På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Provförrättare

Provförrättare

Provförrättare administrerar och bland annat ansvarar för säkerhet kring olika sorters prov, exempelvis kring Högskoleprovet men hen kan också vara anställd på Förarprovskontoret (som tillhör Trafikverket). 

För att lyckas med och trivas i yrkesrollen som provförrättare behöver man vara serviceinriktad, stresstålig, strukturerad, noggran och lojal.

För provförrättare på Trafikverket gäller följande:
Arbetsuppgifterna innefattar i huvudsak att förrätta kunskapsprov samt administrera fotografering i samband med prov och förnyelse av körkort. Vidare ingår receptionsarbete samt allmänna kontorsgöromål. Bemötande och tydlig information är viktiga delar i provförrättarens arbete för att trafikverkets kunder ska få de bästa förutsättningarna för att visa sina kunskaper. Arbetet kan innefatta tjänsteresor till andra mottagningsorter.
De formella kraven för att kunna få jobb som provförrättare på Trafikverket är: 
- gymnasieexamen
- har uppnått viss ålder* (23 år gammal eller äldre)
- innehar B-körkort (för personbil).

Då arbetet är ganska beroende av datastöd krävs det att man har goda kunskaper i Officepaketet. Det är meriterande om man har erfarenhet från andra administrativa arbetsuppgifter sedan innan och kunskaper och erfarenhet av att arbeta inom oika administrativa dataprogram. Man måste också kunna kommunicera på svenska och engelska i såväl tal som skrift och det är meriterande om man behärskar flera språk.

___
* Förklaring till varför man måste vara minst 23 år gammal är att det är lägsta ålder för att få förordnande för att få förrätta teoriprov. 

Länktips

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.