På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Lärarassistent

Lärarassistent

Vill du ha ett stimulerande arbete och vara med och forma framtidens skola men inte i egenskap av lärare eller skolledare/rektor? I så fall kan yrket lärarassistent vara rätt yrke för dig!

Lärarassistent är en relativt ny yrkesroll som håller på att växa fram inom skolans värld.

Lärarassistent är ett yrke för dig som vill jobba med ungdomar/barn i skolan och vara ett stöd både i och utanför klassrummen. Som lärarassistent blir du en del av det pedagogiska sammanhanget. Lärarassistenter hjälper till med att skapa en trygg och stabil miljö i skolan.

På de flesta skolor behöver lärarassistenter ha tillräckliga kunskaper, färdigheter och kompetenser för att kunna arbeta dels som ett administrativt stöd för lärare och dels som stöd för läraren i klassrum och i mentorskap. En lärarassistents arbetsuppgifter bestäms, alltså, av skolans behov men tanken är att lärarassistenter ska aldrig ersätta legitimerade lärare eller elevassistenter, kuratorer eller skolvaktmästare.

På Lärarförbundets hemsida  läser man bl.a följande:
          "En lärarassistents uppgifter bestäms av skolans behov och ska aldrig ersätta en legitimerad lärare. Begreppet lärarassistent har i dagsläget fått olika innebörd. Lärarförbundet ser en lärarassistent som en administrativ stödfunktion."

Lärarassistenter kan på vissa skolor också kallas för läraradministratörer, administrativa assistenter eller klassassistenter. De hjälper lärare med det som behöver göras för att undervisning ska fungera så bra som möjligt. Lärarassistenter bistår i första hand med administrativ hjälp (t.ex att kopiera papper och sätta dem i pärmar eller dela ut till elever, förbereda undervisningsmaterial, notera och rapportera in närvaro, registrera betyg och dylikt). Lärarassistenter kan också åläggas att göra kartläggningar av vilka individuella behov som elever upplever sig ha.

Ibland kan lärarassistenter även agera som stöd för elever som har speciella behov (här kan lärarassistentrollen gå in i elevassistentrollen), t.ex kan det handla om att en elev missade ett par veckors undervisning pga sjukdom och då kan lärarassistent hjälpa eleven genom att berätta vad klassen gick igenom under den tiden men om eleven får större svårigheter i att läsa ikapp, då kliver ordinarie lärare in.

Lärarassistenter är alltså inte lärarersättare eller lärarvikarier, utan just assistenter, som hjälper lärarna. Dock kan en lärarassistent behöva utföra diverse olika arbetsuppgifter på en skola, vid behov; detta förhandlas om vid anställningen och villkor kan variera kraftigt, beroende på vilken skola man får anställning på.

Mentorsroll
En mentor, som oftast inte undervisar och inte sätter några betyg, har till uppgift att stötta och coacha elever under deras studietid på skolan.

Utbildning

Lärarassistenter kan ha diverse olika utbildningsbakgrunder. Det är arbetsgivaren som avgör om personens kompetens är tillräcklig för att erhålla anställning som lärarassistent. Minimikravet är gymnasiekompetens. All form av eftergymnasial utbildning är ett plus. På folkhögskolorna och inom yrkeshögskolan kan utbildningar finnas som just heter "Lärarassistent".

Du, som är intresserad av yrket Lärarassistent, var god ta även del av andra yrkespresentationer; ex. börja med att kika på - Studiecoach, Juniorlärare, Skolvärd/skolvärdinna, Studiehandledare och Utbildningsadministratör.

Visste du att...?
Experter på området tror att det finns 1-2 barn i varje svensk skolklass och ca 3 % av alla vuxna i Sverige, som känner igen sig i kriterierna för ADHD (uppgift från februari 2018). Andra experter påstår att alla människor i någon mån känner igen sig i kriterierna för ADHD och att det endast handlar om "grad och omfattning" av problematiken. Diagnosen ADHD brukar ställas efter en utredning, som påbörjas endast om personen och/eller personens omgivning upplever stora problem i att klara av vardagen.

Obligatorisk förskoleklass
Förskoleklassen är i Sverige från och med höstterminen 2018 obligatorisk (enligt Riksdagens beslut).
Källa: regeringen.se/rattsdokument.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.