På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skrivningsvakt

Skrivningsvakt

Skrivningsvakt eller "skrivvakt"/provvakt som man också kan kallas, är en sort provförrättare med ofta lite enklare arbetsuppgifter än de som en provförrättare har.

Huvuduppgiften för en skrivningsvakt är att se till att de som skriver prov (tenta) inte fuskar och inte stör varandra.

Arbetsuppgifter som skrivningsvakt innebär att ansvara för att de studerande utför sina tentamina på ett rättsäkert sätt.

I arbetsuppgifterna som skrivningsvakt på högskola/universitet ingår bland annat att kontrollera att respektive studerande är anmäld till aktuell tentamen och har godkänd legitimation, informera om skrivningsregler, dela ut tentamina (tentamensexemplar) och att se till att dessa lämnas in på ett korrekt sätt.

Efter skrivningen ingår en del efterarbete enligt tentasamordnarens/utbildningsadministratörens eller lärarens anvisningar.

Vidare ska skrivningsvakten övervaka skrivningen för att upptäcka eventuellt "vilseledande beteende". Kvälls- och helgarbete kan förekomma.

Skrivningsvakter behöver ha goda kunskaper i svenska och engelska och god datorvana. Meriterande är kännedom om digital tentamen, regelverket för examination vid det aktuella lärosäte (skola) och att känna till skolans organisation.
Som person måste man vara noggrann, flexibel, samarbetsvillig och principfast samt ha anammat ett serviceinriktat arbetssätt.  

Antal arbetstimmar per månad varierar ofta utifrån behov. Arbete som skrivvakt/provvakt är därför ofta endast ett extrajobb - "timmar vid behov"-anställning. Det är svårt att försörja sig endast som skrivvakt pga att det är mycket svårt att få arbeta som skrivvakt på heltid.

De flesta skrivvakter arbetar "till vardags" med annat alternativt har de extrajobb som skrivvakt vid sidan av sina studier på eftergymnasial nivå. För att vara lämplig för anställningen bör man dock inte vara studerande vid samma lärosäte/skola där man arbetar som skrivningsvakt.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs men det är ovanligt att kunna få anställning utan lägst gymnasiekompetens.

Länktips

gymnasieguiden.se/informeras - Vad krävs för att uppnå gymnasiekompetens?

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.