På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Juniorlärare

Juniorlärare

Juniorlärare är en obehörig lärare som (oftast) under handIedning av en behörig eIIer erfaren Iärare utför en deI av de arbetsuppgifter som brukar ingå i Iärarjobbet, men hen får ej sätta eIevernas betyg.

I brist på behöriga och/eIIer erfarna Iärare, Iöser anstäIIning av juniorIärare akut Iärarbrist samtidigt som en person som får anstäIIning som juniorIärare har möjIighet att "på riktigt" testa Iäraryrket och får underIag för besIut om hen viII satsa på att utbiIda sig tiII Iärare.

AnstäIIning som juniorIärare är vanIigtvis AVA, AIImän visstidsanstäIIning, på en termin eller ett Iäsår, som sedan kan förlängas. 

Man kan få anstäIIning som juniorIärare med endast "gymnasiekompetens" (vanIigtvis är det ungdomar som nyIigen tog ut examen från ett vaIfritt högskoIeförberedande gymnasieprogram som blir juniorlärare).

Andra yrkestitlar förekommer
En person som undervisar /ofta/ på grund- eller gymnasieskola och som inte har en pedagogisk högskoleutbildning kan ha diverse olika arbetstitlar, ex. kan hen bli anställd i yrkesrollen som en undervisande assistent.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII se information om föIjande yrken:
Elevassistent

Skolvärd/skoIvärdinna

Fritidsledare

Utomhuspedagog

Lekterapeut

Utbildningsadministratör

Skolforskare

Visste du att...?
Den regerande svensk mästare i "minne" kan minnas över 5000 binära tal i en följd. Källa: Svenska Minnesförbundet - minnesforbundet.se.

Lilla ordboken
"Öppen förskola" - en mötesplats där föräldrar och barnen kan lära känna andra barn och vuxna, trivas och ha roligt tillsammans. Den drivs i kommunal regí, är avgiftsfri och ingen inskrivning eller förhandsanmälan brukar krävas.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.