Huvuduppgiften för dig, som skrivningsvakt, är att se till att de som skriver prov inte fuskar och stör varandra.
Arbetsuppgifter som skrivningsvakt innebär att du ansvarar för att de studerande utför sina tentamina på ett rättssäkert sätt.
I arbetsuppgifterna som skrivningsvakt på högskola/universitet ingår bland annat att kontrollera att respektive studerande är anmäld till aktuell tentamen och har godkänd legitimation, informera om skrivningsregler, dela ut tentamina och att se till att dessa lämnas in på ett korrekt sätt.
Efter skrivningen ingår en del efterarbete enligt utbildningsadministratörens eller lärarens anvisningar.
Vidare ska du övervaka skrivningen för att upptäcka eventuellt vilseledande beteende. Kvälls- och helgarbete kan förekomma.
Antal arbetstimmar per månad varierar ofta utifrån behov. Arbete som skrivvakt / provvakt är oftast ett extrajobb och en behovsanställning. De flesta skrivvakter arbetar till vardags med annat, alternativt har de extrajobb som skrivvakt vid sidan av sina studier på eftergymnasial nivå.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Ingen speciell utbildning krävs, men det är ovanligt att kunna få anställning utan lägst gymnasiekompetens.
Skrivningsvakter behöver ha goda kunskaper i svenska och engelska och god datorvana. Meriterande är kännedom om digital tentamen, regelverket för examination vid det aktuella lärosäte och att känna till skolans organisation.
Personliga egenskaper
Som person måste du vara noggrann, flexibel, samarbetsvillig och principfast samt ha ett serviceinriktat arbetssätt.
Arbetsplats
För att vara lämplig för anställningen bör du dock inte vara studerande vid samma lärosäte/skola där du arbetar som skrivningsvakt.
Länktips
- gymnasieguiden.se - Vad krävs för att uppnå gymnasiekompetens?
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret