Provförrättare

Provförrättare

Provförrättare administrerar och bland annat ansvarar för säkerhet kring olika sorters prov, exempelvis kring Högskoleprovet, men man kan också vara anställd på Förarprov-kontoret, hos Trafikverket. 

Arbetsuppgifterna innefattar i huvudsak att förrätta kunskapsprov samt administrera fotografering i samband med prov och förnyelse av körkort. Vidare ingår receptionsarbete samt allmänna kontorsgöromål. Bemötande och tydlig information är viktiga delar i provförrättarens arbete för att trafikverkets kunder ska få de bästa förutsättningarna för att visa sina kunskaper. Arbetet kan innefatta tjänsteresor till andra orter.

Utbildning

De formella kraven för att kunna få jobb som provförrättare på Trafikverket är: 

 • har gymnasieexamen
 • har uppnått en ålder av 23 år eller äldre)
 • innehar B-körkort
   

Då arbetet är ganska beroende av datastöd krävs det att man har goda kunskaper i Officepaketet. Det är meriterande om man har erfarenhet från andra administrativa arbetsuppgifter sedan innan och kunskaper och erfarenhet av att arbeta inom olika administrativa dataprogram.

Man måste också kunna kommunicera på svenska och engelska i såväl tal som skrift och det är meriterande om man behärskar flera språk.

Personliga egenskaper

För att lyckas med och trivas i yrkesrollen som provförrättare behöver man vara serviceinriktad, stresstålig, strukturerad, noggrann och lojal.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.