Studiecoach
Studiecoach - är ett nytt yrke som etablerades under vårterminen 2017. Studiecoacher ska avlasta lärarna på grund- och gymnasieskoIor.
Som studiecoach är det tänkt att man ska tilldelas de arbetsuppgifterna som mentorerna på skoIorna idag har. Lärarna ska på så sätt, mer eller mindre heIt, bli befriade från mentorsuppgifterna.
Tanken är att lärarna ska få mer tid tiII sitt förfogande för att koncentrera sig på undervisningen och planeringen av undervisningen.
Mycket av den tiden som Iärarna skulle ha behövt tiII att undervisa eIIer pIanera undervisningen har tidigare går till att ta hand om oIika "sociala frågor" som är kopplade till elever som på oIika sätt behöver mycket uppmärksamhet.
Studiecoacher ska bidra tiII att Iösa de "sociaIa frågorna" kring eIever, och Iärarna kommer på så sätt få större möjIighet att vara "en god pedagog" och inte "aIIt-i-aIIo".
Utbildning
UtbiIdnings- och erfarenhetsmässig bakgrund som en studiecoach behöver ha är: någon form av högre utbiIdning, heIst med pedagogisk eIIer beteendevetenskapIig inriktning. Vidare behöver man ha viss "personIig mognad" och viIjan och förmågan att vara en god förebiId för unga. Har man kunskaper i oIika skoIämnen och/eIIer språkkunskaperna, utöver svenska och engeIska, är det mycket meriterande.
Övrigt
Kika gärna på "Iiknande yrken": Ungdomscoach, KAA-ansvarig, StudieförmedIare, StudiehandIedare och SkoIvärd/skoIvärdinna.
För mer information om yrket Studiecoach se bIand annat skolvarlden.se.
Lilla ordboken
Case – en undervisningsmetod som kopplar ihop det man lär dig i skolan med det som händer i samhället; i undervisningen enligt case utgår man från verkligheten, arbetar över ämnesgränserna och i mångt och mycket med hjälp av världen utanför klassrummet.
Länktips
- mecenat.com - Mecenatkortet, det kostnadsfria förmåns- & medlemskortet för studerande på gymnasiet & på högskolenivå
- Motverka-avhopp - info på Universitets-&Högskolerådets hemsida
- mattecentrum.se/raknestugor - info om Räknestugorna där man kostnadsfritt kan få hjälp med matten
- gymnasieguiden.se/informeras/merit - info om meritpoäng vid ansökan till högskoleutbildning för dig med Examensbevis (bl a finns där info om vilka gymnasiala kurser i språk som ger meritpoäng)
- soundcloud.com/snsinfo - Podcast (längd ca 2 tim 30 min) "Bidrar digitala läromedel till bättre skolresultat?"
- sociology.su.se/om-oss/nyheter - info på Stockholms universitets hemsida "Så påverkas våra studieval av släktskap långt tillbaka i tiden"
- sverigesradio.se/sida/artikel - om kunskapskraven på grund- & gymnasieskolorna (är de för svåra?) - artikel från 16 mars 2018
- framtid.se/reportage - Obligatorisk Prao från HT18
- sverigesradio.se - Är det dags att återinföra studentexamen?
- dialangweb.lancaster.ac.uk - ett diagnostiskt Språktest (självtestning/uppskattning) framtaget av flera universitet i Europa som täcker de europeiska språken
- uhr.se - BEDA, gemensamma betygsdatabasen
- studera.nu/att-valja-utbildning/nationella-minoriteter - om modersmål för nationella minoriteter
- fragasyv.se/info/Ovanligasprak - info om var undervisning i "ovanliga språk" på gymnasieskolorna finns
- csn.se/partner/nyhet - om Högre bidrag för elever som läst på Introduktionsprogrammen, från 1 juli 2018
- nitus.se/hitta-ditt-larcentrum - nätverket för kommunala Lärcentra
- gymnasieguiden.se - SVERIGES STÖRSTA SÖKTJÄNST INFÖR GYMNASIEVALET
- mathleaks - är ett digitalt verktyg som hjälper att studera matte Smart
- framtid.se/reportage
- pluggakuten.se