Yrkesinformatör inom Försvarsmakten

Yrkesinformatör inom Försvarsmakten

För att passa som yrkesinformatör inom Försvarsmakten bör du ha god social- och samarbetsförmåga, för att vara en god ambassadör för hela Försvarsmakten.

Som yrkesinformatör stödjer du förbandets rekryterings-koordinatorer och verkställer den planerade rekryteringsverksamheten samt bidrar till utveckling av arbetssätt, processer, riktlinjer och verktyg inom området "rekrytering och yrkesinformation".

Yrkesinformatörens huvuduppgift är att ge yrkesinformation samt försvarsmakts-upplysningar. Du svarar bl a på frågor som inkommer via sociala medier, t ex Facebook, Instagram, via mejl och telefon till Försvarsmaktens rekryteringslinje och har en viktig roll i mötet med målgruppen som skall rekryteras, som till största delen är ungdomar.

Yrkesinformatören ska även samverka med andra militära förband samt Plikt- och prövningsverket regionkontor inom upptagningsområdet. I arbetsuppgiften ingår även att besöka och informera på arbetsförmedlingskontor i aktuellt rekryteringsområde samt i skolor och på andra platser där målgruppen finns. Att delta på mässor och event som pågår inom aktuellt rekryteringsområde samt vid planerade centrala uppdrag kan också ingå i jobbet.

Utbildning

Kvalifikationer som krävs:

 • Genomförd godkänd försvarsmaktens grundutbildning
 • Goda IT-kunskaper främst inom Office paketet
 • B körkort (för personbil)
   

Meriterande:

 • Genomförd internationell insats
 • Tidigare erfarenhet inom informationsområdet eller likvärdig erfarenhet
 • Väl vitsordad erfarenhet som anställd GSS/K-T

Befattningen som yrkesinformatör kräver även att man har en god fysisk förmåga.

Läs mer om utbildning inom Försvarsmakten.

Grundläggande gymnasiekompetens ges på flera av gymnasieskolans program.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som efterfrågas är förändringsbenägen och flexibel, har en hög servicekänsla, ser möjligheter snarare än hinder och våga prova nya arbetsmetoder. Vidare bör man vara kommunikativ och lyhörd då man i sitt arbete möter människor med väldigt olika erfarenheter och perspektiv. 

Övrigt:

 • det kan ställas som ett krav att man har inom de senaste 3 åren genomfört din militära grundutbildning, GMU. I vilket fall är det en stor merit att ha gjort färdigt GMU:n
 • med anställning följer skyldighet att krigsplaceras samt att delta i utbildningar och övningar
 • eftersom anställningen som yrkesinformatör inom FM är placerad i säkerhetsklass krävs det svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll genomförs före anställning enligt 19§ i säkerhetsskyddslagen;
 • med anställning följer nationell och internationell arbetsskyldighet.
Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.