Sjukhuslärare

Sjukhuslärare

Sjukhuslärare arbetar oftast på Barn- och ungdomskliniker. Sjukhuslärare ger undervisning och annat stöd till barn och ungdomar som på grund av sjukhusvistelse inte kan gå i skola. En sjukhuslärare behöver vara lite av en "allkonstnär" och kunna bistå med undervisning i många olika ämnen. Det vanliga är att det finns bara några få, t.ex två lärare på sjukhuset men de måste kunna ge viss undervisning och stöd i alla de olika ämnen som erbjuds inom grund- och gymnasieskolan.

Undervisning sker individuellt eller i små grupper. Sjukhuslärare håller kontakt med elevens skola, tar reda på vad barnets klasskamrater har lärt sig i skolan medan hen pga sjukdom inte kunde delta i undervisningen på sin skola. För att trivas i och lyckas med yrkesrollen som sjukhuslärare behöver du som person vara flexibel och ha en mycket utvecklad empatisk förmåga.

Utbildning

För att arbeta som sjukhuslärare behöver du vara legitimerad lärare. Kunskaper och erfarenhet inom sjukvården är en stor merit.

Det finns fyra lärarexamina, förskollärare, grundlärare, ämneslärare och yrkeslärare. Första året läser alla en gemensam utbildningsvetenskaplig kärna, vilket är generella lärarkunskaper som till exempel betygssättning och bedömning. Efter det följer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en skola. Det finns även kombinationsutbildningar som civilingenjör och lärare. 

KPU (kompletterande pedagogisk utbildning) är en utbildning på 3 terminer på heltid (eller 6 terminer på halvtid) för dig som vill bli behörig lärare och redan har minst 90 högskolepoäng i ett skolämne. 

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasiets Vård- och omsorgsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  1 Lediga jobb som sjukhuslärare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.