ex. kan de vara mentorer. En mentor har till uppgift att stötta och coacha elever under deras studietid på skolan.

Utbildning

Utbildningsadministratörer kan ha olika utbildningsbakgrunder. En utbildning inom pedagogik, ekonomi eller beteendevetenskap kan vara lämpliga inriktningar. Studier inom det ämnesområde eller program som man ska arbeta i är en annan väg.

Utbildningskraven för studieorganisatörer varierar. Det är vanligt med krav på högskoleutbildning med exempelvis pedagogisk inriktning, men gymnasial utbildning kan ibland räcka. På vissa företag kan interna utbildningar förekomma.

Arbetsplats

Utbildningsadministratörer finns vid grund- och gymnasieskolor, folkhögskolor, yrkeshögskolor, högskolor och universitet samt i organisationer, på företag och inom studieförbund.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.