Ämneslärare arbetar oftast på grund- och gymnasieskolor, studieförbund samt på Komvux. En behörig gymnasielärare är även behörig att undervisa i samma ämnen på grundskolenivå. Ämneslärare kan också, tillsammans med folkhögskolelärare undervisa på Folkhögskolor och på Yrkeshögskolor.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Enligt behörighetsförordningen krävs en ämneslärarexamen på minst 90 högskolepoäng i ämnesstudier och minst 90 högskolepoäng i utbildningsvetenskap. Det finnas kombinationsutbildningar, som exempelvis civilingenjör och lärare.
Det finns olika utbildningsvägar till att bli ämneslärare:
- genom ämneslärarprogrammet på högskola/universitet
- genom att först läsa enskilda ämnen på högskola/universitet och sedan söka KPU (Kompletterande Pedagogisk Utbildning).
Krav för att arbeta inom skola eller förskola i Sverige är utdrag utan anmärkning ur belastningsregistret.
Lärare är i Sverige ett akademiskt yrke, vilket innebär utbildning på högskola/universitet. När du får din lärarexamen ansöker du om lärarlegitimation hos Skolverket.
Framtidsutsikter
En stor andel av de yrkesverksamma lärarna kommer gå i pension inom de närmaste åren, samtidigt som en förhållandevis hög andel årskurs 7–9-lärare lämnar yrket. Det gör att det generellt väntas råda liten konkurrens om jobben som ämneslärare på längre sikt.
Skolverket prognostiserar att det fram till år 2033 kommer att behöva rekryteras omkring 24 500 ämneslärare i årskurs 7–9 och 15 100 ämneslärare i gymnasieskolans allmänna ämnen.
Arbetsmarknaden för lärare ser även olika ut beroende på region. Storstadsområden har ofta flera huvudmän och fler skolor, och därför fler arbetstillfällen.
Lilla ordboken
STEM-ämnena: förkortning STEM står för "Science, Technology, Engineering, Mathematics", det vill säga naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik.
Länktips
- Yhguiden.se - Yrkeshögskoleutbildningar
- Gymnasieguiden.se - Gymnasieprogram
- Folkbildningsrådet
- Skolverket
- FrågaSyv.se
- UHR
- Studera.nu/Lärarkompassen - kort test för dig som funderar på att bli lärare
- worldskills.se
- Lärarförbundet - om lärarlegitimation
- Pluggakuten
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret